Hasan Yalçın

Hasan Yalçın

Keles'e has sadece Cuma günleri yapılıyor! Dağ ilçelerinde artık SOS işareti veriyor!

2024.08.09 19:43 - Son Güncellenme: 2024.08.09 19:43
A

Aslında yörenin bozulmamış kültürü olduğu gibi dağ ilçelerimize has birbirinden güzel ve lezzetli yemekleri var.

Bursa'nın dağ ilçeleri Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli ve Keles de şehrin kültürünü, gelenek ve göreneklerini, lezzetli yemekleriyle yansıtıyor.

Benim çocukluk yıllarımda var olan ve lezzeti hiç değişmeyen, sadeceye yöreye has şekliyle yapılan, ilçede Cuma günleri kurulan pazar dolayısıyla sadece Cuma gününe özgü oğlak kebabı Keles'te büyük ilgi görüyor.

Bursa'nın Keles ilçesinde asırlardır devam eden ve yörede yetişen oğlaklardan yapılan Oğlak Kebabını yemek için Türkiye'nin her yerinden Cuma günleri vatandaşlar ilçeye geliyor.

Baba mesleği olan ve yıllardır Keles'te hayvancılık, kasap, oğlak kebabı işletmeciliği yapan İhsan Ekmekçi'den bu yöresel lezzetle ilgili biraz bilgi edindik.

Keles'in yaylarından yetişen oğlaklarından bu kebabı yıllardır yaptığını ifade eden Ekmekçi, "Oğlak kebabı için bir gün öncesinden gerekli hazırları yapıyor, Cuma günleri ilçenin pazarı olması dolayısıyla sabahın erken saatlerinde servise hazır hale getiriyoruz. Ben, baba mesleğimi severek yapıyorum. Oğlak Kebabı lezzetinin sırrı, sadece yörede yetişmiş olmasıdır. Yayladaki yetişen kekik. Yemesi en önemli faktör" diye konuştu.

KELES'TE HAYVANCILIK DA ZORDA!

Yörenin bozulmamış yapısıyla, yaylalarıyla ve doğal güzelliğiyle Türkiye'nin gözdesi olan Keles, Harmancık, Büyükorhan ve Orhaneli'nin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olduğunu vurgulayan İhsan Ekmekçi, "Böyle giderse oğlak bulmayı geçin, büyükbaş hayvan bulmak bile zorlaşacak. 2000'li yıllardan sonra yöreden Bursa'ya çok hızlı bir göç akımı başladı.
Gençlerimiz iş.sahalari olmadığı için mecburiyetten Bursa'ya akın ettiler. Şimdi ise köylerde hem yaşlılarımız var. Onlarda hayvancılık yapamıyorlar. Uğraş isteyen bir sektör. İkinci sebebi ise mazot, gübre ve yem gibi artan maliyetler... Hayvancıkla uğraşanlar o zaman yörede yüzde 80-90'lardaydı şimdi ise tahminen yüzde 20 civarlarında. Kesinlikle tarım ve hayvancılığın desteklemesi gerekiyor" diyerek içinde bulunulan durumu anlattı.

Özetle; yörenin genç çiftçilere ihtiyacı var.

Kesinlikle desteklenmeli!

Kooperatifleşmek, SGK prim, ekipman destekleriyle, ilçelerdeki Ziraat Odaları ve Tarım Müdürlüklerinin de kontrol takip sistemiyle desteklemelere katkı sunulmalıdır.

Şimdilik esen kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları