Kalbinizin sağlığı için bu alışkanlıkları edinin
Kalp hastalıklarında genetik faktörün dışında en önemli tetikleyici kötü yaşam tarzı alışkanlıklarıdır ve iyi alışkanlıklarla kalp hastalığına bağlı ölümleri büyük ölçüde önleyebilmek mümkündür.
ALIŞKANLIK 4: SAĞLIKLI BESLENME
Yemeklere tuz eklemeyin. Günlük tuz alımı, pişirme sırasında eklenen ve hazır gıdalarda bulunan sofra tuzu dahil olmak üzere 5 gramı (1 çay kaşığı) geçmemelidir. İlk başta, tuzu bıraktıktan sonra yemek alışılmadık bir tatta görünebilir, ancak kısa sürede yemeğin gerçek tadını çıkarabilirsiniz.
Daha fazla meyve ve sebze yiyin. Günde en az 400 gram veya 5 porsiyon meyve ve en az 400 gram pişmiş veya taze sebze tüketin. Bir porsiyon, bir büyük meyve (bir elma veya portakal gibi) veya iki küçük meyvedir (erik veya kivi gibi). Böyle sağlıklı bir alışkanlık, gerekli miktarda diyet lifi almanızı sağlayacaktır. Diyet lifi meyvelerde (armut, elma, portakal, şeftali, ahududu, çilek, yaban mersini), sebzelerde (karnabahar, brokoli, yeşil fasulye) ve baklagillerde (bezelye, mercimek, fasulye) büyük miktarlarda bulunur.
Balık ve derisiz kümes hayvanları ile yağsız kırmızı etleri arayın. Menüde balık haftada bir veya iki kez olmalıdır ve günlerden birinde yağlı balık (uskumru, sardalye, somon, hamsi) tüketilmelidir.
Doymuş yağ asitlerini (bitkisel yağ gibi) sınırlayın. Bunlar diyetteki toplam kalorinin yüzde 10'undan fazlasını oluşturmamalıdır. Uzmanlar günde 1 tatlı kaşığından fazla yağ tüketilmesini önermemektedir. Günde 30 gram tuzsuz kuru yemiş yeme alışkanlığı da faydalıdır.
Son Güncellenme: 2021.11.11 18:15
Kategori: Yaşam
Öne Çıkan Galeriler
