Yazarlar

Elif Didem Danacıoğlu
elifdidemdanacioglu@gmail.comTürk firmalarında siparişler düştü!
2025.04.02 16:54 - Son Güncellenme: 2025.04.02 16:54Türkiye imalat sanayi göstergelerine göz attığımızda;
İSO Türkiye İmalat PMI, Martta 47,3 değerini aldı.
Eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, endeks eşik değerin altında kaldı!
Endeks; Ocakta 48,0 ve Şubatta hafif bir artışla 48,3 değeri ile de 50 değerinin altında kalmıştı.
Endekste 50'nin altı daralma sinyali olarak değerlendiriliyor.
Veriler imalat sanayi performansının zayıflamaya devam ettiğini gösteriyor.
Yani martta yeni siparişlerde yavaşlama, yeni ihracat siparişlerinde düşüş ve sektörlerin çoğunluğunun satın alma faaliyetlerini azaltmaya devam ettiği görüldü.
Türkiye imalat sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 800 şirketten oluşan panelden elde edilen anket verileri, mart ayında zorlu piyasa koşullarının yeni siparişlerdeki yavaşlamada belirleyici rol oynadığını ve üretimin azalmasında da etkili olduğunu belirtiyor.
İmalatçılar, yeni siparişlerdeki ivme kaybına bağlı olarak martta istihdamı art arda dördüncü ay azaltmaya gitmiş.
10 imalat sektörünü incelediğimizde;
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI anketi, "Zorlayıcı talep koşulları Mart ayında da devam etti" mesajını veriyor.
Örneğin 10 sektörün 8'inde yeni siparişler yavaşlamış!
Örneğin Türk ana metal firmalarında siparişler düşmüş!
1-Gıda Ürünleri...
En hızlı üretim artışı gıda ürünlerinde gerçekleşmiş. Anket kapsamında takip edilen on sektör içerisinde üretimin en güçlü arttığı sektör yine gıda ürünleri olmuş. Mart'ta sektörün yeni siparişlerinde de artış görülmüş. Firmalar istihdamını artırma yoluna gitmiş. Fiyat artışları hem girdi maliyetlerinde hem de nihai ürünlerde hız kazanmış.
2-Tekstil Ürünleri...
Türk tekstil firmaları, zorlu talep koşullarında satışlarını sürdürebilmek amacıyla son üç ayda ilk kez nihai ürün fiyatlarını azaltmış. Söz konusu düşüş, girdi maliyetlerinde devam eden keskin artışlara rağmen gerçekleşmiş. Yeni siparişler ve istihdamda azalış devam etmiş.
3-Giyim ve Deri Ürünleri...
Giyim ve deri ürünleri sektörünün yeni siparişlerinde yavaşlama eğilimi devam etmiş. Firmalar üretim ve istihdamı azaltırken, satın alma faaliyetlerini ise daraltmış. Girdi maliyetleri enflasyonu gerilemiş. Satış fiyatları ise hafif artış sergilemiş.
4-Ağaç ve Kâğıt Ürünleri...
Mart ayında ağaç ve kâğıt ürünleri sektörü Mayıs 2024'ten bu yana en yüksek üretim artışını göstermiş. Bu artışta, yeni siparişlerdeki güçlü iyileşme belirleyici olmuş. Söz konusu iyileşme anket kapsamında izlenen on sektör içerisinde en belirgin düzeyde gerçekleşmiş. Benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinde de artış yaşanmış. Üretim ve yeni siparişlerin toparlanmasına rağmen firmalar istihdam ve satın alma faaliyetlerini azaltmaya devam etmiş. Öte yandan sektörde enflasyonist baskıların azalması dikkat çekmiş.
5-Kimyasal, Plastik ve Kauçuk Ürünler...
Mart verileri kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe üretimin sert şekilde gerilediğine işaret etmiş. Yeni siparişlerde son iki buçuk yılın en sert ikinci azalışı görülmüş. Satışlardaki yavaşlamaya bağlı olarak nihai ürün stoklarında belirgin artış gözlenmiş.
6- Metalik Olmayan Mineral Ürünler...
Sektörde üretim Mart ayında ılımlı artış kaydederek, bu gelişme on aylık yavaşlama sürecini sona erdirmiş. Toplam yeni siparişlerde düşüş devam ederken, üretimdeki artışı sürükleyen faktör yeni ihracat siparişlerinin toparlanması olmuş. İstihdam ve satın alma faaliyetleri de Martta artış göstermiş. Hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu Mart ayında hızlanmış.
7- Ana Metal Sanayi...
Türk ana metal firmalarında yeni siparişler Mart ayında belirgin düşüş kaydetmiş. Söz konusu düşüş Mayıs 2020'den bu yana, pandemi dönemi hariç tutulduğunda ise Ekim 2018'den bu yana en yüksek oranda gerçekleşmiş. Buna bağlı olarak, Şubat ayında hafif artan üretim Mart'ta yeniden yavaşlamış. Girdi fiyatlarındaki artış hafif hız keserken nihai ürün fiyatları enflasyonu son yedi ayın en yüksek hızına ulaşmış. Tedarikçilerin teslimat süreleri ise son iki yılın en yüksek oranında azalmış.
8- Makine ve Metal Ürünler...
Sektörde üretim Mart ayında yavaşlamaya devam etmiş ve böylece mevcut düşüş trendi dokuz aya ulaşmış. Yeni siparişlerde süregelen hız kaybına bağlı olarak üretimdeki azalma belirgin gerçekleşmiş. İş yüklerinin hafiflemesi nedeniyle firmalar istihdamı sınırlı düzeyde de olsa azaltmış. Sektörde satın alma faaliyetleri yavaşlarken, zayıf girdi talebi tedarikçilerin teslimatlarını hızlandırmasına olanak sağlamış. Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarında artışlar hız kesse de güçlü seyrini sürdürmüş.
9- Elektrikli ve Elektronik Ürünler...
Yeni siparişlerde devam eden yavaşlama, Mart ayında Ağustos 2024'ten bu yana en belirgin düzeye ulaşmış. Yeni ihracat siparişleri dört aydır ilk kez düşüş sergilemiş ve firmalar buna bağlı olarak üretimi azaltmış. Buna karşın, istihdamın üst üste ikinci ay artması firmaların birikmiş işlerini belirgin şekilde azaltmalarına yardımcı olmuş. Girdi maliyetleri keskin bir şekilde artarken, nihai ürün fiyatları enflasyonu gerilemiş ve görece düşük düzeyde gerçekleşmiş.
10- Kara ve Deniz Taşıtları...
Sektördeki firmalar, Mart'ta üretimlerini artırmış ve bu durum bir yıllık düşüş trendini sona erdirmiş. Diğer yandan yeni siparişlerde azalışın sürmesine bağlı olarak üretimdeki büyüme sınırlı düzeyde kalmış. Mart ayında firmalar istihdam ve satın alma faaliyetlerini artırmış. Özellikle çalışan sayısındaki artışın hem Kasım 2023'ten bu yana en yüksek hızda hem de takip edilen diğer dokuz sektörden daha güçlü gerçekleşmesi dikkat çekmiş.
Velhasıl...
Anket değerlendirmelerine göre;
Bazı sektörlerde üretim ve istihdamın genişleme kaydettiğini göstermesi iyimser sinyaller veriyor.
Zorlu piyasa koşullarının varlığını koruduğu martta, talep koşullarının zorlayıcı olmaya devam ettiğini işaret ediyor.
Dolayısıyla yeni siparişler yalnızca iki sektörde artış sergilerken, özellikle ana metaller ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde zayıflık dikkat çekiyor.
Üretim ve istihdamda ortaya çıkan iyileşme belirtilerinin önümüzdeki aylarda devam edebilmesi için firmaların yeni siparişlerinde toparlanmaya ihtiyacı olduğu da vurgulanıyor.
Yazarın diğer yazıları
- Türk firmalarında siparişler düştü! 02 Nisan 2025 Çarşamba, 16:54
- Türk firmalarında siparişler düştü! 02 Nisan 2025 Çarşamba, 16:54
- Yumurta 190 TL! 28 Mart 2025 Cuma, 21:18
- İşte anketten çıkan sonuç! 27 Mart 2025 Perşembe, 20:02
- Bursa'da kaç esnaf var? 24 Mart 2025 Pazartesi, 18:11
- Bursa'da 72 şirket için tasfiye kararı! 21 Mart 2025 Cuma, 21:51
- Vergi gelirleri arttı! 19 Mart 2025 Çarşamba, 18:23
- Bursa'da fiyat artışı! 18 Mart 2025 Salı, 21:45
- Sanayide istihdam kaybı sürüyor! 14 Mart 2025 Cuma, 19:50
- En riskli iller sıralamasında 'Bursa' 5'inci! 13 Mart 2025 Perşembe, 21:35
Yazarlar
- Siyaset yeniden hareketleniyor: AK Parti, CH... Hasan Boztürk
- Türk firmalarında siparişler düştü! Elif Didem Danacıoğlu
- Sedat Cengiz attı, Şampi... geldi! Çetin Sabırlı
- 'Sanchez Ahmet' TMOK'nin yeni başkanı ... Engin Aksöz
- Bursa'nın dağ ilçesinde imar çıkmazı! Hasan Yalçın
- Kahramanmaraş'a selam, 3 puanlara devam! Binay Kazan
- Bir güne neler sığıyor bu ülkede... Metehan Demir
- Konut fiyatları ve konut sahipliği meselesi Levent Yılmaz
- En çok satan markalar elektriğe çok uzak Emre Özpeynirci
- Heybedeki turplara bir de bu açıdan bakalım Ramazan Başan
- Cin mi, cinli mi, cin gibi mi? Ece Sarı
- Cemal Nadir Evine Dönüyor sergisi Kamuran Vatansever
- Bayram Telaşı mı, Alışveriş Çılgınlığı mı? Yeşim Mutlu
- Bursa'nın turistik bölgesindeki o yol çözüm ... Fatma Öztürk
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Davut Aydın konuşur mu, konuşmaz mı? Pınar Yeniyiğit