Yazarlar
Metehan Demir
metehandemir@bursadabugun.comCHP'de uzun 'İnce' bir yol
2020.08.06 10:26 - Son Güncellenme: 2020.08.06 10:28Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kongresi tam sakin bir şekilde bitti derken bir anda partide ana karargaha yönelik yoğun topçu atışları başladı.
Normalde eğer partide bir başkanlık yarışı olsaydı tıpkı geçen kongrelerde olduğu gibi adaylar karşılıklı çıkar yarışırdı.
Ancak bu kez Kemal Kılıçdaroğlu neredeyse oyların tamamını alıp tekrar koltuğunu korudu. Ama dediğimiz gibi siyasette nadiren karşılaşılan ancak bana kalırsa taktik açıdan yeni denenen ve doğru olan bir şey gerçekleşti.
TAKTİK ÇIKIŞ
Hepimizin yakından tanıdığı son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinden sekiz puan yukarda oy alarak %30 oranında ülke genelinde destek toplayan Muharrem İnce bir anda bayrak açtı. Bu şu anlama geliyordu; 'Ben partiden ayrılıp yeni bir şeyler yapacağım.' Yani uzun ve ince bir yola çıkıyorum.
Aslında resmi bir açıklama da yapmadı ve sadece kabaran bir deniz misali kulis ve iddia dalgaları yavaş yavaş sahile vurmaya başlamıştı.
Yakın çevresine ufak ufak sinyaller vermeye başlamıştı. Bir parti kuracağını ya da yeni bir siyasi yola çıkacağının işaretlerini göndermişti.
DOSTLAR ÇIKIŞI
Hatırlarsanız; CHP Lideri Kılıçdaroğlu, CHP'nin bu son 37. olağan kurultayı'nda bir konuşma yapmıştı. Kılıçdaroğlu konuşmasında, '31 Mart yerel seçimlerinde duvarın arkasına geçtik. O duvarı 'dostlarımızla birlikte' ve milletimizin feraseti ile parça parça yıkacağız' ifadelerini kullanmıştı.
İşte bu kurultayda iddialara göre tuvaletin yanında oturtulan Muharrem İnce, 'dostlarla birlikte' iktidara geleceğiz, yönünde Kılıçdaroğlu'nun sarfettiği bu sözlere büyük tepki gösterdi. Daha sonra da, İnce'nin yakın çevresine, 'CHP tabelası onlarda kalsın, biz 1919 ruhuyla hareket edeceğiz' diye konuştuğu bile iddia edilmişti
DÜN HAT KOPTU
Ve dün artık kayış tamamen koptu.
Yazının başında Muharrem'in İnce'nin kimseye resmi bir açıklama yapmadığını ısrarla söyledik. Hatta bunu Muharrem İnce, 2 Ağustos öğlen saat 14:44 sularında attığı twit'inde de açıkça ifade etmişti. Bakın neler söylemişti;
'Bu süreçte bir gazeteye, haber ajansına konuşmadım, açıklama yapmadım. Memleket için doğru olduğuna inandığım bir karar aldığımda kararımı açıklarım. Herkese iyi bayramlar.'
VE O AÇIKLAMA
Ancak dün akşam saatlerinde bugüne kadar çeşitli yollarla mesajlar ve sinyaller gönderen Muharrem İnce en ağırına giden söz ve kendisine yöneltilen suçlamadan yola çıkarak tarihe geçecek bir tweet attı ve şunları söyledi;
'Değişime imza veren Milletvekillerini, Belediye Başkanlarını, Kurultay Delegelerini dışla sonra dostlarınla hayal kur. Bölücü olan kim?'
Bu saatten sonra artık ok yaydan çıkmıştır. İş siyasi kulislerde gerçeklik düzeyine ulaşmıştır.
NELER YAPACAK
Durum analizi yapmak gerekirse; alınan bilgilerden hareketle, birinci pozisyonda Muharrem İnce önümüzdeki kısa dönemde Türkiye'de nabız yoklama turuna çıkacak, teşkilat ve mali altyapı ile ilgili gündem taraması yapacak, kendisine desteğinin ne noktada olduğunu görecek.
Partide küskün kanadın gücünü yerinde değerlendirecek. Sonrasında 10'dan fazla akademisyenle bir süreden beri devam ettiği toplantılarına ek olarak genişletilmiş bir Türkiye raporu hazırlayacak. Bazı isimlere teklif gönderdiği de konuşuluyor.
Sonra da bir siyasi oluşum için düğmeye basacak. Tarihte hatırlarsınız, DSP ve SHP örnekleri CHP'ye karşı kurulan örgüt ve parti yapıları olarak yer aldı.
Neden Muharrem İnce de olmasın. Ama ortada net bir durum varsa; nasıl Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu Ak Parti'den ayrıldığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranında erime mi olur diye muhalefette bir sempati ile oluştuysa, bu kez de Muharrem İnce'nin parti kurması aynı heyecanı ve sempatiyi zayıflama yol açacak diye Ak Parti tarafında yaratacaktır.
Muharrem İnce'yi zor dönemler bekliyor. Bölücü diyecekler, Ak Parti'den gizli destek alıyor, CHP eritmeyi amaçlıyor diyecekler. Yol zorlu da olacak.
Aklımıza gelen gelmeyen bir çok suçlamayla Muharrem İnce karşılaşacak. Ama işte bunun adı da siyasettir. Yani, sağlam çelik gibi sinirlere sahip olmak, ben her şekilde yola devam ediyorum diyebilme iradesini göstermektir siyaset. İşte bunların sonunda da iktidara gelebilme becerisini gösterebilmek, kitlelerin oyunu alabilmek ve ikna edici olabilmek politikanın genel tanımlaması olarak karşımıza çıkıyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri erkene çekilir mi, çekilmez mi bilinmez. Ancak bu yıl olmayacak. Daha önce size belirttiğimiz gibi kesin sıradışı bir şey olmazsa, en az bir sene daha seçim olmaz. Normalde zaten biliyorsunuz, 2023'te seçimler yapılacak. O zamana kadar Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'dan sonra Muharrem İnce de ne yapacak diye merak edilenler sınıfına bu hafta itibarı ile eklendi.
Merak etmeyin; daha kendi partilerinden ayrılıp yeni siyasi oluşumlarla karşımıza çıkacak başka isimleri bile görebiliriz.
Mevcut Cumhur ve Millet ittifaklarında neler olacağını, özellikle Millet İttifakı içinde ayrılmaların ya da Millet İttifakı anlamında Cumhurbaşkanı çatı adayının kimler olacağına dair bakalım karşımıza kimler çıkacak.
Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş CHP içinde daha bir çok isimle birlikte akla ilk geliverenler. Tabii ki geçen seçimlerde Abdullah Gül'ün adaylığı için çok konuşulduğunu da hala hatırlıyoruz. Şimdi de bir Ali Babacan iddiasıdır gidiyor.
Kılıçdaroğlu'nun 'dostlarımızla birlikte' ifadesinde Abdullah Gül Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nu mu kast edip kast etmediğini de zaman gösterecek. Bu mesele önümüzdeki dönemde en sıcak başlıklardan olacak.
Ancak; CHP içinde 'koskoca Atatürk'ün mirası bir parti hala Ak Partinin eski isimlerine mi itibar ediyor, biz içimizden bir cumhurbaşkanı adayı çıkaramıyoruz mu!' diye de yükselen bir tepki olduğu da gerçek.
Taban kaynıyor ve bu şartlar altında bahsettiğimiz gibi %30 oy almış ve partisinden sekiz puan yukarıda grafik yakalamış bir Muharrem İnce 'neden ben olmayayım' diye yola çıkıyor.
'Bu kadar ismi söylüyorsunuz da, benim adım neden kimse anmıyor' diye etrafına sitem ettiği söyleniyor.
Hep şunu söyleriz;
Ülkede taş taş üstüne koyan, hizmet eden kim olursa olsun, milletini vatanını seven kim olursa olsun başımızın üstünde yeri var. Bu siyaset için yola çıkan herkese ülkemize hayırlı olsun.
Ama önümüzdeki ayların siyaseten renkli geçeceği kesin.
Sağlıkla kalın.
Yazarın diğer yazıları
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? 07 Kasım 2024 Perşembe, 07:50
- Gündem notları: Bahçeli'nin iki önemli mesajı 16 Ekim 2024 Çarşamba, 08:53
- Ülkenin ayarları ile oynamak demokrasi değildir 18 Eylül 2024 Çarşamba, 08:08
- Mehmet Şimşek ile ilgili gerçek durum ne? 25 Ağustos 2024 Pazar, 20:25
- Alman ambargosunun korkunç detayları 31 Temmuz 2024 Çarşamba, 01:31
- Suriye çıkmazı 14 Temmuz 2024 Pazar, 23:01
- Vize konusu daha sıkıntılı hale gelecek 17 Mayıs 2024 Cuma, 00:33
- Savaş tiyatrosu 14 Nisan 2024 Pazar, 18:44
- Seçimin ardından ilk notlar 01 Nisan 2024 Pazartesi, 01:33
- Kritik toplantının kritik notları 22 Mart 2024 Cuma, 22:16
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever