En özel hıdırellez gelenekleri! Hıdırellez'de, hangi ritüeller yapılır?

Mayıs ayının gelmesiyle birlikte, hepimizi her yıl coşkuyla kutlanan Ruz-ı Hızır ya da daha yaygın olarak bilinen adıyla Hıdırellez heyecanı sardı. İslamiyet öncesi dönemden beri süregelen ve çoğu kişi tarafından büyük bir keyifle kutlanan bu özel gün, 2017 yılından beri UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde de yer alıyor. Türk kültürü ve dünyası için büyük bir değer taşıyan Hıdırellez'de yapılması gerekenler ise pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Peki, baharın gelişinin kutlandığı bu özel günde Hıdırellez duası nasıl edilir? Hıdırellez gelenekleri nelerdir? İşte, eşsiz Hıdırellez gelenekleri...

Hıdırellez dileği gül ağacına ne zaman asılır?

Hıdırellez gününün en belirgin geleneklerinden biri, gül ağacına dilek dilemektir. Hıdırellez gününden önceki akşam, insanlar dileklerini bir kağıda yazıp veya çizip gül ağacının dalına bağlarlar. Bu dilek kağıtları, gül ağacının dibine de gömülebilir.
Rivayetlere göre, 5 Mayıs akşamı, ezan sesiyle birlikte, gül dallarına para asılır veya açık cüzdanlar bırakılır. Gül ağacının bereket getirdiğine inanıldığından, ağacın dibine bozuk para gömmek de oldukça yaygındır. Bu eski bir gelenektir ve bir zamanlar, para bir kese içerisine konulup gülün dibine gömülürdü. Bu ritüel, bolluk ve bereketin sembolüdür ve kişinin varlıklı olma hayalini temsil eder.
Ertesi sabah, yani 6 Mayıs'ta, asılan paralar veya cüzdanlar erkenden toplanır. Ayrıca, evdeki her birey için yedi adet fasulye veya nohut ekilir. Bu, gelebilecek kötülüklerin bu fasulye veya nohutlara çekilmesi ve ev halkını koruması için yapılır.

Eklenme: 2025.05.05 10:51
Son Güncellenme: 2025.05.05 11:13
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Deprem öncesi, anı ve sonrası için alabilece...
Deprem öncesi, anı ve sonrası için alabilece...