En özel hıdırellez gelenekleri! Hıdırellez'de, hangi ritüeller yapılır?

Mayıs ayının gelmesiyle birlikte, hepimizi her yıl coşkuyla kutlanan Ruz-ı Hızır ya da daha yaygın olarak bilinen adıyla Hıdırellez heyecanı sardı. İslamiyet öncesi dönemden beri süregelen ve çoğu kişi tarafından büyük bir keyifle kutlanan bu özel gün, 2017 yılından beri UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde de yer alıyor. Türk kültürü ve dünyası için büyük bir değer taşıyan Hıdırellez'de yapılması gerekenler ise pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Peki, baharın gelişinin kutlandığı bu özel günde Hıdırellez duası nasıl edilir? Hıdırellez gelenekleri nelerdir? İşte, eşsiz Hıdırellez gelenekleri...

Hıdırellez gelenekleri nelerdir?

Hızır'ın dolaştığına inanılan bu yeşil alanlarda çiçek toplanır, oyunlar oynanır ve baharın ilk kuzusu kesilerek yenilir. Toplanan çiçeklerin kaynatılıp içilmesi, hastalıklara iyi geleceği düşünülür ve bu su ile kırk gün boyunca yıkanmanın, kişiyi gençleştireceği ve güzelleştireceği inanılır.
'Hızır Hakkı' adına kuzu kesme geleneği, Hızır'ın var olduğuna inanılan her yerde yaygın bir uygulamadır. Diyarbakır'da bu ritüel, Ciğaret adı verilen ayrı bir törenle gerçekleştirilir. Baharın taze kuzusunu yemenin, bedenlere sağlık ve canlılık katacağına inanılır.
Hızır'ın dokunduğu şeylerin bereketlendiği inancıyla, Hıdırellez arifesinde yiyecek kapları, ambarlar ve para keseleri açık bırakılır.
Ev, bağ, bahçe isteyenler istediklerinin minyatür modelini yaparlar; altın ve benzeri ziynet eşyaları isteyenler ise ağaç yapraklarını kollarına veya boyunlarına takarlar. Bu ritüellerle isteklerine kavuşacaklarına inanırlar.

Eklenme: 2025.05.05 10:51
Son Güncellenme: 2025.05.05 11:13
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Kurban eti nasıl saklanır? Dolapta mutlaka b...
Kurban eti nasıl saklanır? Dolapta mutlaka b...