Yazarlar
Pınar Yeniyiğit
iletisim@bursadabugun.comBESOB Başkanı Arif Tak Sonunda Öyle Bir Konuştu ki.....!
2021.08.29 18:48 - Son Güncellenme: 2021.08.29 18:59Açıkçası; Kendisini aradığımda ne telefonu açmasını, ne de tek kelam dahi konuşmasını beklemiyordum...
Zira; başta Çataltepe olmak üzere, Bursa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (BESOB) konu alan her bir yazıma başlarken (yaklaşık sekiz aydır), Başkan Arif Tak'a ulaşmaya çalışıyor, hakkındaki eleştirilere ve iddialara yanıt vermesini umuyorum...Ve fakat Arif Başkan bir türlü konuşmuyor, telefonları da açmıyordu.
Nitekim geçen hafta da aradığımda, Kendisinin telefonu açacağından hiç mi hiç ümidim yoktu. Biz gazeteciler sabırlı, istikrarlı ve de doğru bilgiye ulaşabilmek için yılmadan ısrarla çabalayan insanlarızdır. Asıl meslek erbaplarımızdan söz ediyorum; Sonradan olma, kalemini sadece birilerinin hayrına oynatan, mesaisini yine o birilerini şirin göstermek için heba eden medyacılardan değil tabii ki....
Sözü uzatmayayım; bu yazı için de yine ve yeniden aradığımda Arif Başkan'ı, bu kez ve de ilk kez telefon açıldı...Ne yalan söyleyeyim; Sonunda Kendisine ulaşabilmenin verdiği huzur ile birlikte oldukça şaşırmıştım.
Hal-hatır faslını geçtikten sonra geldik asıl meseleye...
-Sn. Başkan malumunuz Çataltepe mevzu uzun süredir Şehrin gündeminde ve çözüm bekliyor ve bu devasa projenin mimarı olan Siz aylardır yazılanlara ve Kendinize yöneltilen suallere hiçbir şekilde yanıt vermeden sessiz kalıyor, sadece susuyorsunuz. Ziyaret edip Sizi, konuyu bir de Sizden dinlemek isterim.
BESOB Başkanı naif bir ses tonuyla;
-Pınar Hanım Çataltepe ile ilgili doğru- yanlış o kadar çok yazı yazıldı ve projede öyle bir noktaya gelindi ki bundan sonra yaşanacak gelişmelerde herhangi bir olumsuzluğa asla mahal vermememiz gerekiyor. Ne yazık ki uzun süredir pandemi devam ediyor ve bu süreçte esnafımızın Hükümet desteklerinden yararlanabilmesi için de yoğun mesai harcadık. Sizi oda birliğimizde ağırlamak isterim. Bana ne sormak istiyorsanız sorabilirsiniz, yanıtlarım. Buyurun bekliyorum.
Kuşkusuz ki bu davet, yıllardır yapımı adeta yılan hikayesine dönen Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesi Kestel Çataltepe projesi ile ilgili bilinmeyenleri netleştirmek ve Başkan Tak hakkındaki iddialara açıklık getirmek açısından oldukça mühimdi.
Velhasıl birkaç gün sonra kararlaştırdığımız saate BESOB'un Küçük Sanayi Sitesi'ndeki eğitim binasında ziyaret ettim Başkan Arif Tak'ı...!
Önce pandemi döneminde esnafın yanında yeterince bulunmadığınız yönünde eleştirildiniz. Bu yöndeki eleştirilere yanıtınız nedir? Diye sordum Arif Başkan'a..
Bu soruya yanıtında aynen şunları söyledi BESOB Başkanı;
YAPTIKLARIMI ALLAH BİLSİN YETER !
"Pandemide ben de korona virüsü atlattım. Eşim bu hastalığı çok daha ağır geçirdi. Dolayısıyla zaman zaman kısıtlamalar nedeniyle de evden çıkamadım" Biz pandeminin en yoğun hissedildiği dönemde de esnafın derdini çözmek için çabaladık. Gece gündüz çalıştık. Ama bazı kişiler ve gruplar sırf Hükümeti eleştirmek için, 'Yürüyelim, sokaklara çıkalım' deyip toplumun psikolojini alt üst etmek için çabaladı. Bizim derdimiz sadece esnafın sıkıntısını çözmekti. 'Esnafın elinden nasıl tutarız ?' diyerek 1. Derecede muhataplarımızla, Hükümet yetkilileri ile sürekli temas halinde bulunduk. Önerilerimizi ortaya koyduk. Biz telefonlarla konuşuyoruz, bu şekilde bir çözüm ağı oraya koyuyoruz. Esnaf bana güvendi, oy verdi. Ben esnafımı hiçbir zaman göz ardı edip, şunu yapayım, bunu yapayım demem, diyemem. Şunu da kabul edelim 90 bin üye hepsine gitmemiz mümkün değil. Yaptığım çalışmaların reklamını lansmanını yapmayı hiç sevmem. Benim yaptığımı Allah bilsin yeter.
Ve söz Çataltepe'ye geldi;
Öncelikle Belirteyim; Devasa proje ile ilgili sorduğum her suale cevabında da , çok çarpıcı ve de flaş cümleler kurdu Arif Başkan.
'KENDİMİ KOOPERATİFÇİLİĞİN İÇİNDE BULDUM'
Çataltepe'de gelinen noktada 'Tapular Kooperatif'te; Borçlar BESOB'ta' dedi ve 'Hayatım boyunca kooperatifçiliği hiç benimsemedim. Ama kendimi tam da içinde buldum' diye de ekledi. Projenin doğuş öyküsünü anlatırken TOKİ ile BESOB güç birliğine inanan 6 bin 500'ün üzerindeki esnaftan o günkü koşullarda (2008 yılında) 1000'er TL katılım bedeli toplandığını ifade eden Başkan Tak, "Bazı problemler (mahkeme süreçleri ) üzerine 3 binin üzerindeki esnafımız parasını alıp, ayrıldı. Şu an da projede 2 bin 100 esnaf ve sanatkar var, ancak 3 bin dükkân var. Yani bazı kişiler birden fazla dükkân almış bulunuyor." Değerlendirmesini yaptı.
CUMHURBAŞKANININ HEDİYESİ VAZO NEREDE ?
Sitenin temel atma törenindeki heyecanını da gözleri dolu dolu anlatan Arif Başkan, hatta ve hatta aynı dönemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Haşim İşcan'da gerçekleşen Bursa mitinginde halka seslenirken devasa projeye vurgu yaptığını ve kendisine de söz hakkı verdiğini, kendisinin de Cumhurbaşkanı'na İznik Çinileri ile süslü özel bir vazo armağan ettiğini, ancak Tayyip Erdoğan'ın bu vazoyu Ankara'ya kendisini ziyaret ederek takdim etmesini istediğini de ifade etti. Sevgili okurlar yeri gelmişken aktarayım; bu vazo henüz kısmet olup da BESOB Başkanı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edilmiş değil...Başkan Tak projedeki düğümün çözülmesi ile de birlikte yanına mağdur esnafın temsilcilerini de alarak en kısa zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etme niyetinde...!
29 yıldır BESOB ve 53 yıldır da Lokantacılar Odası'nın Başkanlık görevini yürüten ve sıfır gayrimenkul ile devraldığı BESOB değeri yüz milyonların üstünde tam beş bina kazandıran Çataltepe Projesi'nin de mimarı olan Arif Tak sözü mahkeme süreçlerine getirdi ve net ifadeyle şöyle dedi;
"Mahkemelerin sebepleri arazinin imara açılabilmesi için Büyükşehir Belediye Meclisi'nin verdiği her olur kararına dönemin Makine Mühendisleri Odası Başkanı Gürhan Akdoğan'ın başını çektiği akademi odaların temsilcilerinden oluşan bir grup tarafından açılan tam 16 adet davadır. Bu davalar tam 8 yıl sürdü ".
ÇATALTEPE AK PARTİ'YE YARAR DİYE DAVA AÇTILAR
Peki Gürhan Akdoğan ve beraberindeki akademik odaların temsilcileri bölgenin imara açılıp projenin yaşama geçirilmesine çok sayıda dava açarak neden karşı çıkmıştı ? Dönemin CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan ile aralarında geçen diyaloğu aynen anlatı Başkan Tak;
"O dönemde CHP İl Başkanı olarak göreve başlayan Gürhan Akdoğan ile davaların nedeni konusunda yüz yüze görüştüm ve Mudanya Montania Otel'de bir toplantı yaptım. Aynen şunu sordum Kendisine ; Neden Bursa'nın dört bir yanında dağınık bir tabloda faaliyet gösteren esnafın bir sanayi sitesine kavuşturularak teknolojik bir ortam kazanmasına karşısın Sn. Başkan? Kendisi de aynen şöyle yanıt verdi ; Senin projeni ayakta alkışlarım ..Ki kendisi o an ayağa kalkarak da projeyi alkışladı. Sonra da Doğrusunu söyleyeyim mi ? diye sordu bana ...Ben de 'Tabii ki söyle' dedim Kendisine.... Gürhan Akdoğan o zaman Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesi olacak projenin AK Parti'ye puan kazandıracağını belirterek 'Senin projen AK Parti'ye yarar işte bu sebepten ötürü bu projenin yaşama geçmemesi için ne gerekiyorsa yaparım. Davalardan da vazgeçmeyeceğiz' yanıtını verdi. Ardından ben kendisine biz siyasi bir yol haritasında bu projeyi yürütmüyoruz ki. Siz de CHP olarak aynen diğer partiler gibi yanımızda olun. Biz de size yanımızda yer verelim. Siz de diğer partiler gibi puan kazanmış olursunuz' diyerek bir teklifte bulundum .Amma velakin Başkan Akdoğan'ın yanıtı 'Mahkemeler sona ersin sonra yanınızda oluruz' cevabıyla oldu. Kendisini projenin temel atma törenine de davet ettim ancak gelmediler".
ARAZİNİN DEĞERİ 2 KATRİLYON 200 MİLYAR ...!
TOKİ neden projeden çıkmış ve Çataltepe'nin BESOB'a devri nasıl gerçekleşmişti ?
Süreci aşama aşama net ifadelerle anlattı Arif Tak;
Davalı olan bir yere TOKİ yatırım yapar mı?.. Projede A'dan Z'ye her şey olacaktı. Cami, eczane, hastane, sosyal donatı alanları vs... Ve TOKİ bize sitemizi yapıp 1,5-2 senede teslim edecekti. Sanayi sitemizin değeri 2 katrilyon 200 milyar lirayı bulmuştu. Yine Eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu da 'Bu işi bitireceğiz' deyip alt yapı ihalesi için tarih verdi. O zaman da sevinçten havalara uçtum. Alt yapı ihalesi yapıldı. İhale bedeli de 77 milyon TL' idi. Esnaftan kamulaştırmaya dönük 48 milyon TL gibi bir para toplandı ancak kamulaştırma 62 milyon TL tuttu. Arada kalan bedeli TOKİ ödedi bize.
BEN DE TOKİ'YE GÜVENDİM
Esnaf nasıl TOKİ'ye güvendiyse ben de güvendim. Proje alt yapısının yüzde 87.40'ı biterken, 80 milyon TL para harcandı. Alt yapıyı yüklenici firma 1,5 yılda tamamlayacaktı. Fakat alt yapıyı üstlenen firma bu arada iflas etti. Ardından süreç devam ederken Van'da deprem oldu, Diyarbakır'da bombalamalar patladı. TOKİ bu alanlara öncelik verdi. Sonrasında da TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'ı İstanbul'da ziyarete gittim. Şu anda kendisi İstanbul Fatih Belediye Başkanı. Kendisi bu ziyarette bana ' Biz bu işi sanırım yapamayacağız' dedi.
*Ve Çataltepe arazisine kimler talip olmuştu..? Bakın neler anlattı Başkan Arif Tak; "Ardından TOKİ Başkanı bu arsayı 'Bana verin' dedi TOKİ Başkanı. Bende arsayı ne yapacağını sordum. O zaman biz bu proje kapsamında 125 milyon TL bedel ödemiştik. 300 milyon vereyim size bu projeyi bana verin? yine dedi TOKİ Başkanı".
BURSA'DA BÖYLE BİR ARAZİ BULMAK MÜMKÜN DEĞİL.
