Yazarlar

Ramazan Başan
ramazan.basan@hotmail.comÜç kadının Tapas macerası
2023.12.13 11:20 - Son Güncellenme: 2023.12.13 11:20Önce hayal et, sonra gerçekleştir.
Öznur Akkaya, Hülya Özkul, Ayşenur Polat hayallerinin peşinden giderek hedeflerini gerçekleştiren üç genç girişimci kadın.
Bu üç çılgın kadın hayal ettikleri projelerini ,
İstanbul'daki, ardından Barselona'ndaki en iyi mezecileri ve tapas barları yerinde inceleyerek, projelerini Mensub adıyla Bursa'da hayata geçirmeyi başarmışlar.
Restoranın kalbinin mutfak olduğunun farkındalar.
Bu nedenle mutfağın temellerini iyi atmak lazım demişler. İstanbul'un başarılı mezecilerinden Ermeni asıllı Tamarik Bal'dan destek almışlar.
Hayallerinin peşinden giden üç kadın
Kadın dayanışması yaparak, Türkiye'nin başarılı kadın şeflerinden Tamarik Bal'ın formülleri ve tarifleriyle ilk menülerini yapmışlar. Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) kökenli iki şefi ve Bursalı Şef Rabia Akdeniz de bünyelerine ekleyerek güçlü bir mutfak ekibi ile bir buçuk yıl önce işe başlamışlar. Şimdilerde mutfakta Rabia Şef ile devam ediyorlar.
Öznur Akkaya aşçılık okumuş, Ayşenur Polat fizyoterapist, Hülya Polat ise babadan dededen işletmeci.. Bu üç kadın, iş yaşamlarındaki deneyimlerini hayalleriyle birleştirmişler.
Bu üç kafadar kadını bir araya getiren girişimci ruh, hayallerinin peşinden gitme azmi ve başarma duygusu projelerinin çimentosu olmuş. Bu çimento öyle sağlam ki, tüm engelleri yıkmış geçmiş.
Aslında birbirinden farklı üç kadın.. Ama ortak noktaları yemek ve gastronomi.
Bir buçuk yıl önce Podyumpark'ta ve Bursa'da olmayan bir Tapas Mutfağını hayata geçirmişler.
Kadın eli ve kadın bakışı
İşletmelerine kadın bakış açısı ve yemeklere kadın dokunuşu getirmişler.
Kadınların rahatlıkla bir araya gelerek gecenin geç saatlerine kadar oturup yemek yiyebilecekleri, eğlenebilecekleri, ailelerin rahat edebilecekleri bir mekan yaratmışlar.
Yılda üç defa menüyü değiştiriyorlar. Mevsiminde malzeme kullanmak temel öncelikleri.
İşletmelerinde genç bir kadro ile çalışıyorlar.
Tapas nedir? Çıkış hikayesi nedir?
Peki Tapas nedir?
İspanya'dan çıkan bu Tapas lezzetinin ilk çıkış hikayesi nerden nasıl çıkmış? Buyrun anlatayım
İçkilerin yanında servis edilen çeşitli yiyeceklerin küçük porsiyonlarına tapas deniyor. Tapas dünyanın en ünlü restoran zincirlerine kadar yayılan İspanyol kökenli bir yemek kültürü aslında.
"Tapa" kelime anlamı olarak "kapak" demektir. Eski zamanlarda insanlar peynir veya jambon tabaklarını içeceklerinin üzerine koyarlarmış. Bunun ana sebeplerinden biri içeceklerini sineklerden korumak, ikincisi, içeceğin kokusunu gizlemek içindi. Aslında tapas'ın içeceklerle birlikte tüketilme geleneği buradan gelmektedir.
Tapasın ortaya çıkış hikayeleri oldukça çeşitli ve hepsi birbirinden ilginç. En popüler öykülerden bir diğeri de 13.yy'da Kral Alfonso'nun bir hastalığa yakalanması ile başlar. Hastalık sonucu yemek ve içeceklerden küçük porsiyonlar halinde tüketmesi gerektiği için hazırlanan ilk tapasları çok beğenmesi tapasın doğuşudur. Kral artık bütün içeceklerin yanında bu atıştırmalıkların ikram edilmesini emreder ve tapas kültürü oluşur.
Başka bir hikayeye ise 19.yy'a dayanır ve Alfonso XII'nin Cadiz'deki çok ünlü bir meyhanede şarap istemesi ile ilişkilidir. Cadiz'in havası rüzgarlı ve tozludur. Bu nedenle barmen jambonları ince dilimlenmiş parçalar halinde üst üste gelecek şekilde servis eder. Kral bu sunumdan hoşnut kalır ve tekrar tekrar ister. Böylece içkinin yanında servis edilen küçük porsiyonlar halinde çeşitli gıdalardan oluşan tapas yaygınlaşır.
Diğer anlatılanlar daha çok halkla ilişkidir ve daha mütevazıdır. Kırsal kesimde çalışan çiftçe ve işçi halk uzun saatler boyunca çalışıyorlardı. İşçi sınıfı bu uzun saatlere dayanmak için bir bardak şarap ve küçük atıştırmalıklarla öğle ve akşam yemekleri arasında molalar veriyorlardı. Bu sırada ortaya çıkan tapaslar günümüze kadar ulaştı.
Bugün tapas bir yemek yeme biçimidir, bu stil uzun, resmi ve sıkıcı yemek ziyafetlerini daha kokteyl tarzı hareketli ve gayri resmi bir hale getiriyor. İspanyolca'da tapas kültürünün kendine ait birçok fiili mevcut. Örneğin, "picar" seçmek anlamına gelir ve parmak yiyecekleri yeme şeklinizi tanımlarken tapasın bulunduğunu ifade eden özel bir fiil de bulunuyor; "tapear".
Tapas içeceklerle birlikte tüketilse de, İspanya'nın en geleneksel ve taze içilen çorbası gazpacho'nun da tapasla güzel bir birlikteliği var.
Orijinal tapas zeytin, peynir gibi kokteyl yiyecekleri için oluşturulmuş küçük bir tabaktır ve içkilerin yanında herhangi bir ücret talep edilmeden ikram edilir. Günümüzde bu adetten vazgeçilmiş olsa da Granada gibi şehirlerde hala barda sipariş ettiğiniz içkilerin yanında ücretsiz tapas ikram ediliyor.
Tapaslar servis edildiği bölgenin gastronomik özelliklerini yansıtır. İspanya'nın her bölgesinde oraya özgü geleneksel tatlar, zeytin, fıstık, et ve peynir çeşitlerinden oluşan farklı tapasları bulabilirsiniz.
Klasik tapaslara ek olarak birçok farklı olasılıktan oluşan tapas formları da karşınıza çıkabilir. Dünyanın birçok yerinde orijinal tapas içeriği değişerek; balık, yumurta, sebze ve birçok farklı gıdanın küçük porsiyonları halinde sunuluyor.
Tapas İspanyol Mutfağı için büyük önem taşıyor. Bu yemek adeta ulusal bir tanımlama biçimi ve vazgeçilmez bir kültürel değer. İspanyol şehirleri internet üzerinde en iyi tapasların adresi olmak için yarışıyorlar. Her şehirde sayısız tapas barları mevcut ve bu şehirlerin en iyileri arasında Malaga, Granada, Madrid, Sevilla, Cordoba ve San Sebastian bulunuyor.
Meğer Tapas ile büyümüşüz
Tapas, aslında mezelerin ekmeğe sürülmüş hali. Meze kültürünü seven bir millet olarak Tapas bize uzak bir kültür değil. Biz de mezelerimize ekmeği daldırıp yiyiyoruz. Yemek kültürleri toplumlarda üç aşağı beş yukarı aslında aynı.
Sadece formaları, sunumları ve şekli değişiyor. Meğer çocukluğumuzda ekmeğimize sürdüğümüz margarine baharat ekleyerek yediğimiz tapasmış da habermiz yokmuş.
Yazarın diğer yazıları
- Heybedeki turplara bir de bu açıdan bakalım 26 Mart 2025 Çarşamba, 16:00
- Nevruz'da hangi yemekler yenir? 22 Mart 2025 Cumartesi, 12:53
- Kayhan Bursa'nın gastronomi merkezi olmalıdır 11 Mart 2025 Salı, 18:55
- Burada iftar menüsü 6 bin TL 07 Mart 2025 Cuma, 11:17
- Ramazan geldiğinde hatırladığımız gelenekler 01 Mart 2025 Cumartesi, 11:30
- Ramazan geldiğinde hatırladığımız gelenekler 01 Mart 2025 Cumartesi, 11:30
- Gülümseyen Bursa, karikatür ve Cemal Nadir 19 Şubat 2025 Çarşamba, 09:01
- Bursa SKAL Başkanı: Turizmde umuda yolculuk devam ediyor 13 Şubat 2025 Perşembe, 11:23
- KFC ve Pizza Hut neden kapandı? Boykot mu? Finansal kriz mi? Yerli ve yabancı fast food markalar... 10 Şubat 2025 Pazartesi, 11:05
- Ünlü şefin restoranı neden kapandı? 02 Şubat 2025 Pazar, 16:05
Yazarlar
- Siyaset yeniden hareketleniyor: AK Parti, CH... Hasan Boztürk
- Yumurta 190 TL! Elif Didem Danacıoğlu
- "Şampiyon takımı" izledik, çok keyif aldık! Çetin Sabırlı
- 'Sanchez Ahmet' TMOK'nin yeni başkanı ... Engin Aksöz
- Bursa'nın dağ ilçesinde imar çıkmazı! Hasan Yalçın
- Bir yaşam reçetesine ihtiyacımız var mı bugü... Binay Kazan
- Bir güne neler sığıyor bu ülkede... Metehan Demir
- Konut fiyatları ve konut sahipliği meselesi Levent Yılmaz
- En çok satan markalar elektriğe çok uzak Emre Özpeynirci
- Heybedeki turplara bir de bu açıdan bakalım Ramazan Başan
- Cin mi, cinli mi, cin gibi mi? Ece Sarı
- Cemal Nadir Evine Dönüyor sergisi Kamuran Vatansever
- Bayram Telaşı mı, Alışveriş Çılgınlığı mı? Yeşim Mutlu
- Bursa'nın turistik bölgesindeki o yol çözüm ... Fatma Öztürk
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Davut Aydın konuşur mu, konuşmaz mı? Pınar Yeniyiğit