Binay Kazan

Binay Kazan

Japon halkından öğreneceğimiz çok şey var!

2025.02.25 10:39 - Son Güncellenme: 2025.02.25 10:39
A

Bundan yaklaşık 2,5 yıl önce; Katar'da yapılan 2022 Dünya Kupası karşılaşmalarını TV'den izlerken, Japon halkının doğaya ve çevreye ne kadar saygılı olduğunu da öğrenmiştik hayranlık ve şaşkınlık içinde...

Gerçekten de; Japonlar bulundukları alanı temiz tutmaya, o mekanları gelecek kuşaklara sağlıklı ve güvenli şekilde bırakmaya ant içmişler sanki...Japonya'nın Dünya Kupası E Gurubu karşılaşmasında; Almanya'yı 2-1 yenerek büyük sürpriz gerçekleştirdikleri maçtan hemen sonra, soyunma odaları ve tribünler dahil paylaştıkları her ortamı temizleme çabası içine girmeleri inanın hepimiz için sıra dışı bir izlenim olmuştu.

Japon futbolcular, soyunma odalarını temizleyerek pırıl-pırıl yaparken, taraftarlar da oturdukları tribünleri ellerine aldıkları çöp torbaları ile tertemiz hale getirmişlerdi.

Japon halkına has çevre disiplini ve yaşam kalitesi anlamında da tüm dünyaya örnek olan bu görüntülerden bizim de öğreneceğimiz çok şey vardı tabii ki...

Sadece bu değildir tabii ki öğreneceklerimiz...Yaşadıkları felaketler sonrasında da tam bir dayanışma içine giren ve kişisel haklarını mütevazi şekilde koruyan Japon halkı, yeryüzünde giderek kirlenmeye ve dejenere olmaya başlayan insan ilişkileri konusunda da herkese pozitif dersler veriyor.

DEPREMLER SONRASINDAKİ  DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ

Biliyoruz ki; depremler kapımızı çalmaya başladı yine...Ufak-ufak yokluyor yakın çevremizdeki deprem fayları bugünlerde...

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, yaşadığımız bu coğrafyada, büyük doğal felaketin "ben her zaman buradayım" mesajını vermesi açısından önemliydi.Zaten bu tür doğa sorunları ile karşılaştığımızda anlıyoruz yaşadığımız normal günlerdeki rutin çekişmelerimizi ve kavgalarımızın anlamsızlığını...

Depremler; herkesi kendine getiriyor.

Malı-mülkü, yatı-katı unutturuyor. Can derdine düşüyor herkes...

Umarım ki: Marmara Bölgesi'ndeki sismik hareketlenme, yakın gelecekte ciddi bir yer sarsıntısına yol açmaz da, tüm kavgaları/tartışmaları bir tarafa bırakarak yeniden yardımlaşma ve dayanışma duygularımızın farkına varmamız gerektiğini, acı bir şekilde bir kere daha öğrenmeyiz.

JAPONYA'DA ULUS OLABİLMENİN  10 KURALI

Bugün bu konuya başka bir objektiften bakarak, deprem gerçeğini dile getirmek istiyorum.

2011 Yılında Japonya'da meydana gelen büyük deprem sonrasında yaşanan tsunami ve beraberinde ortaya çıkan nükleer tehdit Japonya'yı kökünden sarsarken, bu felaketler sırasında Japon halkının gösterdiği soğukkanlılık ve de birbirlerine karşı olan saygı, dünyadaki duyarlı insanların gözünden kaçmamıştı.

Töhoko bölgesinde meydana gelen 9,00 şiddetindeki depremde;15.900 Japon vatandaşı hayatını yitirdi.38 Metreye ulaşan dev tsunami dalgaları nedeniyle 3 bine yakın insan da kayboldu.

Ekli fotoğrafta da görüldüğü gibi; dünyanın en büyük felaketlerinden biri yaşandı 11 Mart 2011'de Japonya'da...Denizdeki gemi ve tekneler, yüksek dalgalar sonucu evlerin üzerine düştü. Tüm bu olumsuz görüntülere rağmen; bir büyük gerçeği de öğrendi tüm dünya bu doğa felaketi sonrasında...

Japon halkının asilliğini ve acıya dayanıklılığını..!

İnsanın çok büyük felaketler karşısında nasıl davranması gerektiği konusunda tüm dünyaya adeta ders veren Japon halkının, aşağıdaki 10 önemli özelliği hayranlıkla karşılandı.

1-KARAKTER: Bu felaketler karşısında hiçbir dövünme ya da aşırı tepkili hareketlerle, ızdırap çekme görüntüsü asla vermediler. Üzüntünün kendisini yücelttiler, kimseye acı pozu vermediler.

2-ONUR: Su ve yiyecek kuyruklarında disiplin vardı Hiç bir kaba söz ya da sert el-kol hareketi olmadı. Sakinlikleri takdire ve övgüye değerdi.

3-YETENEK VE BİLİM :Binalar sallandı ama yıkılmadı. İnanılmaz bir mimarlık hareketi gözlemlendi. Kimse malzemeden çalmamış, inşaatçılar görevini yapmıştı.

4-ERDEM: İnsanlar bencil değildi. Sadece o anda ihtiyaçları olan şeyleri satın aldılar. Diğerlerine de bir şeyler kalsın diye...

5-DÜZEN VE ORGANİZASYON: Hiçbir dükkan yağmalanmadı. Yollarda korna çalan, birbirini sollayanlar olmadı. Herkes anlayışlı ve sakin davrandı.

6-FEDAKARLIK: 50 Japon çalışan, deniz suyunu nükleer santrale pompalamak için radyasyon yayan reaktörlerin yanında kaldı. Ölümü göze alan bu Japonların yaptıkları fedakarlığın karşılığı ödenebilir miydi acaba..?

7-DUYARLILIK: Lokantalar fiyatlarında indirim yaptı. Korunmayan bankamatiklere hiç kimse saldırmadı. Güçlüler zayıflara baktı. Yıkılan evlerde hırsızlar mücevher aramadı.

8-DEPREM EĞİTİMİ: Yaşlılar ve çocuklar dahil herkes deprem anında ne yapacağını tam olarak biliyordu ve aynen öyle davrandılar.

9-MEDYA:Tüm haber bültenlerinde kendilerini mükemmel bir biçimde dizginlediler. Aptalca konuşan muhabirler/spikerler yoktu. Sadece sakin bir şekilde habercilik yapıldı. En önemlisi de; durumdan faydalanarak kolay yoldan kendine pay çıkarmaya çalışan politikacılar ve bürokratlar, haberlerde hiç yer almadı.

10-VİCDAN: Bir mağazada elektrikler kesildiğinde, insanlar aldıkları şeyleri tekrar raflara koydular ve sessiz bir şekilde mağazayı terk ettiler.

KESİNLİKLE BU DERSİ ALMAK GEREK ..!

Japonya'nın büyük felaketten sonra yaşadığı büyük acılara rağmen, insanlarının bu davranış şekilleri, tüm dünya insanları için örnek olmalı...Ülkemiz İNSANLARI için de..!

Japonların özelikle büyük afetler sonrasındaki bu 10 davranış şeklinin OKULLARDA ÖĞRETİLECEK bir ders olmasını da diliyorum. Özellikle de deprem kuşağında yaşayan bizlere..!

Çünkü yarın artık bugün..!

Her an yeni ve büyük bir sarsıntı ile karşılaşabiliriz yaşadığımız 1.deprem bölgesinde...

Japon halkından öğreneceklerimiz işte bundan dolayı çok önemli...

Hem de çok önemli..!


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları