Yazarlar
Emre Özpeynirci
iletisim@bursadabugun.comBursa'dan Çin'e Türk çıkarması
2019.12.09 07:08 - Son Güncellenme: 2019.12.09 07:50DÜNYADA otomotiv sektörü elektrikli yeni bir çağa girerken, bu yeni çağda başrol ise hiç tartışmasız Çin'e ait. Hem batarya hem elektrikli motor üretiminde dünya devlerinin peşinden koştuğu bu ülkede uluslararası markalar bir taraftan kurdukları ortaklıklarla elektrikli otomobil geliştirip, üretirken, diğer taraftan rekabette geri kalmamak için yatırımlarını artırıyor. Ama Çinli firmalar da sahip oldukları bu know-how ile kendi elektrikli otomobil markalarını yaratıp, premium modellerini peyderpey pazara sunmaya başladı. Yani anlayacağınız önümüzdeki birkaç yıl içinde elektrikli otomobil pazarında, tamamı veya bir kısmı Çin'de üretilen uluslararası markalar ile Çin'in kendi markaları arasında kıyasıya bir rekabet yaşanacak. Bu noktada Çin, nüfusunu kullanıp öne geçer mi, neden olmasın.
YENİ ÇAĞDA OLMALIYIZ
İşte bu rekabette geri kalmamak için Türk tedarik sanayinin de kendini bu doğrultuda, yani elektrik çağına uygun geliştirmesi gerekiyor. Sonuçta Çin, bugün dünyanın en büyük otomotiv pazarı ve aynı zamanda en büyük üreticisi konumunda. 2018 rakamlarına göre Çin'de 27 milyon adet araç üretildi. Toplam pazar ise 28 milyon adet olarak gerçekleşti. 2019'da üretim ve satış rakamları düşse de Çin, dünyanın 1 numarası olmaya devam ediyor ve yeni çağda da bu sürecek.
Çin'deki bu potansiyeli gören Türkiye otomotiv yan sanayicileri de bu yıl 15'incisi düzenlenen Automechanika Şangay Fuarı'na tam anlamıyla bir çıkarma yaptı. Türkiye, 46 ülkeden 6 bin 320 firmanın yer aldığı fuarda, Tayvan ve Almanya ile birlikte en fazla katılım yapan ülkelerden biri oldu.
3-6 Aralık tarihlerinde düzenlenen fuara, Bursa merkezli 'Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği' (OİB) öncülüğünde 44 Türk firması katıldı. Kendi imkanlarıyla katılan diğer Türk firmalarla birlikte toplam sayı 56'yı buldu. Fuara Türkiye dışında Almanya, Tayvan, Japonya, İtalya, İngiltere, ABD, İspanya, Singapur, Güney Kore, Malezya, Endonezya, Pakistan, Polonya, Fransa milli katılım gerçekleştirdi.
Benim de takip ettiğim Automechanika Şangay fuarının dünyada en çok talep gören fuar olduğunu söyleyen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, "Daha fazla alan bulabilsek fuara katılım sayımız daha fazla olurdu" dedi.
30 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Türkiye'nin otomotivde Çin'in en güçlü partneri olmaya aday olduğunu söyleyen Çelik, global üreticilerin bir çoğunun üretim yaptığı Çin'in 81.5 milyar dolar ithalatı ile pek çok ülkenin olduğu gibi Türkiye için de hedef pazar olduğunu ifade etti. Türk tedarik sanayi firmalarının 11 milyar dolarlık ihracatı ile de dünyanın en kaliteli markalarının en stratejik parçalarını ürettiğine dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti:
"Tedarik sanayi firmalarımız, aynı zamanda co-designer yetkinliği ile global platform olarak birden fazla ülkede üretim projelerinin parçası olabilen bir yapıya da sahip. Tedarik sanayinde de 30 milyar dolar ithalatı olan Çin pazarı, bizim için önemli. İnanıyoruz ki; Automechanika Şangay Fuarına katılan Türk firmaları, Türk otomotivinin Çin otomotiv sektörü için en doğru partnerlerden biri olacağını gösterecektir."
Çelik'in bu açıklamaları sonrasında görüştüğümüz Türk firmaları fuara katılımdan son derece memnunken, yaptıkları görüşmelerle verimli iş birliklerinin kapılarını açtıklarını aktardılar.
Sonuç olarak global otomotiv sektöründe yeni çağa ayak uydurmak istiyorsak, özellikle tedarik sanayinde Çin ile yakın işbirliği içinde olmak zorundayız. Aksi takdirde elektrikli otomobil çağının gerisinde kalır, hızla sonuna yaklaşılan konvansiyonel araç çağında kalır, geleceği yakalayamayız.
56 Türk firması katıldı
Fuara 44'ü OİB bünyesinde olmak üzere toplam 56 Türk firması katıldı. OİB bünyesindeki firmalar şöyle: Akkuşsan, Aktaş, Alkım, Al-Sa, Andaç, Asaş, ATS, Benefit, DSM, Eku, Erku, Fevzi Arçek, Global, Hattat, HD, I.R.C., Işıksan, Kaçmazlar, Lögel, Lumen Buluş, Meklas, Mercan, Mesa, Otokam, Özgür, Pe-Ga, Resco, Sab, Seger, Sertplas, Soylu, Supar, Şem, Tekoto, Temel, TTT, Ümit, Usmer, Vector, Yaytek, Yenmak, YPS, Yumak ve Yurtsan. Fuarda Türk firmaları; motor yağları, şanzıman yedek parça, fren balataları, hava süspansiyon sistemleri, ticari ve hafif ticari araçlar için fren aksamı ve komponentleri, debriyaj komple takımları, kompresör contaları, şaft, sinyal-stop lambaları, disk fren kaliper tamir takımları, egzoz boruları, devir daim pompası, silindir kapak contaları, motor conta takımları, amortisör, rotbaşı, tork kolu, kamyon şase ve makas parçaları gibi çok sayıda ürün sergiliyor.
Vietnam'a da gidiyoruz LasVegas'ta da varız
OTOMOTİV sanayi ihracatında fuarların önemli katkısı olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "AB pazarındaki güçlü konumumuzu korumak ve Çin'den ABD'ye, Rusya'dan Kuzey Afrika'ya kadar pek çok bölge ve ülke ile pazar çeşitliliği sağlamak, temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Katıldığımız fuar sayısı artıyor. Bu yıl Vietnam ve Çin-Ghangzhou fuarlarına katıldık. 2020 planında LasVegas var."
2023 ihracat hedefi 44 milyar dolar
Otomotiv sektörünün Türkiye'nin beş stratejik sektöründen biri olduğunu söyleyen Çelik, 2023'de yaklaşık 44 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! 28 Ekim 2024 Pazartesi, 13:55
- Bayramsız mayıs nisanı bile aratıyor: Mayıs çok zor, gelecek aylar daha da zor olacak... 19 Mayıs 2024 Pazar, 15:36
- En büyük pazarda en büyük şov! 25 Nisan 2024 Perşembe, 19:03
- Aman fatura yine bizlere kesilmesin 15 Nisan 2024 Pazartesi, 20:29
- Rekor geldi ama tempo düşmeye başladı! 02 Nisan 2024 Salı, 14:43
- Geyiklerin arasında geyik testi 12 Mart 2024 Salı, 12:51
- Teşvik yoksa elektrikli otomobil de yok! Korkulan başladı... 06 Şubat 2024 Salı, 16:00
- Otomobillere değil, vergilere zam geliyor! 31 Ocak 2024 Çarşamba, 15:25
- Otomotiv 2024'e de rekor satışla başladı 18 Ocak 2024 Perşembe, 12:13
- Satılan her 100 otomobilin 24'ü Bursa'da üretildi! 05 Ocak 2024 Cuma, 16:43
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever