Yazarlar
Metehan Demir
metehandemir@bursadabugun.comKorona gider ama bunlar kalır
2020.05.21 07:20 - Son Güncellenme: 2020.05.21 07:20EVET daha önce dediğimiz gibi koronavirüsle mücadelede artık beklenen haberler açıklamalar gelmeye başladı.
Dikkat ederseniz sıcakların da başlamasıyla virüsün etkisini ve gücünü kaybettiği yönünde araştırmalar ve haberler ardı ardına çıkıyor.
Her 1° sıcaklık artışının bile %3.1 oranında virüsü öldürdüğü yönünde iddialar mevcut. Ayrıca birden bastıran çöl sıcakları ile de virüsün geçen aylara oranla daha az zararlı olduğu konuşuluyor.
Şimdi ortada bir bilgi daha var, o da toplumun aylar içinde virüsle mücadelede bir bağışıklık kazandığı. Bütün bunlar hepimizin hemen hemen her gün karşılaştığı haberler. Ancak ben bunları her okuduğumda aklıma hep altını çizmeye çalıştığımız koronavirüs öncesi süreç geliyor. Daha diğer bir deyişle koronavirüs öncesi ülkemizin boğuştuğu problemler.
BİR YERE GİTMEDİLER
Aslında bunların hiçbiri bir yere gitmedi ve devletin ilgili birimleri de kendi ilgi alanlarında ve sorumluk bölgelerinde bu kritik başlıkları sürekli takip etti.
Eğer, coronavirüs mücadelesinde kaynaklanan bir rehavete kapılsaydık inanın bunlar bu beladan çok daha tehlikeli hale gelebilirdi.
İŞTE KRİTİK ZİRVEDEKİ BAŞLIKLAR
İşte bu nedenle dün video konferans yerine katılımcıların tamamının aynı masa etrafında oturduğu devletin zirvesinde bir güvenlik oturumu gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki bu güvenlik zirvesinde altta okuyacağınız başlıklar masaya yatırıldı. Konuların dediğimiz gibi aciliyeti var; ağırdan almaya gelmez. Bu nedenle sizler için toplantıda ana başlıkları ve perde arkalarını derledik.
Şimdi arşivlemek için iç ve dış cephelerdeki ana tehditlere bakalım. Daha da açıkçası bizim yaşadığımız coğrafyada ulusal güvenlik cephelerimizi tanımlayalım ve ona göre ne kadar hazır olmamız gerektiğini bir kez daha düşünelim.
Birincisi Suriye. Burada yaşanan süreç gerçekten çok hassas. Şu an Rusya ile Suriye'de ortak devriyeler devam ediyor ancak gerginlik de devam ediyor.
Bu nedenle eller tetikte denilse yeridir. Ayrıca Şam rejiminin Türkiye yönelik tacizleri devam ediyor. Alçakça saldırılarla Şam rejiminin şubatta askerlerimizi şehit ettiğini unutmayalım. Öte yandan bölgede terör grupları ve çeteler de kaosun devam etmesi böylece kendilerine uygun ortamın sürmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Hala Suriye'de 12 gözlem noktamızın yarısından fazlası Şam rejiminin kontrolü altında olan bölgeler içinde.
Türkiye bu nedenle sık sık Esad rejimine herhangi bir saldırı girişimi ya da taciz halinde en ağır şekilde yanıt vereceğini söylüyor.
Gelelim Irak'a. Son dört senedir devam eden kapsamlı sınır ötesi operasyonlar sonucunda Türkiye Kuzey Irak'ta 30'dan fazla irili ufaklı karakol, üs bölgesi ve kontrol noktası tesis etmiş durumda.
Bu da, PKK terör örgütünün artık Kandil'den rahatça ülkemize sızmasının neredeyse tamamen önünü kesmiş durumda. Önümüzdeki dönemde burada yeni hareketlilikler sürpriz olmayacak.
Akdeniz'de ise gerginlikte pek bir değişiklik yok. Türkiye'nin Libya ile yaptığı deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması sonrası şimdi Cezayir ve Tunus hatta ardından da İsrail'e bu anlaşmanın genişletilmesi konuşuluyor. Bu tür gelişmeler yaşanırsa denklem yeni bir hal alacak.
Libya'da ise Hafter güçlerinin Watiyye üssünden atılması Türkiye'nin İHA ve SİHA'ları sayesinde gerçekleşti. Daha doğrusu İHA ve SİHA'ların verdiği destekle burada Hafter güçlerine karşı ulusal mutabakat hükümeti birlikleri zafer kazandı.
Libya'da denklem giderek karışabilir. Çünkü bugüne kadar haftanın baş destekçisi Fransa, Yunanistan, Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve hatta Amerika Birleşik Devletleri, Hafter'in yerine Libya'nın öldürülen lideri Muammer Kaddafi'nin büyük oğlunu hazırlıyor olabilir. Yani Hafter'in 'kullan at' süresi gelmiş gibi görünüyor.
VE DİĞERLERİ
Bütün bunlarla birlikte Ege'de, Kıbrıs'ta, mülteci sorununun çözülmesinde, iç güvenlik harekatlarında, terörle mücadelede, ABD ile yaşanan Rusya'dan aldığımız S400 füzelerinin aktive edilip edilmeyeceği konusunda, ekonominin güçlendirilmesi için verilecek mücadeleler de diğer beklemeye tahammülü olmayan sıcak süreçler.
Türkiye'nin hata yapma lüksü yok. İnsanın okurken bile nefesi kesiliyor.
Bu hafta size koronavirüs sürecinde dokuz haftadır unuttuğumuz ya da kendi derdimize düştüğümüz dönemde aslında hiçbir zaman gündemden düşmeyen noktaları hatırlatmak istedim.
Koronavirüs belası ergeç defolup gidecek. İlelebet yaşaması yaşatılması bizim için vazgeçilmez olan vatan ve millet ise ayakta kalacak.
O nedenle de dikkatimiz çok dağılmasın. Zaten iç siyasi gerginliklerden çok yorulduk. Olur olmaz her şeyden her gün bir kavga çıkıyor.
Ama hep söylediğimiz gibi bu konularda aklımızı başımıza alalım ve beraber hareket edelim.
Tarihteki gururumuz olan 16 Türk devletini hatırlayalım ve bu devletlerin neredeyse tamamının tarih yazıp büyük başarılar elde ettikten sonra dışarıdan gelen ve onları bölen sinsi oyunlarla yıkıldığını unutmayalım.
Koronavirüs yavaş yavaş gidiyor ama gördüğünüz gibi sorunlar duruyor.
Türkiye; büyük bir ülkedir, güçlü bir ülkedir ve bunların hepsini üstesinden gelebilecek bir ülkedir. Yeter ki; bu süreçlerde birlikten, akıldan, sağduyudan ayrılmayalım.
Sağlıkla kalın....
Yazarın diğer yazıları
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? 07 Kasım 2024 Perşembe, 07:50
- Gündem notları: Bahçeli'nin iki önemli mesajı 16 Ekim 2024 Çarşamba, 08:53
- Ülkenin ayarları ile oynamak demokrasi değildir 18 Eylül 2024 Çarşamba, 08:08
- Mehmet Şimşek ile ilgili gerçek durum ne? 25 Ağustos 2024 Pazar, 20:25
- Alman ambargosunun korkunç detayları 31 Temmuz 2024 Çarşamba, 01:31
- Suriye çıkmazı 14 Temmuz 2024 Pazar, 23:01
- Vize konusu daha sıkıntılı hale gelecek 17 Mayıs 2024 Cuma, 00:33
- Savaş tiyatrosu 14 Nisan 2024 Pazar, 18:44
- Seçimin ardından ilk notlar 01 Nisan 2024 Pazartesi, 01:33
- Kritik toplantının kritik notları 22 Mart 2024 Cuma, 22:16
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever