Sıcak yaz ve S-400

2020.07.02 07:18 - Son Güncellenme: 2020.07.02 07:20
A

Mevcut konjonktüre bakıldığında ortada bir gerçek varsa sık sık dile getirdiğimiz gibi bu yaz sıcak geçecek. 

Yani, iç siyaset, diplomasi ve askeri alanlarında Türkiye'yi bu yaz çok ama çok sıcak bir gündem bekliyor. 

Malumunuz iç siyasette aslında bir bakıma dış siyasette de Ayasofya'nın statüsünün müze olarak devam edip etmeyeceği ya da ibadete açılıp açılmayacağı meselesi bugünden itibaren gündeme yine oturacak. İbadete açılması yüksek ihtimal görülüyor. 

Öte yandan, her ilde gerekli imza ve üye bulunduğunda birden fazla baro açılması, kıdem tazminatları ilgili yeni düzenlemeler ve sosyal medyada yayın platformlarında gündeme gelmesi muhtemel yeni adımlarla ilgili tartışmalar giderek büyüyor.

Ama dış politikada da siz değerli okuyucularımızla burada konuştuğumuz gibi Irak, Libya ve Suriye başlıkları gerçekten çok kritik bir sürece doğru gidiyor. 

FANTEZİ TEKLİF

Ancak geçen gün başka ilginç konu daha gündeme geldi. O da, Amerikan Kongresi'nde bir teklife göre, ABD'nin Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füzeleri kendisinin almak istediği şeklindeydi. 

Böylece Amerika alımına kesin karşı çıktığı S-400 füzelerini Türkiye'den satın alacak, kriz de çözülmüş olacaktı. 

Medyada üzerine ciddi ciddi tartışmalar yapıldı. Sizlerle burada hep doğru bilgiye dayalı olarak ufuk açıcı konuları işlemeye çalıştık. 

İşte bu başlık da, acaba Türk Amerikan ilişkilerinde önemli bir gelişme mi olacak, Amerika Rus S-400'lerini Türkiye'den devir mi alacak diye bir tartışma başlattı. 

İŞİN ASLI 

Diğer bir deyişle, bir beklentiyi gündeme getirdi. Şimdi gelelim meselenin ne olduğuna. Bu olsa olsa ciddiye alınmayacak diplomatik bir fantezi olabilir. Sizler için Dışişleri Bakanlığı kaynakları ile konuştuk. Gerçekten, Amerika bu teklifi yaptı mı, yaparsa Türkiye ne cevap verecek diye konuyu araştırdık. 

Öncelikle şunu söyleyeyim; Amerikan Kongresi'nde bu teklif, Türkiye yönelik tasarılar içinde sadece bir Kongre üyesi tarafından ortaya atılmış resmi olmayan bir ön öneri. Ve önümüzdeki kısa dönemde tartışılarak tasarıya eklenip eklenme eklenmeyeceği görüşülecek. 

Resmileşmesi düşük bir ihtimal.  Ancak; resmi hale gelse bile Türkiye'nin yanıtını size şimdiden söyleyeyim kesinlikle ret olacak. 

Neden mi? Birincisi, böylesine bir adım Türkiye'nin itibarını uluslararası alanda hassas bir silahın alınarak başka ülkeye satılması anlamında ciddi anlamda zedeler. Güvenilirliğine zarar verir. 

Ankara'daki kaynaklar, bu konunun 'bir şaka, bir diplomatik fanteziden' öte gidemeyeceğini açıkça ifade ediyor. Resmi hale gelse bile asla ve asla Türkiye tarafından Rus S-400 füzelerinin Amerika'ya verilmesinin söz konusu olmadığı, bunların ihtiyaç alımı olduğu  ifade ediliyor. 

NE ZAMAN? 

Peki, S-400'leri Türkiye ne zaman aktive edecek? Ortada ağır işleyen bir süreç var ve biraz daha böyle devam edecek gibi görünüyor. ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile yaşanan bu soruna Amerikan derin devletinden daha farklı bakıyor. Türkiye'nin bu füzeleri almasının sebebini Amerika'nın zamanında Patriot füzelerini vermemesinden dolayı oluşan boşluğa bağlıyor. 

Kasım'da yapılacak Amerikan başkanlığı seçimlerini de düşündüğümüzde, Trump'a biraz daha süre vermek anlamında belki bu ağır işleyen aktive süreci aynı şekilde bu seçime dek devam edebilir.  Eğer Türkiye'yi kızdıracak bir yeni yaptırım tasarısı Amerikan Kongresi'nde gündeme gelmezse. 

Öte yandan Rusya'nın da bu füzeleri Türkiye verdiği ve izinsiz bir başka ülkeye verilemeyeceği yönündeki açıklamalarını hatırlatalım. 

Türkiye'nin Rusya ile de Amerika ile de, Suriye Libya ekseninde ayrı ayrı sorunları da var. 

İşte tam bu noktada denge diplomasisiyle, ülkenin ulusal menfaatleri doğrultusunda akıllı optimum politikalar devam edecektir. 

Amerika ya da Rusya diye bir taraf tutmak zorunda değiliz. 

Tek tarafımız zaten Türkiye. Şimdiden not düşelim; Libya ve Suriye'yi çok konuşacağımız bir döneme giriyoruz. 

GİRDAP

Olayın ne kadar karışık olduğunu size şöyle anlatayım. Türkiye'ye karşı Libya ve Suriye'deki bloklarda perde arkasında dönen dolapların bir ucu Libya'dan giriyor, diğer ucu Suriye'den çıkıyor. Herşey birbiriyle bağlantılı. Zamanla göreceğiz.

Ama size ilk kez buradan söyleyeyim, Suudi Arabistan da, Birleşik Arap Emirlikleri de, Mısır da, Fransa da, Rusya da Türkiye'nin Libya'da, Orta Doğu'da, Suriye'de sürprizlerine hazır olsun. Çok önemli iki hamle geliyor. 

Sağlıkla kalın...

Gelişmeleri izlemede kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları