Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Bursa'ya 2. elde Flins modeli!

2022.01.31 11:40 - Son Güncellenme: 2022.01.31 11:53
A

Türkiye'de düşen alım gücüne bağlı artık öyle bir noktaya geldik ki, bırakın sıfır bir otomobil almayı, 2.el otomobilde bile gücümüz ancak 10 yaş ve üstüne zor yeter hale geldi. Bu yüzden hiç otomobili olmayanlar yaşlı ve eski 2.el otomobillere yönelmek mecburiyetinde kalırken, hali hazırda otomobili olanlar ise yenisiyle değiştirme şansı kalmadığı için elindekini korumaya çalışıyor. Türkiye'de yeni otomobile ulaşma şansı hızla azalmaya devam edeceği için kısa süre içinde özellikle satış sonrası konusunda yeni projelerin devreye girmesi bekleniyor.

REFACTORY İLE BAŞLATTI

Bunların en başında ise 'Fabrika çıkışlı 2.el' modeli geliyor. Yani yakın zamanda ya elinizdeki otomobili üretildiği fabrikaya verip yenileteceksiniz ya da o markanın daha uygun fiyatlı fabrika çıkışlı 2.el otomobil alma şansına sahip olacaksınız. Bu modeli ilk olarak 2020 sonunda itibaren Renault, Fransa'daki Flins fabrikasında 'REFACTORY' ismiyle başlatırken, kısa süre önce de İspanya'daki Sevilla fabrikasına taşıdı. Benzer modelin  Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında da uygulanması bekleniyor. Eğer model başarılı olursa kısa süre içinde Tofaş tarafından da uygulanması beklenebilir.

TÜRKİYE'DE BAŞARILI OLUR

'Refactory' modelinin mimarlarından biri olan Renault Grubu Satış Sonrası Kıdemli Başkan Yardımcısı Hakan Doğu, bildiğiniz gibi kısa süre önce de Fransız şirketin Türkiye'de kurduğu Renault Group Otomotiv (RGO) isimli çatı şirketin CEO'su oldu. Bu göreviyle birlikte aynı zamanda Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkanı olarak da atanan Doğu, global görevini ise yürütmeye devam ediyor. Renault'un Fransa'da başlattığı 'Refactory' modelini Türkiye'de de uygulamak isteyen Doğu, projeyle ilgili fazla detay vermezken, mevcut koşullarda bu sistemin Türkiye'de çok başarılı olacağını düşünüyor. Hakan Doğu, bu konuda çalışmalara başladıklarını, gelişmelere bağlı kısa süre içinde resmi açıklama yapacaklarını söylüyor.

Yılda 45 bin 2.el araç yenilenecek

Tüm dünyada pandemiyle birlikte insanların bireysel ulaşım ihtiyacı artarken, çip krizine bağlı artan otomobil talebine yönelik arzın düşük kalması 2.el otomobil satışlarının artmasını sağladı. İşte bu noktada birçok otomotiv şirketi de bunu yeni bir kazanç kapısı olarak değerlendirmeye başladı. Fransız otomotiv devi Renault işi büyüterek, 'Refactory' ismiyle bunu büyük çapta ve fabrikasyon olarak yapabilecek bir sistem kurdu. Fransa'daki Flins fabrikasının bir geri dönüşüm, yenileme ve araştırma tesisi olmasına karar veren Renault, bu fabrikayı hem bünyesindeki markaların kullanılmış araçlarının geri dönüşümü için kullanacak hem de 2.el araçları fabrikadan yeni çıkmış gibi yenileyecek. Flins fabrikasında yılda 45 bin aracı bu şekilde dönüştürmeyi ve yenilemeyi amaçlayan Renault, yenilediği bu araçları da 2.el olarak satacak. Renault, bu fabrikada 2.el bir aracın satışa hazırlanma, yani yenilenme sürecini hızlandırarak 21 günden 6 güne indirecek.

1 milyar Euro'luk yenileme cirosu

Renault'un Flins'deki 'Refactory' uygulamasının benzeri kısa süre önce İspanya'daki Sevilla fabrikasında da devreye girerken, yakın zamanda Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında da başlatması bekleniyor. Hem geri dönüşüm hem de yenilemeyle döngüsel bir ekonomi hedefleyen Renault, ayrıca 'Refactory' modeliyle Flins fabrikasında batarya yenilemesi ve geri dönüşümü, geri dönüşümlü malzeme kullanımı ve yeni nesil start-up'ların yer aldığı araştırma birimini de devreye soktu. Renault bu modelle birlikte 2025'ten itibaren yılda 200 milyon Euro gelir bekliyor. Hedefleri ise 2030'dan itibaren şirketin kasasına bu yolla yılda 1 milyar Euro girmesini sağlamak.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları