Yazarlar

Ramazan Başan
ramazan.basan@hotmail.comGülümseyen Bursa, karikatür ve Cemal Nadir
2025.02.19 09:01 - Son Güncellenme: 2025.02.19 09:03Başkan Mustafa Bozbey'in Bursa ile özdeşleştirdiği 'Gülümseyin Bursa'dasınız' sloganı ile
Bursa'lı ünlü karikatürist Cemal Nadir Güler arasında bir ilişki, bir bağ var mı derseniz;
Ekonomik zorlukların arttığı, neşesini, umudunu kaybeden bir topluma dönüştüğümüz şu günlerde, çarşıda pazarda yüzü asık insanları gördükçe bu bağlantıya ve ilişkiye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.
Karikatür sanatı olayları, kişileri veya durumları abartılı, mizahi ve eleştirel bir şekilde çizen bir sanattır. Görselliğin gücünü mizahla birleştiren karikatür, sadece gülümsetmekle kalmaz; aynı zamanda düşündüren, sorgulatan ve eleştiren bir sanat dalıdır.
Kelime kökeni İtalyanca "caricare" (abartmak, yüklemek) kelimesine dayanır ve bu da karikatürün en belirgin özelliği olan abartıyı ifade eder.
Türkiye'de karikatür sanatının öncülerinden biri olan Cemal Nadir Güler 3 Temmuz 1902'de Bursa'da doğmuştur. Türk mizahına yön veren isimlerden biri olmuş, çizgileriyle bir döneme damga vurmuştur. Onun karikatürleri, yalnızca güldürmekle kalmamış, aynı zamanda toplumsal eleştiri ve düşünsel derinlik de taşımıştır.
Bursa'dan İstanbul'a Uzanan Sanat Yolculuğu
Cemal Nadir'in sanatla ilk tanışması Bursa'da gerçekleşmiştir. Genç yaşta resim ve karikatüre ilgi duyan Cemal Nadir Güler için dönemin koşullarında bu alanda ilerlemek kolay değildi. Bursa'da öğretmenlik yaparken bir yandan da yerel gazetelere çizimler gönderirdi. Zamanla yeteneği fark edildi ve İstanbul'a geçerek ulusal basında çalışmaya başladı.
1930'lu yıllarda Akbaba dergisinde çizdiği karikatürlerle büyük ün kazandı. Kendi yarattığı karakterler halkın sevgisini kazandı ve Türk mizah kültürünün unutulmaz simgeleri haline geldi.
Cemal Nadir, her ne kadar kariyerini İstanbul'da sürdürse de Bursa onun sanat hayatının temel taşlarını oluşturmuştur. Bursa'nın tarihi ve kültürel yapısı, halkın günlük yaşamı ve esnaf kültürü Cemal Nadir'in mizah anlayışına yön veren unsurlar arasında yer aldı.
Bursa, onun için sadece bir doğum yeri değil, aynı zamanda gözlem yeteneğini geliştirdiği, insan karakterlerini çözümlediği bir mekândı.
Bugün Bursa'da Cemal Nadir'in adını taşıyan Cemal Nadir Caddesi, sanatçının anısını yaşatmaktadır. Ayrıca Bursa'daki bazı etkinliklerde onun mirası anılmakta ve karikatür sanatına olan katkıları vurgulanmaktadır.
Neşesini Kaybeden Ülkenin İnsanlarını Gülümsetmek
Bu yeterli mi? Bursa'yı gezen bir yabancı Cemal Nadir'in Bursa'da bir iz bıraktığını hisseder mi? Maalesef ki hayır. Bu konuda yeterince hatırasını yaşatacak etkinlik yapmıyoruz.
Gülümseyen ve Gülümseten Bursa'da karikatürü çocuklara, gençlere daha çok sevdirmeli, karikatür sanatını teşvik edici yarışmalar ve kültürel etkinlikler düzenlemeliyiz.
1980 darbe sonrası baskının, yasakların en yüksek olduğu yıllarda (şimdiki zaman darbe dönemiyle yarışır ayrı bir konu) Gırgır, Fırt ve daha sonra Leman dergileri yıllarca yüzbinlerce okuru oldu.
Gençler mizahı, kara mizahı her daim çok seviyor. Metro duraklarında, otobüslerde, belediye kafelerinde, sosyal ortamlarda gençlerin karikatür sanatlarını sergilemek, onlara fırsat sağlamak 'gülümseyen şehrin, gülümseten belediyeciliğin' bir başka hizmeti olabilir mi?
Arşiv haberlerine baktığımızda en son 11.'sini düzenlenen Cemal Nadir Karikatür Yarışması sanırım pandemi veya başka bir nedenden dolayı haber bile olmamış.
Devam edip etmediğini bile bilemiyorum.
En azından ismini verdiğimiz Cemal Nadir Caddesinde veya bir çok kullanılmayan duvarlarda, Metro istasyonlarında bizi 'gülümsetecek' karikatürler ile güne başlasak hoş olmaz mı?
Sadece Cemal Nadir değil, başka ödül almış karikatürlerle neşesini kaybetmiş bu ülkenin insanlarını bir nebzede olsun gülümsetmek halka en büyük hizmet olabilir şu zamanda....
Şu karabasan gibi bizi boğan haberler ve olaylara bir nebze ara verip Cemal Nadir karikatürleri ile gülümseyerek büyük ustayı anmış olsak fena mı olur?
Karikatür, topluma ayna tutan ve halkın sesi olan bir sanattır. Mizah yoluyla eleştiri yaparak otoriteyi sorgular, toplumsal farkındalık yaratır ve bir kültürün belleğini oluşturur. Toplumdaki eksiklikleri, çarpıklıkları ve değişimleri gözler önüne sererek insanları hem eğlendirir hem de düşündürür.
Bu yüzden, karikatür sanatı özgür bir ortamda var olmalı ve toplumsal gelişimi desteklemelidir. Çünkü bir karikatür, bazen binlerce kelimeden daha etkili olabilir.
Yazarın diğer yazıları
- Heybedeki turplara bir de bu açıdan bakalım 26 Mart 2025 Çarşamba, 16:00
- Nevruz'da hangi yemekler yenir? 22 Mart 2025 Cumartesi, 12:53
- Kayhan Bursa'nın gastronomi merkezi olmalıdır 11 Mart 2025 Salı, 18:55
- Burada iftar menüsü 6 bin TL 07 Mart 2025 Cuma, 11:17
- Ramazan geldiğinde hatırladığımız gelenekler 01 Mart 2025 Cumartesi, 11:30
- Ramazan geldiğinde hatırladığımız gelenekler 01 Mart 2025 Cumartesi, 11:30
- Gülümseyen Bursa, karikatür ve Cemal Nadir 19 Şubat 2025 Çarşamba, 09:01
- Bursa SKAL Başkanı: Turizmde umuda yolculuk devam ediyor 13 Şubat 2025 Perşembe, 11:23
- KFC ve Pizza Hut neden kapandı? Boykot mu? Finansal kriz mi? Yerli ve yabancı fast food markalar... 10 Şubat 2025 Pazartesi, 11:05
- Ünlü şefin restoranı neden kapandı? 02 Şubat 2025 Pazar, 16:05
Yazarlar
- Siyaset yeniden hareketleniyor: AK Parti, CH... Hasan Boztürk
- Türk firmalarında siparişler düştü! Elif Didem Danacıoğlu
- "Şampiyon takımı" izledik, çok keyif aldık! Çetin Sabırlı
- 'Sanchez Ahmet' TMOK'nin yeni başkanı ... Engin Aksöz
- Bursa'nın dağ ilçesinde imar çıkmazı! Hasan Yalçın
- Kahramanmaraş'a selam, 3 puanlara devam! Binay Kazan
- Bir güne neler sığıyor bu ülkede... Metehan Demir
- Konut fiyatları ve konut sahipliği meselesi Levent Yılmaz
- En çok satan markalar elektriğe çok uzak Emre Özpeynirci
- Heybedeki turplara bir de bu açıdan bakalım Ramazan Başan
- Cin mi, cinli mi, cin gibi mi? Ece Sarı
- Cemal Nadir Evine Dönüyor sergisi Kamuran Vatansever
- Bayram Telaşı mı, Alışveriş Çılgınlığı mı? Yeşim Mutlu
- Bursa'nın turistik bölgesindeki o yol çözüm ... Fatma Öztürk
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Davut Aydın konuşur mu, konuşmaz mı? Pınar Yeniyiğit