Yazarlar
Gerçek bir profesyonel: Bulutlu havayı da sever!
2024.12.05 12:10 - Son Güncellenme: 2024.12.05 12:10Fotoğraf sanatçısı Sabit Bölükemini, yıllarca kaldığı Almanya'da kendini yetiştirmiş ve profesyonel fotoğraf çekimi konusunda Bursa'da uzun yıllar söz sahibi olmuş bir ustaydı.
Sabit Bölükemini'nin katalog çekimleri yaptığı fotoğrafçılık firmasının adı da PROFİ'ydi zaten...İşini çok seven, verdiği sözü tutan, insan canlısı ve namuslu bir iş insanı olarak yaşadı Sabit Bey...Ne yazık ki kendisini yakın geçmişte kaybetmenin hüznünü yaşadık ama onun işinde uyguladığı profesyonellik kurallarını da yıllarca hafızamızdan çıkarmadık.
Ama herkes Sabit Bey gibi profesyonel olamıyor ne yazık ki...Sorunlar karşısında dimdik duramayan, sorunu çözmek isterken kendisi de sorunun bir parçası olan profesyoneller oldukça çoğaldı artık çevremizde...
Zor durumlarda; sorunlara çözüm bulacak profesyonellere giderek daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Ama son günlerde; dünyada, ülkemizde ve kentimizde yaşanan büyük sorunlar karşısında, kısa sürede çözüme imzasını atabilen gerçek yöneticilerin azlığı da gözler önüne seriliyor.
Yani; yönetimsel anlamda yaşanan sorunlara panzehir olabilecek, soruna acil süreçte çözüm getirecek kapı gibi insanlara ihtiyaç vardır. Ama ne yazık ki çoğunlukla ortada olmuyor, böyle çözüm odaklı insanlar...
Devlet sektöründeki 08.30-17.30 sendromu, "Akşam olsa da evimize gitsek" alışkanlığına dönüşmüş durumda...İşyerinde kahvaltı, sigara molası ve sosyal medya kullanma alışkanlığı da dikkatleri çekecek biçimde artıyor devlet dairelerinde...
İşte bu yüzden yeni yetişen gençlik de; KPSS sınavına girerek, devlet sektöründe bir masa kapmak ve rutin çalışma saatlerinde risksiz iş yapmak/bulmak arzusunda...
Profesyonel davranma özelliği kimsenin umurunda değil...Herkes günü kurtarma peşinde artık...
İLETİŞİM VE YÖNETSEL BİLGİLENDİRMENİN ÖNEMİ
Profesyonellik olayına bilimsel de bakabiliriz bir taraftan...Yönetim ve iletişimin önemini bir kez daha ortaya çıkaran bazı kritik olaylar, yaşadığımız yüzyıla damgasını vuracak olan en önemli mesleğin; yöneticilik ve profesyonellik olacağını doğrular nitelikte...Teknoloji tüm hızı ile ilerlerken, teknik anlamdaki gelişmelerin altında bile yönetsel bilgilendirmenin olduğu ortaya çıkıyor
İşte bu doğrular etrafında yapılan araştırmalarda, çağdaş yöneticilerinin ve profesyonellerinin kimlikleri ve özellikleri net bir biçimde ortaya çıkıyor. Bu konuda yapılmış bir değerlendirmenin yer aldığı ve Yönetim Danışmanı Ulaş Bıçakçı'nın hazırladığı harika bir metni sizlere sunmak istiyorum.
Sayın Ulaş Bıçakçı; yaşadığımız yüzyıla imzasını atacak gerçek profesyonellerin yapmaları gereken şeyleri aşağıdaki 13 maddelik bir listede özetlerken, profesyonel olamayanları da analiz ederek, kamuoyuna karşılaştırmalı ama gerçekçi bir mesaj vermiş. Anlayanlara tabii ki...Yönetim uzmanlık işidir. Ülkemizin her sektöründe (spor ve sanat da dahil) ve de tüm yönetim birimlerinde gerçek profesyonellerin artması dileği ile Sayın Ulaş Bıçakçı'nın karşılaştırmalı listesini sunuyorum.
PROFESYONEL KİMDİR, KİM DEĞİLDİR?
*Profesyonel sorunların üzerine gider. Profesyonel olmayan ise sorunların etrafında dolaşır ve hiçbir zaman hedefe varamaz.
*Profesyonel yapabileceği işleri "Ben bu işi yaparım" diye üstlenir. Profesyonel olmayan ise elindeki işleri "Valla kardeşim. Ben profesyonelim. İstediğim şartlar sağlanmazsa çeker giderim" diyerek koşullandırır.
*Profesyonel: "Bu işi yapmanın daha iyi bir yolu olmalı" derken, profesyonel olmayan kişi: "Biz bunları eskiden böyle yapardık" diye kendini kandırır.
*Profesyonel mesai saatlerini aşsa da işlerini sonuca ulaştırır. Profesyonel olmayan yönetici ise, "Sabah 8.30, akşam 18.00 sendromuna tutulmuştur" ve mesainin bitiminde gidişini hesaplar.
*Profesyonel işine sarılır. Profesyonel olmayan ise elinin ucu ile tutar.
*Profesyonel söz verir. Profesyonel olmayan vaat verir.
*Profesyonel, bulutlu havayı da sever. Profesyonel olmayan yönetici ise bahardan başka mevsim tanımaz.
*Profesyonel dinler. Profesyonel olmayan ise, konuşma sırasının kendisine gelmesini bekler.
*Profesyonel yönetici; "Araştırıp bulalım" derken profesyonel olmayan, "Valla, kimsenin bir şey bildiği yok" der.
*Profesyonel tüm kısıtlama ve engelleri aşmaya çalışır. Yapıcı ve yaratıcıdır. Profesyonel olmayan ise, mızmızdır ve "bu kurum/kuruluş adam olmaz" diyerek hep dert yanar.
*Profesyonel yöneticilik özelliklerini taşıyan kişi, işlerini sürdürmek için gerekli yetkiyi ne yapıp eder, elde eder. Profesyonel olmayan ise; "Sorumluluk çok, ama yetkim yok." diye sızlanır.
*Profesyonel yönetici, gerektiğinde üstlerini de yönetmesini becerebilir. Profesyonellikle ilgisi olmayan kişi ise, "Adam her işime karışıyor. Ne yapabilirim ki" diyerek dert yanar ve dedikodu yapar.
*Profesyonel; belirli bir yaşam felsefesi olan, iş ahlakı normlarına uyan, piyasa değeri olan, kaliteye önem veren, gerektiğinde -hayır- demesini de bilen kişidir. Profesyonel olmayan yönetici ise, bu kuralların çoğunu bilmeyen/öğrenmeyen kişidir.
Yazarın diğer yazıları
- Kahramanmaraş'a selam, 3 puanlara devam! 02 Nisan 2025 Çarşamba, 16:47
- Bir yaşam reçetesine ihtiyacımız var mı bugünlerde? 27 Mart 2025 Perşembe, 14:02
- Hayatta ve ayakta kalmak için ahşap binalar! 24 Mart 2025 Pazartesi, 15:36
- Bursaspor'a bahar geldi! 22 Mart 2025 Cumartesi, 17:05
- Radyodaki arkası yarın piyesleri gibi oldu hayatlarımız! 20 Mart 2025 Perşembe, 13:33
- "Kalite" denince sokaktaki insan ne anlıyor? 18 Mart 2025 Salı, 12:52
- Dikkat, kan aranıyor! 16 Mart 2025 Pazar, 17:31
- İNTAM'da 19 yıllık büyük mağduriyet! 13 Mart 2025 Perşembe, 13:22
- Çağdaş tüketici vicdanının sesini mi dinliyor? 11 Mart 2025 Salı, 11:03
- Güvendiğimiz dağlara karlar mı yağdı? 09 Mart 2025 Pazar, 17:59
Yazarlar
- Siyaset yeniden hareketleniyor: AK Parti, CH... Hasan Boztürk
- Türk firmalarında siparişler düştü! Elif Didem Danacıoğlu
- "Şampiyon takımı" izledik, çok keyif aldık! Çetin Sabırlı
- 'Sanchez Ahmet' TMOK'nin yeni başkanı ... Engin Aksöz
- Bursa'nın dağ ilçesinde imar çıkmazı! Hasan Yalçın
- Kahramanmaraş'a selam, 3 puanlara devam! Binay Kazan
- Bir güne neler sığıyor bu ülkede... Metehan Demir
- Konut fiyatları ve konut sahipliği meselesi Levent Yılmaz
- En çok satan markalar elektriğe çok uzak Emre Özpeynirci
- Heybedeki turplara bir de bu açıdan bakalım Ramazan Başan
- Cin mi, cinli mi, cin gibi mi? Ece Sarı
- Cemal Nadir Evine Dönüyor sergisi Kamuran Vatansever
- Bayram Telaşı mı, Alışveriş Çılgınlığı mı? Yeşim Mutlu
- Bursa'nın turistik bölgesindeki o yol çözüm ... Fatma Öztürk
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Davut Aydın konuşur mu, konuşmaz mı? Pınar Yeniyiğit