Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Otomotivde dönüşemeyen hayatta kalamayacak!

2021.03.22 13:17 - Son Güncellenme: 2021.03.22 13:17
A

Avrupa'nın ticari araç üretim lideri, Türkiye'nin ihracat şampiyonu Ford Otosan, Türk otomotiv sanayinin elektrikli dönüşümüne liderlik etme misyonuyla birlikte 2026 yılına kadar 2 milyar Euro'luk tarihi yatırımı devreye soktu. Kocaeli'de elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirileceği bu yeni dönemde, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında kapasite 440 bin adetten 650 bin adede çıkartılacak, bu 2 tesisin yanına 2 ayrı batarya montaj tesisi kurulacak. Ford Otosan bu yatırımla birlikte sadece Ford modellerini değil, 2023'ten itibaren Volkswagen için de dizel, hibrit ve elektrikli ticari araç üretimini devreye sokacak.

3 EŞİKLİ DEĞİŞİM OLACAK

Bu dev yatırıma ilişkin geçen hafta Best Fm'de yayınlanan Otoyaşam programında sorularımı yanıtlayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, otomotiv endüstrisinin 10 yıl içinde dünyanın her yerinde büyük bir değişime uğrayacağını belirtti. Yenigün bu değişimin sebeplerini ise şöyle sıraladı: "Değişen dinamikler, teknolojiler, çevre bilincinin çok yüksek düzeye çıkmış olması ve devletlerin çok ciddi bir şekilde yeşil mutabakat çerçevesinde belli planları devreye sokması. Özellikle Avrupa ülkelerinde artık bir araç satılacaksa bunun sıfır emisyonlu olması isteniyor. Otomotivciler olarak bu değişimde 2024-2025 yıllarının birinci eşik, 2027-2028 yıllarının ikinci eşik, 2030 yılının ise resmin tamamen değiştiği sıfır emisyon süreci olacağını öngörüyoruz."

FARKLI BİR KONUMA GELECEĞİZ

Yenigün, Türkiye'nin otomotivde 2 milyondan fazla üretim kapasitesine sahip bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Avrupa'nın ithal ettiği her 4 otomobilden ve her 2 ticari araçtan biri Türkiye'den gidiyor. Ford Otosan olarak Avrupa'da en büyük kapasiteye sahip ticari araç üreticisiyiz. Bu dönüşümden ayrılmamız mümkün değildi. Bu yüzden 2 milyar Euro'luk yatırımla elektrifikasyon ve otonom araçlar konusunda farklı bir konuma geleceğiz ve Avrupa'da liderliğimiz artırarak devam ettireceğiz" diye konuştu. Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'deki bütün otomotiv üreticilerinin buna ayak uyduracağını düşündüğünü de söyleyen Yenigün, ayak uyduramayanların ise tarihe karışacaklarını ve hayatta kalamayacaklarını söyledi.

Bu vergiyle elektrikli araç satışı çok zor

AVRUPA'da 2030'dan itibaren içten yanmalı otomobil satışlarının sona ermesi beklenirken, Türkiye'de durumun ne olacağını sorduğumuz Yenigün, "Avrupa'da elektrikli araçların üzerinde ÖTV yükü yokken, bir de ciddi destekler bulunuyor. Ayrıca bedava şarj, bedava otopark gibi işletmesel teşvikler de var. Bunlar elektrikli araç talebinin artma sürecini hızlandırıyor. Bizde ise çok ciddi vergiler var. Bu yük ne zaman desteklenir, o zaman elektrikli araçların satışları artar. Bunu ortaya koymadan Türkiye'de gelişme olmaz" yorumunu yaptı.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları