Yazarlar
Ağır abi olmaktan vazgeçin artık!
2024.11.19 11:45 - Son Güncellenme: 2024.11.19 12:00Yeryüzü sürekli bir çalkantı halinde... Ekonomik krizler, iklimsel felaketler, bölgesel gerginlikler ve savaşlar, iktidar kavgaları ve de siyasi çekişmeler ile 21.yüzyılın ilk çeyreğinin tamamlanacağı bu süreçte geleceğe dair kafa karışıklıkları da hiç bitmiyor.
ABD'de Trumph'ın seçilmesi ile birlikte; dünyada nur topu gibi yeni sorunların yaşanacağı da aşikardır artık...
Böyle bir stresli süreçte tabii ki ekonominin olanakları da giderek daralıyor. Dünyaca ünlü firmaların bazıları kapatma kararı alırken, küçülen dev firmaları da görüyoruz artık... Bu durumda; ülke yönetimleri, şirket yöneticileri ve dar anlamda tüketiciler de kendilerini koruyacak önlemler almak zorunda kalıyor.
Herkes; günü kurtarmak ve yarınlarda nasıl yaşayacağının ince hesabı içinde...
Biliyorlar ki; yarın artık bugündür!
KRİZDEN ÇIKIŞIN KİTABINI YAZAN HOCA!
Tüm dünyada mal ve hizmetlere olan talebin daraldığı, nakit para sıkışıklığının çoğaldığı ve büyük müşteri kayıplarının yaşandığı bu günlerde; geleceğe yönelik net bir çözüm takvimi de verilemiyor.
Belki de en büyük sıkıntı bu!
Buna Avrupa ülkelerinde yaşanan resesyonu da ilave ettiğimizde; çıkan tablonun ne kadar olumsuz olduğunu daha net anlayabiliyor insan...
Kimse; elindeki kaynaklarla daha ne kadar ayakta kalabileceğini bilmiyor. Daha da önemlisi; bu küresel krizler/savaşlar tamamen bittiğinde; dünyada yeniden nasıl bir düzen kurulacağı konusunda endişeler ve soru işaretleri var. Uzmanlarca bilinen tek şey; yakında karşımıza net olarak çıkacak yeni dünya düzeninin geçmişten ve bugünkü şartlardan kesinlikle çok farklı olacağı...
Bu konuda önemli sözlere ve tezlere sahip olan Prof. Dr. Arman Kırım, 2009 yılında yayınladığı "Krizden nasıl çıkarız ?"isimli kitabında yaşadığımız zor günlere parantezler açmış ve yaşanılan küresel sıkıntının sürecine dair bilgi vermişti. Yaşadığı amansız bir hastalık nedeniyle 2011 yılında 57 yaşındayken yaşama veda eden ve şu anda aramızda olmayan ünlü ekonomist Kırım bu kitabında: "Dünya en azından daha 10 yıl tüketim yerine tasarrufun, açgözlülük yerine basiretin önemli değerler olarak kabul edileceği yeni bir dünya düzenine gidiyor. Bankacılık ve finans sektörlerinin daha sıkı denetime tabi tutulacağı, sınırsız kredi büyümesinin artık kolay olmayacağı aşikar gibi görünüyor. Dünya eskisinden çok farklı olacak ve olmaya da başladı bile..."diyerek yakın geleceğin fotoğrafını belirlemişti.
Bundan tam 15 yıl önce..
Tespitlerinin birer birer hayata geçtiği günlerdeyiz işte saygıdeğer hocanın... Yakın geleceğin fotoğrafını yıllar önce çeken Arman Hoca, ODTÜ'de dersler de veren iyi bir işletmeci öğretim üyesi olmanın getirdiği önsezileri ile doğruyu görmüş ve yazmıştı kitabında....
ŞİRKETLERE VE CEO'LARA KÖTÜ GÜN ÖNERİLERİ!
Prof. Dr. Arman Kırım işletmelerin yeni dünya düzeninde neler yapmaları gerektiğine dair sağlam ipuçları da vermişti "Krizden nasıl çıkarız" isimli kitabında... Ünlü Hoca'ya göre; Einstein'in "Delilik sürekli olarak aynı şeyleri yapmak ama farklı sonuçlar beklemektir" sözünü yaşama geçiren işletmeler krize daha iyi dayanacaktı.
Kırım'ın kriz ve işletmeler konusundaki gerçekçi yorumu şöyleydi: "Ekonomik durgunluğun ve talep daralmasının önüne geçmek istiyorsak; iş yapma şeklimizi, alışkanlıklarımızı, bakış açılarımızı, strateji oluşturma süreçlerini ve şirket yönetim tarzımızı gözden geçirmek ve sorgulamamız gerekiyor. Türkiye'deki şirketlerin çok önemli bir çoğunluğu düşünmemeye, rakiplerinin yaptığını kopya etmeye, bilimsellikten uzak durmaya ve teori kavramının adını bile duymamaya özen gösteriyor."
Yaşadığımız bu zorlu günleri bundan 15 yıl önce gören Arman Hoca kitabında şirketlerin tepe yöneticilerine (CEO) yönelik hazırladığı önerilerin ana başlıklarını da şöyle sıralamıştı:
*Odağınızı kar/zarar tablosundan çıkarın ve bilançoya çevirin. Nakit durumunuzu dönemsel değil, günlük olarak izleyin.
*Nakit başa baş noktanızı aşağı çekin. Likiditeye odaklanmak zorunda olduğunuzu asla unutmayın.
*Müşteri riskini süreklilik bazında yönetin. Piyasaya çıkın ve dolaşın. Artık ağır abi dönemi bitti. Üst yönetici olarak, müşterilerinizi siz de ziyaret edin. İlişkilerinizi geliştirin.
*Yönetici olarak işinizin operasyonel detaylarına daha fazla girin. Tüm beyniniz işinizin üzerinde olsun.
*Yarının en iyileri: çevik şirketler olacak. Kontrollerinizi gerçek zamanlı olarak yapın ve sürekli rakamların içinde olun.
*Asla sahadan kaçmayın. Seyirciye de oynamayın. Gerçekçi bir şekilde; hem çalışanlarınızla, hem de satıcı ve müşterilerinizle iyi günde/kötü günde birlikte olmanın planlarını yapın.
Yazarın diğer yazıları
- Bir yaşam reçetesine ihtiyacımız var mı bugünlerde? 27 Mart 2025 Perşembe, 14:02
- Hayatta ve ayakta kalmak için ahşap binalar! 24 Mart 2025 Pazartesi, 15:36
- Bursaspor'a bahar geldi! 22 Mart 2025 Cumartesi, 17:05
- Radyodaki arkası yarın piyesleri gibi oldu hayatlarımız! 20 Mart 2025 Perşembe, 13:33
- "Kalite" denince sokaktaki insan ne anlıyor? 18 Mart 2025 Salı, 12:52
- Dikkat, kan aranıyor! 16 Mart 2025 Pazar, 17:31
- İNTAM'da 19 yıllık büyük mağduriyet! 13 Mart 2025 Perşembe, 13:22
- Çağdaş tüketici vicdanının sesini mi dinliyor? 11 Mart 2025 Salı, 11:03
- Güvendiğimiz dağlara karlar mı yağdı? 09 Mart 2025 Pazar, 17:59
- Tükenmişlik sendromuna yakalanmak an meselesi mi? 06 Mart 2025 Perşembe, 10:33
Yazarlar
- Siyaset yeniden hareketleniyor: AK Parti, CH... Hasan Boztürk
- Yumurta 190 TL! Elif Didem Danacıoğlu
- "Şampiyon takımı" izledik, çok keyif aldık! Çetin Sabırlı
- 'Sanchez Ahmet' TMOK'nin yeni başkanı ... Engin Aksöz
- Bursa'nın dağ ilçesinde imar çıkmazı! Hasan Yalçın
- Bir yaşam reçetesine ihtiyacımız var mı bugü... Binay Kazan
- Bir güne neler sığıyor bu ülkede... Metehan Demir
- Konut fiyatları ve konut sahipliği meselesi Levent Yılmaz
- En çok satan markalar elektriğe çok uzak Emre Özpeynirci
- Heybedeki turplara bir de bu açıdan bakalım Ramazan Başan
- Cin mi, cinli mi, cin gibi mi? Ece Sarı
- Cemal Nadir Evine Dönüyor sergisi Kamuran Vatansever
- Bayram Telaşı mı, Alışveriş Çılgınlığı mı? Yeşim Mutlu
- Bursa'nın turistik bölgesindeki o yol çözüm ... Fatma Öztürk
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Davut Aydın konuşur mu, konuşmaz mı? Pınar Yeniyiğit