En özel hıdırellez gelenekleri! Hıdırellez'de, hangi ritüeller yapılır?

Mayıs ayının gelmesiyle birlikte, hepimizi her yıl coşkuyla kutlanan Ruz-ı Hızır ya da daha yaygın olarak bilinen adıyla Hıdırellez heyecanı sardı. İslamiyet öncesi dönemden beri süregelen ve çoğu kişi tarafından büyük bir keyifle kutlanan bu özel gün, 2017 yılından beri UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde de yer alıyor. Türk kültürü ve dünyası için büyük bir değer taşıyan Hıdırellez'de yapılması gerekenler ise pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Peki, baharın gelişinin kutlandığı bu özel günde Hıdırellez duası nasıl edilir? Hıdırellez gelenekleri nelerdir? İşte, eşsiz Hıdırellez gelenekleri...

Hıdırellez'de nar kırma

Pek çok inanışa göre bereketi temsil eden ve kutsal sayılan nar, ile yapılan ritüeller de son derece önemlidir. Hıdırellez'de nar kırma ritüeli için evin kapı eşiğinde durulur. Dua ve dilekler edildikten sonra, nar yere atarak patlatılır.
Bu inanışa göre, nar taneleri ne kadar geniş ve uzak bir alana yayılırsa, bereket ve bolluğun o yıl, o evde o kadar çok bulunacağına inanılır. Nar kırma, 21 Aralık tarihinde de yapılan özel bir gelenektir.

Eklenme: 2025.05.05 10:51
Son Güncellenme: 2025.05.05 11:13
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Cinsellik hakkında kulaktan kulağa efsaneleş...
Cinsellik hakkında kulaktan kulağa efsaneleş...