*Peki TOKİ Başkanı bu teklifle arazinin TOKİ'ye kazandırılmasını mı istemişti..? Başkan Tak TOKİ Başkanına hangi yanıtı vermişti?. O süreci de çok mühim gelişmelerden söz ederek şu sözlerle dile getirdi Arif Başkan;
"Tabii ki aynen TOKİ'ye kazandırılmasını istedi. Yani şöyle dedi ; Biz araziyi vereceğiz. Kendisi 175 milyon kar verecekti bize. TOKİ Başkanı ile o görüşmede, o zaman 'Siz bu arsayı bize iade edin' dedim. Kendisi durdu düşündü. Peki ben niye o anda böyle bir teklifte bulundum ? Binlerce esnaf bize güven duydu. Para verdi. Birikimlerini harcadı. Altın bozdurdu, döviz bozdurdu. Bir daha böyle bir araziyi Bursa'da bulmak mümkün değil. Bulsunlar böyle bir yer daha Bursa'da da görelim. Biz TOKİ'ye arsayı verdiğimiz zaman, bizim kazancımız 175 milyon TL olacaktı. Sonuçta 'Biz bu projeyi üyelerimiz ile yaşama geçireceğiz' deyip arsayı aldık. Görüşmenin sonunda da TOKİ Başkanı projeyi yaşama geçirmek için 'Bir kooperatif kurun' önerisinde bulundu. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'um Bursa'yı bir ziyaretinde valilikte yapılan bir toplantıda Sn. Vali İzzettin Küçük PROJEYİ Sn. Bakan'a anlattı. Bakanımız da bu projeyi çok beğendiği ve bu projenin Bursa'ya değer katacağını özellikle belirterek benim de sırtımı sıvazladı ve bakanlık olarak bu projeye sahip çıkacaklarını, bu çalışmayı tamamlayarak Bursa'ya hediye edecekleri ifade ettiler. O anda orada en az 70-80 kişi bulunuyordu ve Bakanımızın bu sözleri bana çok ümit vermişti. Bu görüşmeden yaklaşık on gün sonra bizi Ankara'ya çağırdılar. Ankara'daki görüşmemizde ne yazık ki projeyi yapamayacaklarını Sn. Bakanımızın kendisi söyledi sebep olarak da ekonomik sıkıntılar gösterildi".
'YANLIŞ KARAR ALDINIZ' DEDİM!
*Ve sohbet kooperatifin kuruluş aşamasına geldiğinde hayatı boyunca kooperatif fikrini hiç mi hiç benimsemediğine vurgu yaptı BESOB Başkanı ve ardından şöyle devam etti;
"Açıkça ifade etmem gerekirse ben de kooperatif kurma fikri asla yoktu. Örneğin Otosansit inşaatı kooperatifle 30-40 yıl sürdü. Herkes parasını yatırdı. Şu ana kadar ödenen 125 milyon TL gibi bir rakam görünüyor. Ardından kooperatif kuruldu. Erol Köse ben bu işin altından kalkarım diye öne çıktı. BESOB'da kooperatife geçmeden önce Çataltepe'de hak sahibi olan 2 bin 100 üye vardı. Şu anda BESKOOP'un üye sayısı 524. O zaman ben kooperatif yönetimine 'Yanlış karar aldınız. Bu insanları sıkıştırmayacaksınız' diye de söyledim. 'İşin başında herkesi direkt kooperatife kaydetmeliydiniz' dedim. Örneğin 200 metrelik bir dükkânın aylık ödemesi 800 TL. Bu meblağı herkes ödeyebilir.
BİZE TOKİ KOOPERATİF KURDURTTU...!
TOKİ'ye 55 milyon borç çıktı. Bu borcu da ortaya koyduk. 2024 e kadar TOKİ'ye ödememiz var. Şu ana kadar 3 taksit ödedik. Netice olarak TOKİ'den arsaların da yüzde 57'si kooperatife geçti. TOKİ'ye alt yapı çalışmaları dolayısıyla 2024'e kadar ödenmesi gereken 55 milyon TL borç çıktı. 48 milyon TL ise kamulaştırma bedeli olarak harcandı. TOKİ'ye her ödeme yapıldığında, ödeme yapılan miktar kadar arsayı alabiliyoruz. Kooperatifleşmeye mecbur kaldık. Benim hedefim kooperatif işine asla girmemekti. Fakat döndük dolaştık Çataltepe'de kooperatif işine girmeye mecbur kaldık. Bunu da bize TOKİ yaptırdı".
*Erol Köse'nin BESKOOP'a neden ve nasıl başkan olduğunu da sordum Arif Tak'a...O da tüm açıklamalarında olduğu gibi bu süreci de açıkça anlattı;
"Erol Köse bizimle beraber 10 seneye yakın çalıştı. Bu projemizin de baştan beri başındaydı. Kooperatifin kurulacağını görünce de çok hevesli davrandı. Kendisiyle bu sebepten dolayı kavga noktasına bile geldik. 'Yapma, alma sen bu görevi' dedim. 'Seni kooperatifte başka birimde müdür yapalım' dedim. Başka bir arkadaş bu görevi alsın istedik. Ancak, kendisi 'Kooperatifçiliği biliyorum' dedi. Dolayısıyla kendisi kooperatifin başına geçti ve bu işe sahip çıktı. Kooperatife ben de kayıt oldum. Ben kooperatifin yönetiminde değilim. Yani kurucu üyelik gibi bir sıfatım yok".
*Ve düşündürücü bir başka sualime de net yanıt verdi Arif Başkan ...
2019 yılında BESKOOP Kurulduğu halde; TOKİ ye olan 54 trilyon liralık borcu neden halen BESOB ödemekle hükümlü..?
"Burada bir yanlışlık oldu. 54 trilyonluk borcu BESKOOP ödüyor. Ancak BESOB
Burada garantör kuruluş. Bu borç bittiğinde bütün tapular, kooperatife geçiyor ve esnafın oluyor. Hali hazırda tapular kooperatifte, borç bizde...! Nasıl oluyor bu? Kooperatif bu tapuları sıfır bedelle almış oldu. BESOB güven verdiği için, 'BESOB' ismi yazılmış. Kooperatif üst yapıyla ilgili ihaleye çıkacak. Açıkçası tarih vs. bilgiler için bize de sır vermiyorlar".
ESNAF KOOPERATİFE ÜYE OLMALI
*Kooperatife üye olmak istemeyen ve kendilerini 'Çataltepe Mağdurları' olarak ifade eden esnaf ve sanatkarlara da bir mesajı vardı BESOB Başkanı Arif Tak'ın;
"Esnafın kooperatife üye olması gerekiyor. Kooperatife geçmek istemeyen esnaf ile ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 'Bugünkü rayiç bedel neyse, hesap edilip verilmesi lazım' dedi. Bildiğim kadarıyla önce kongre yapılması gerekiyor. Kongre yapılmadan da parasını isteyenlere geri ödeme yapılamıyor. İnşaatın başlaması ve Genel Kurul'un yapılması sonrasında işler rayına oturacaktır. Ben de kooperatife yardımcı oluyorum. TOKİ bizden 98 dönümlük hariçte kalan bir yer istedi. Kestel Belediyesi de 'Konut yapılsın' diye ısrar ediyor. TOKİ Başkanı bölgeyi inceletti ve 11 milyon TL civarında bir rakam ortaya çıktı. Sayın Hakan Çavuşoğlu da 'Resmi bir kuruma fiyat tespiti yaptırın' demişti. Bu analiz sonucunda ise sadece 98 dönüm yerin bedeli 55 milyon TL civarına çıktı. Paralarını almak isteyen esnafa ısrarla, 'Paranızı almayın. Paramız battı, kaybettim deyin' diyerek seslendim. Ancak tabi birçok esnaf çağrılarımızı dinlemeyerek, paralarını geri almış. Buraya para yatıranlar bir şekilde yatırımlarına devam etmeli. Kooperatife üye olmayanlar da üye yapılarak, işlemler devam edecek. Ben kesin konuşuyorum; bir daha bu işlere girmeyeceğim. Çok sıkıntı çektim.
*Başkan Tak AK Parti İl Başkanlığı'nda yapılan iki toplantıdan da söz etti ve BESKOOP'a yaptığı bir öneriyi de paylaştı...
Şehrin yöneticileri bu projeye sahip çıkıyor. Toplantılar da çok verimli geçti. Cesurca hareket etmek durumundayız. Bu noktada '21 meslek grubunu ayıralım. Masrafları metrekareye bölelim. Metrekareye düşen ücreti de söyleyelim ve onlar ödesin' yönünde bir teklifim oldu. Bu yapılsaydı proje çok daha çabuk bitecekti. Bu teklifimi kooperatif kabul etmedi.
PROJE 4-5 YILDA BİTER...
*Sizin de kooperatif yapısıyla alakalı bazı noktalarda aklınızda soru işareti var gibi. Nedeni nedir ? Size göre bu proje yaşama geçirilebilecek mi..? diye de sual ettim Başkan Tak'a;
Biz esnaf için varız. Esnaf için çalışıyoruz. Dolasıyla gelinen noktada
İnşaata başlamamız gerekiyor. Ödeme yapmak istemeyen hak sahipleri bir şekilde ikna olacaktır. Biz de esnafta fedakarlık yapmalı. Benim öngörüm para sıkıntısı çekmez isek proje 4-5 yılda biter. Mağdur esnaf da bu yönetimi beğenmiyor ise dahi üye olmalı ve yönetimi değiştirmek için bu noktadan sonra harekete geçmeli. Kooperatif yasaları gereği yönetim değişebilir.
ŞU AN 'ADAYIM' DEMİYORUM!
*Ve BESOB Başkanı ile sohbetin sonunda cevabı çokça merak edilen o malum soruyu da yönelterek "2022 yılının Mayıs ayında BESOB seçimleri var. Girdiğiniz hiçbir seçimi kaybetmediğinizi söylediniz. Yeniden aday olacak mısınız?" Diye de sordum;
"Kurumlarda atışma yapmak, nifak çıkarmak hiç uygun bir davranış değil. Ben şu anda 'Adayım' demiyorum. Prensibim budur. Bana ihtiyaç olduğunu görürsem, memnuniyetle aday olurum. Seçim öncesi zemini görmek gerekiyor. Hesaplarım da hep doğru çıkar. Önce Odalardaki tabloyu görmek durumundayız". Dedi BESOB Başkanı Arif Tak...!
Oda birlik başkanlığı seçimlerine daha bir hayli zaman var amma velakin şimdiden beliren birkaç aday da sahaya inip seçim için çalışmaya başladı bile.
Kanaatim şudur ki ; hayatı boyunca girdiği hiçbir seçimi kaybetmeyen Arif Başkan mevcut konjonktürde yine doğru hesap yapar ve aday olur...
Olur da; eğer Çataltepe Mağduru esnaf ve sanatkar ile de birlik olup devasa projeyi, akılcı bir formülle, şuan ki kooperatif yapısında da düzenleme yapılarak devam ettirirse ve de hak sahiplerinin ödeme koşullarının uygun şartlara çekilmesine vesile olursa, seçimi bir kez daha açık ara kazanır, BESOB'un Başkanlık koltuğunda güvenle oturmaya da devam eder...
Yazarın diğer yazıları
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda 19 Kasım 2024 Salı, 13:39
- Öfkeyle kalkıp zararla oturmayın! 13 Kasım 2024 Çarşamba, 21:08
- Flaş...Flaş...Flaş! Çataltepe düğümü çözülüyor! Ayrıntılar sadece bu yazıda... 08 Kasım 2024 Cuma, 23:11
- Sizce başkan şimdi 'iyi' mi yoksa 'kötü' mü yaptı? 08 Kasım 2024 Cuma, 18:10
- Demedi demeyin 'Siyaseten' bu yazı okunur! 06 Kasım 2024 Çarşamba, 18:36
- İlelebet Cumhuriyet! 28 Ekim 2024 Pazartesi, 18:32
- Bu yazı, sayın valime açık bir mektuptur! 11 Ekim 2024 Cuma, 16:52
- Yok böyle bir şey de... Ve fakat Köfteci Yusuf'a var işte! 10 Ekim 2024 Perşembe, 18:00
- Ranta runta, çevre talanına karşı 'Bedel' ödemeye var mısın Bursa? 08 Ekim 2024 Salı, 21:01
- 'İyi ki varsın Başkan'... 07 Ekim 2024 Pazartesi, 12:08
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever