En özel hıdırellez gelenekleri! Hıdırellez'de, hangi ritüeller yapılır?
Mayıs ayının gelmesiyle birlikte, hepimizi her yıl coşkuyla kutlanan Ruz-ı Hızır ya da daha yaygın olarak bilinen adıyla Hıdırellez heyecanı sardı. İslamiyet öncesi dönemden beri süregelen ve çoğu kişi tarafından büyük bir keyifle kutlanan bu özel gün, 2017 yılından beri UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde de yer alıyor. Türk kültürü ve dünyası için büyük bir değer taşıyan Hıdırellez'de yapılması gerekenler ise pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Peki, baharın gelişinin kutlandığı bu özel günde Hıdırellez duası nasıl edilir? Hıdırellez gelenekleri nelerdir? İşte, eşsiz Hıdırellez gelenekleri...
Yoğurt mayalama geleneği
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinin Yörük köylerinde, bir yıllık yoğurt mayası elde etmek için özgün bir yöntem izlenir. Bu yöntem, Hıdırellez günü ve onu takip eden iki gün boyunca sabah ezanı ile şafak sökmesi arasında doğadan toplanan çiy tanelerine dayanır.
Bir diğer ilginç yoğurt yapım yöntemi ise Trabzon'un Şalpazarı İlçesi'nde görülür. Burada, yoğurt mayasına gerek duyulmadan yoğurt yapılır. Mayalanma sıcaklığındaki sütün içerisine, besmele okunarak bir tahta kaşık bırakılır. Bu şekilde elde edilen maya, bir yıl boyunca kullanılır ve sonrasında yenisiyle değiştirilir.
Son Güncellenme: 2025.05.05 11:13
Kategori: Haber
Öne Çıkan Galeriler
