Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Kangren Proje Çataltepe ile ilgili flaş gelişme ve çok daha fazlası bu yazıda!

2022.07.23 19:33 - Son Güncellenme: 2022.07.24 12:38
A

Baştan altını kalın çizgilerle çizerek belirtmiş olayım;

Nicedir yazıyor, deyim yerindeyse derin ve de çatallı mevzu Çataltepe'yi  didik didik edip, tek kelime ile bu  kangren projenin yaşama geçirilebilmesi için bu şehrin bir basın mensubu, bir gazeteci- yazar olarak üzerime düşen  sorumluluğun gereğini  yapıyorum, bundan sonraki süreçte de gelişmeleri  aynı minvalde aktarmaya devam edeceğim.

Şimdi şöyle ki;

BESOB'da genel kurul yapıldı... 29 yıllık Başkan Arif Tak görevi yeni Başkan Fahrettin Bilgit'e devretti.  Başkan Bilgit de  koltuğa oturur oturmaz malumunuz  masasında yılan hikayesi Çataltepe Projesi ile karşı karşıya buldu kendini.. Aslında  hali hazırda Arif Tak zamanında da  yönetim kurulunda görevde olduğu için hiç de yabancı değildi Çataltepe'ye Bilgit... Bu açından da bakıldığında özellikle Çataltepe boyutu ile göreve bir sıfır önde başladı denilebilir Fahrettin Başkan İçin.

İşte tam da bu noktada mühim olan sual şuydu ;

Seçim çalışmaları boyunca Çataltepe'yi 'Öyle de olsa, böyle de olsa çözeceğim' sözü vererek çok kesin ifadelerde bulunan Başkan Bilgit'in aklında nasıl bir formül vardı ki  kendinden bu derece emin konuşmuştu ?

Bu soruyu  tabii ki  Fahrettin Başkan'ın kendisine sordum ;

-Bir değil birkaç formül var Pınar Hanım ...Dedi Başkan Bilgit ve aynen şöyle devam etti;

Mevcut tabloda projeyi yaşama geçirmekle yükümlü olan BESKOOP adlı kooperatif kısa süre önce mali genel kurulunu gerçekleştirdi.  Ben ve yönetimim Erol Köse başkanlığındaki  kooperatifin çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Edindiğimiz bilgiye göre BESKOOP'un TOKİ'ye 2018 yılında yapılan  7 no'lu mutabakattan kaynaklanan 54 trilyon liralık borcuyla ile alakalı şu an için  ödenmeyen taksiti olmamış. Yani bizlere ifade edilen BESKOOP Yönetimi TOKİ'ye borcunu düzenli olarak ödüyor.

'Çataltepe'yi çözüme ilişkin gündemindeki formülleri henüz net açıklamaktan kaçındığını hissettiğim Fahrettin Başkan'ın bu cümleleri üzerine yeri gelmişken ;

-Peki Sn. Başkan ödemelerin düzenli olarak yapıldığına dair bir belge ya da makbuz niteliğinde yazılı kayıt sundular mı size kooperatif yönetimi  ? diye de sual ettim ;

-  Bize söylenen günü gelip de  ödenmeyen borç yok. Ve fakat  yazılı bir belge göstermediler henüz. Bu hafta Çarşamba veya Perşembe  muhtemelen BESKOOP Yönetimi ile bir ayara geleceğiz ve bu tür bilgileri,  belgeleriyle  işte bu görüşmede talep etme fırsatımız olacak. Esnaf odaları birliği olarak BESKOOP'un alanına girmek istemiyoruz. Sonuçta bir tüzel kişiliktir. Yalan yanlış beyanlarda da bulunmak istemem. Nihayetinde  Çataltepe Projesi artık BESOB ve BESKOOP'un  da değil Bursa'nın sorunu haline gelmiştir. Şimdi biz açıkçası BESKOOP'un çalışmalarını pür dikkat izliyoruz. İhale yapacaklarını söylediler. Ne kadar sürede ne yapacaklar ? Bekleyip göreceğiz.         

BESOB Başkanı'na  'Eğer Çataltepe gibi 'Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesi' mottosu ile yola çıkılan bir  projeyi yaşama geçiremezsek diğer şehirlerin dinamikleri ve hatta tüm Türkiye bize güler' yönündeki, çarpıcı olduğu kadar aynı zamanda yerel yönetim dinamiklerine  ciddi mesaj içeriği taşıyan açıklamasını da hatırlattım kendisine;

  -'Aynen öyle... Söylediğimin arkasındayım ve sorunu çözmek için varım ' dedi bu hatırlatmam üzerine net ifadeyle Başkan Bilgit ve şehrin dinamiklerine şöyle seslendi ;

- Çataltepe Bursa'nın olmazsa olmazıdır. Bursa'nın paydaşları bu projedeki çıkmazlara seyirci kalamaz. Belki geç olur, güç olur ama mutlaka hayata geçirilecektir. Bu projeyi Bursa'ya kazandıracağız. Bunun başka alternatifi yok.

Ve söz Çataltepe'nin TOKİ'ye yeniden devrine yani mevzunun en önemli kısmına geldiğinde ise Başkan Bilgit kelimesi kelimesine şunları söyledi;  

-Pınar Hanım Kooperatif yönetimi ile görüşmeden buradaki tüzel kişiliğe ait alana girip de 'TOKİ'ye bu projeyi al' deme şansımız var mı? Mali genel kurullarını gerçekleştirdiler. Bir yıl içinde istenilen düzeyde ilerleme kaydedilemezse bu arkadaşlar gelecek genel kurulda sıkıntı yaşarlar. Tapular biliyorsunuz ki BESKOOP'un üzerinde. Böyle olunca da bizim tek başımıza karar verme şansımız yok.

BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit'le yaptığım bu  telefon görüşmesinin  ardından Çataltepe ile ilgili hiçbir gelişmeyi ıskalamamak adına  geçtiğimiz hafta pazartesi günü BESOB'da Sanayi Sitesinden  de sorumlu Başkan Danışmanı olarak göreve başlayan Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız'a da ulaştım. Bu telefon görüşmesi ile ilgili öncelikle  Çataltepe boyutunda BESOB Baş Danışmanı Muhsin Bey ile Başkan Bilgit'in mühim bazı noktalarda ayrışan fikirlere sahip oldukları mesajını aldığımı  ve Muhsin Yıldız'ın BESKOOP ile ilgili daha açık sözlü bir tavırla konuya yaklaştığını belirterek  konuşmanın detaylarına geçeyim;

ESNAF KOOPERATİFE GÜVENMİYOR

'BESOB'un yeni yönetimi Çataltepe için taşın altını gövdesini koydu' cümlesi ile söze başladı Muhsin Yıldız ve bakın BESKOOP Kooperatifi ile ilgili neler söyledi?

Çataltepe Kooperatifi'nin görünen yüzüyle üç yıldır yaptığı herhangi bir çalışma yok. Önceki genel kurulları da mali genel kurulları da sıkıntılı geçti. Esnaf kooperatife güvenmiyor. Başta projeye evet diyerek ödeme yatıran 2 bin 800 üyeden  600'ünü üye yaptıkları ifade ediliyor.  Dışarda bin 800 üye kaldı. Esnafımızın kooperatife güvenmesi lazım.  Kooperatif Başkanı esnaf odaları birliği ile birlikte çalışmalı. Projede 21 komite ve  21 oda başkanı var. Oda başkanları ile bir araya gelinip, her odanın katkı sağlaması için çalışılmalı ve projeye evet diyen esnaf oda başkanlıkları çalışmalarıyla  üye yapmalı. Şu anda kooperatife üye olan esnaflar farklı farklı odalara kayıtlı ve inşaatın başlaması için de bir blok oluşturulamıyor. İki bin dönüm arazi içinde her köşede bir üye var. Bu kooperatifin bugünkü şartlarda buraya inşaat yapabilmesi çok zor hatta imkansız. Örneğin Hurdacılar Odası için inşaata başlasalar ve bu çalışma iki yıl sürse 21 komite 42 senede biter. Yani bu çalışma şekli kadar mantıksız bir yol haritası olamaz. Her komite kendi arasında anlaşmadı. Tek komite oluşturulmalı ve top yekun bir inşaat için düğmeye basılmalı. Bunu da bu kooperatifin başarabilmesi mümkün değil. Biz BESOB Yönetimi olarak bu çoğunluğu sağlarız. Ayrıca 800'e yakın Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyeleri de var projeye en başta 'Evet' diyen.  Onlarla da istişare halindeyiz. Yani bu projenin tek kooperatif çatısı altında yapılması mümkün değil. Çataltepe'yi ancak Esnaf Odaları Birliği yapar, bugünkü yönetim yapar. Kooperatif ancak misal sadece bir odanın inşaatını alır ve onu yapabilir. Kooperatif Başkanı Erol Bey ile bu durumları TOKİ'ye olan borçla ilgili genel tabloyu görüşeceğiz bu hafta. Erol Bey sağlıklı bilgiler vermiyor. Biz resmi kayıtları ve bilgileri talep edeceğiz. Yasa gereği de bilgileri paylaşmak durumundalar.

Projenin yeniden TOKİ'ye devredilmesi durumunu BESOB Danışmanı Muhsin Yıldız'a da sordum. Yeni yönetim olarak TOKİ ile irtibata geçtiklerini söyledi. ilaveten Bursa'daki Esnaf Çalıştayı'nda konunun gündeme geldiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu istediklerini de açıkladı Muhsin Yıldız ve bu projeye TOKİ ile devam etmeyi düşündüklerini de net ifade etti. 

 Gelelim mağdur Çataltepe esnafı cephesinde yaşanan son gelişmelere;

 Görünen o ki bu cephede saflar iyice sıklaşıyor. Mevcut konjonktürde Çataltepe mağduru esnafların kurduğu ÇAT-SAN DER'in üye sayısı 683'ü geçmiş durumda.

Yine esnaf kulislerinden yansıyan son dakika verilerine göre; mağdurların idare mahkemelerine ve Danıştay'a açtığı davalar var. Bu davalar 7 nolu ek protokol ile ilgili . Yani milyonlarca metrekare arazinin BESKOOP'a devrini içeren protokol bu. Mağdur esnaf bu protokolün yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini talep ediyor ve hukuka aykırı bir şekilde kurulduğunu iddia ettikleri kooperatifin lağ edilmesini istiyor. Kulislerden gelen son haberlere göre bu davalarla ilgili şu anda geniş bir tahkikat sürmekte. Kooperatif kurulurken ve tapular BESKOOP'a devredilirken  projeye dahil olan esnaftan  onay alınmadığını ve para yatıran esnafın haklarının güvence altına alınmadan bu arazilerin tamamının BESKOOP'a hukuka aykırı bir biçimde devredildiğini söyleyen mağdur esnafın hukuk temsilcileri de  kooperatif içinden esnaf dahi olmayan kişilerin projeden 3-4 dükkanla hak sahibi olduklarını ve yurt dışında ve şehir dışında  yaşayan kişilerinde projenin amacına aykırı olarak kooperatif tarafından üye kabul edildiğini tespit ettiklerini ifade etti. Çataltepe ile ilgili açılan davalar arasında BESOB'un eski yöneticileri, BESOB Başkanı,  yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri , dönemin TOKİ yöneticileri ve tapuları devralan  kooperatif yetkilileri hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde de zimmet ve görevi kötüye kullanma suçlarına ilişkin suç duyurunda bulunuldu. Şimdi ise bu suç duyurusu ile idare mahkemeleri ve  Danıştay'da açılan davaların sonuçları bekleniyor.

VE FLAŞ HABER BAŞKAN GÜRKAN'DAN GELDİ!

Şimdi sıkı durun ve yazının tam da bu noktasında son derece sevindirici bir flaş habere dair detayları dikkatlice okuyun Değerli Okur;

 Yukarıda tek tek kaleme aldığım tüm gelişmelerin ardından konunun siyasi muhataplarından AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan'ı telefonla aradım ve yılan hikayesi mega proje ile ilgili nasıl bir yol  haritası izlediklerini sordum.

Başkan Gürkan bu sualim üzerine öyle güzel bir  haber verdi ki; uzun süredir Çataltepe'yi yazıp mağdur esnafın bir an önce dükkanlarına kavuşması için kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çabalayan bir yazar olarak gerçekten çok sevindim. Eminim ki mağdur esnaf başta olmak üzere tüm Bursalılar da bu gelişme ile ilgili çok mutlu olacak.

Sözü uzatmayayım;

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan Çataltepe Projesi için yeni bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını , bu yol haritasının da TOKİ'ye alternatif olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde şekillendiğini açıkladı. Başkan Gürkan sürecin çok hızlı ilerlediğine vurgu yaparken Çataltepe'nin ancak iktidar desteği ile yaşama geçirilebileceğini belirterek  BESOB ve BESKOOP üyelerinden oluşan bir komisyon oluşturulacağı  ve bu zamana karar projeyle ile alakalı yapılanları tüm detayları ile irdeleyeceklerini kaydedip  bir rapor hazırlayacaklarını duyurdu. Yani Çatallı  proje Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi için hükümet destekli  yeni bir ışık doğdu. Davut Gürkan mağdur esnafın açtığı davaların ve suç duyurularının da tek tek inceleneceğini ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yepyeni bir formülle hayat bulacak projede herkesin hakkının korunup teslim edileceğini bizzat ifade etti. Şimdi bu tabloda Başkan Gürkan'ın açıklamasından da anlaşılacağı üzere kanımca yüksek ihtimalle açılan davalar da dikkate alınarak BESKOOP'un lağ edilmesi dahi gündeme gelebilir  ve Çataltepe'nin önündeki en büyük engel olan  kooperatife güven problemi de kendiliğinden ortadan kalkar. Velhasıl nihayetinde  hak yerini en sonunda bulur ve artık müsterih olun  yüce adalet de  çok yakında tecelli eder.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları