Yazarlar
Metehan Demir
metehandemir@bursadabugun.comAsıl krizin büyüğü geliyor
2020.12.17 08:41 - Son Güncellenme: 2020.12.17 08:41İnsanoğlu ne kadar ilerlese de, teknoloji ne kadar gelişse de hayata dair ölüm ve yaşam arasındaki bir çizgiye sıkıştığında tüm medeniyetin, o ulvi paylaşalımcı insan hakları söylemlerinin nasıl yok olduğunu hep birlikte görüyoruz.
Bu pandemi sürecinde aşıların artık hayatımıza aktif girmesi umut yarattı. Doğru. Ama sonrasında ise dünyada parası olan ülkeler hiçbir şeyi umursamadan ihtiyaçlarının çok üzerinde siparişleri ardarda vermeye başladı. Bu da global bir sürüklenişin sinyallerini veriyor.
KİMSE GÜVENDE DEĞİL
Birimiz bile güvende değilsek hiçbirimiz değiliz prensibiyle baktığımızda gelişmiş ülkeler pandemiye karşı aşı ile çözüm bulurken, dünyanın yarısından fazlası ise en az 4-5 yıl daha aşı bekleyecek. Ve bu mağdur olan aşı bulamayan fakir ülkelerin insanları hastalıkla boğuşmaya devam ederken, seyahatlerde ya tehlike arzedecek, ya da dünyada hareketliliklerine kısıtlama getirilecek. Bu da insan haklarına ne kadar uygun bir durum ortaya çıkaracak ya da nasıl gerginlikleri ortaya çıkaracak, hep birlikte göreceğiz. Bu büyük bir global sıkıntının habercisi.
Bunu biz değil resmi araştırmalar söylüyor. Şimdi tırnak içinde aşağıda göreceğiniz resmi rakamları lütfen dikkatlice okuyun. Parası olan ülkeler nasıl ihtiyaçları üzerinde aşı alıp stoklamak için plan yapmaya başlamış, ne kadar sipariş etmiş bakalım. İşte bir analiz araştırmasından aldığımız o satırlar:
FAZLA FAZLA ALMIŞLAR
'Bugüne dek ABD toplam 1 milyarı aşkın, AB 1 milyar 425 milyon, Kanada 358 milyon, Birleşik Krallık 355 milyon, Japonya 290 milyon, Avustralya 134 milyon 800 bin doz aşı siparişi verdi. Kanada, nüfusunu yaklaşık 5 kez, Birleşik Krallık ise yaklaşık 3 defa aşılamaya yetecek kadar talepte bulunmuş oldu. Londra merkezli bir analiz şirketi, firmaların kısa vadede üretim hedeflerini düşürdüğünü açıklamıştı. Pfizer-Biontech, AstraZeneca ve Moderna'nın 2021 sonuna kadar yaklaşık 3 milyar kişiye yetecek kadar, Rusya'nın da 500 milyon kişi için aşı üretebileceği düşünülüyor. Bugüne kadar açıklanan aşı üretim kapasitelerinin çoğu ise satın alınmış durumda. Dünya nüfusunun çok küçük bir kısmını oluşturan zengin ülkelerin, şimdiden gelecek için umut veren aşıların %53'ünü ısmarladıkları kaydediliyor. Uzmanlar ise aşı fazlalığının oluşacağını belirterek, zengin ülkelerin ellerinde kalacak aşıları, diğer ülkelerle paylaşmaları çağrısı yapıyor. Aşıların ülkelere "eşit" dağıtımının sağlanmaması durumunda, salgının daha fazla kişiyi öldürebileceği öngörülüyor.'
RANTA BAKAR MISINIZ
Aynı rapor devam ediyor:
'Dünya koronavirüsle mücadele ederken, ABD'li ilaç devi ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile iş birliği yapan Pfizer ve ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna'nın, ürettikleri aşıların satışından, 2021 yılında toplam 32 milyar dolar kazanacağı belirtiliyor. Morgan Stanley, Pfizer'in aşılardaki bu yılki kazancını 975 milyon dolar olarak açıklarken, 2022-2023 yıllarında 9,3 milyar dolar daha elde edeceğini bildirdi. Pfizer, kazancını Alman BioNTech şirketiyle paylaşacak. Moderna'nın da 13,2 milyar dolar kazanması bekleniyor. Moderna'nın 2021 ve 2022 yıllarında ise 10 ila 15 milyar dolar kazanacağı analistlerin tahminleri arasında.'
Nasıl ama!
Maalesef hala nasıl çıktığı bile belli olmayan bir virüsün ardından hayatımızdan çalan, sevdiklerimizi elimizden alan bu pandeminin kazananları yine aynı global aktörler.
Resim ortada. Kendinize dikkat edin... Sağlıkla kalın...
Yazarın diğer yazıları
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? 07 Kasım 2024 Perşembe, 07:50
- Gündem notları: Bahçeli'nin iki önemli mesajı 16 Ekim 2024 Çarşamba, 08:53
- Ülkenin ayarları ile oynamak demokrasi değildir 18 Eylül 2024 Çarşamba, 08:08
- Mehmet Şimşek ile ilgili gerçek durum ne? 25 Ağustos 2024 Pazar, 20:25
- Alman ambargosunun korkunç detayları 31 Temmuz 2024 Çarşamba, 01:31
- Suriye çıkmazı 14 Temmuz 2024 Pazar, 23:01
- Vize konusu daha sıkıntılı hale gelecek 17 Mayıs 2024 Cuma, 00:33
- Savaş tiyatrosu 14 Nisan 2024 Pazar, 18:44
- Seçimin ardından ilk notlar 01 Nisan 2024 Pazartesi, 01:33
- Kritik toplantının kritik notları 22 Mart 2024 Cuma, 22:16
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever