Sindirim sistemi sorunlarına karşı önlemler

Sindirim sistemi sorunlarından sıkça duyduğumuz kabızlık diğer bir adıyla konstipasyon; yetersiz lif tüketimi, yetersiz sıvı alımı, hareketsizlik gibi sebepler başta olmak üzere kronik ya da genetik gibi rahatsızlıklar gibi pek çok sebepten kaynaklanabilmektedir. Çeşitli besinlerden faydalanarak kabızlığın üstesinden gelmek ise mümkün. Diyetisyen Müge Bozok, sindirim sorunları karşısında nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı.

Çözünebilir lifler suyu emer, dışkıların büyük ve yumuşak kalmasına yardımcı olurlar. Bu sayede dışkı hareketi kolaylaşır ve sindirim kanalına geçiş hızlanır. Bu nedenle, lifin kabızlığın giderilmesine yardımcı olduğu fikrini destekleyen kanıtlar gösterilmektedir. Ancak durumun kişiden kişiye göre değiştiği, diğer öğünlerin ve beslenme planının tamamının irdelenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Olgunlaşmamış (yeşil) muzların içeriğindeki dirençli nişasta miktarı yüksektir.
Dirençli nişasta, lif benzeri özelliklere sahip kompleks bir karbonhidrattır. İnce bağırsakta sindirimden geçer ve orada bulunan yararlı bakterileri besleyerek kalın bağırsağa ulaşır.

Bu bakterileri beslemek avantajlı bir durumdur. Sindirim sağlığına katkıda bulunan ve metabolizmayı olumlu yönde etkileyen kısa zincirli yağlar üretmelerine yardımcı olunan bir noktadır.

Olgunlaşmamış bir muz neredeyse tamamen nişastadan ibarettir, yani kuru ağırlığının % 70-80'ini nişasta oluşturur. Bu nişastanın büyük bir kısmı sindirime dirençli nişastadır.

Bir muz olgunlaştıkça dirençli nişasta miktarı azalır ve sindirilebilen şekere dönüştürülür. İşte bu noktada muzun kabızlık nedeni mi yoksa çözümü mü olduğu sorusu cevap bulmaktadır.

Eklenme: 2019.10.23 15:24
Son Güncellenme: 2019.10.23 15:46
Kategori: Yaşam

Öne Çıkan Galeriler

Vücudunuzu 5 dakikada test edin: Ne kadar sa...
Vücudunuzu 5 dakikada test edin: Ne kadar sa...