Olimpiyatlar Türkiye, Paris 2024

2024.07.24 16:40 - Son Güncellenme: 2024.07.24 16:40
A

Kovid salgını nedeniyle 1 yıl gecikmeli olarak 2021'de yapılabilen Tokyo Olimpiyatları'nın üzerinden 3 yıl geçti (2020).

Yeni olimpiyat heyecanının başlamasına ise şunun şurasında sadece 2 gün kaldı.

16 Nisan'da Atina'da yakılan olimpiyat ateşinin 26 Temmuz'da Paris'te olması bekleniyor.

Kendi kategorilerinde dünyanın en seçkin sporcularını 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında Paris'te buluşturacak oyunlar öncesinde ülkeler hazırlıklarını devam ettirirken; organizasyon komitesi de açılış töreni ve sonrasında başlayacak yarışmalarla ilgili son detayları gözden geçirmekle meşgul.

1896 yılından bu yana gerçekleştirilen Yaz Olimpiyat Oyunları, üçüncü kez Fransa'nın başkenti Paris'te düzenleniyor.

Daha önce 1900 ve 1924'de oyunlara ev sahipliği yapan Paris Olimpiyatları, "33. Yaz Olimpiyat Oyunları" olarak anılacak olmasına karşın, bugüne kadar gerçekleştirilecek 30. olimpiyatlar olarak tarihe geçecek.
 

2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın toplam maliyetinin yaklaşık 8 milyar avro olduğu tahmin ediliyor.

Oyunlarda, 204 ülkeden 10 bin 500 sporcu madalya mücadelesi verirken; yanı sıra organizasyonda 32 farklı branşta toplam 329 etkinliğin gerçekleştirileceği bilgisi verildi.
Yapılan bir değişiklikle Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda yer alan karate ve beyzbol branşları organizasyondan çıkartılırken, olimpiyat severler Paris 2024'de ilk kez breakdans branşında yapılacak mücadelelere tanıklık edecekler!.

İsim bir çok kişiye ilginç gelse de; farklı bir yarışma türü olarak büyük ilgi toplaması bekleniyor.

Sizlere bu yazımda olimpiyatlarla ilgili genel bilgiler aktarırken; diğer taraftan da organizasyonda yarışacak Türk sporcuları ve takımlarımızla ilgili değerlendirmelerde bulunacağım.

Öncelikle Paris 2024 Olimpiyatları'nda mücadelelere sahne olacak branşları bildirelim.

Atletizm, atıcılık, badminton, basketbol (3x3 basketbol, basketbol), binicilik (at terbiyesi, engel atlama, 3 günlük yarışma), bisiklet (BMX serbest stil, BMX yarış, dağ, yol, pist), boks, breakdans, cimnastik (artistik, ritmik, trampolin), eskrim, futbol, güreş, (grekoromen, serbest), golf, halter, hentbol, hokey, judo, kano (akarsu slalom, durgunsu), kaykay, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, ragbi, su sporları (yüzme, maraton yüzme, atlama, sutopu, senkronize yüzme), dalga sörfü, okçuluk, tekvando, tenis, triatlon, tırmanış, voleybol (plaj voleybolu, voleybol), ve yelken.

Paris Olimpiyatları'na,toplam 10.500 sporcu ile 206 takımın katılması kesinleşti. Yarışmalar ise 32 farklı branşta ve 48 dalda yapılacak.

Gelelim Türkiye ile ilgili bilgilere;

Son açıklanan listeye göre Türkiye 18 spor dalında 102 sporcuyla oyunlarda yer alacak.

Bu olimpiyatın bizim açımızdan farklılığı; kafilede 2012 Londra Olimpiyatları'ndan sonra ikinci kez kadın sporcu sayısının erkek sporcularımızdan fazla olacak olması.

Bir başka farklı anekdotta Paris'te düzenlenecek 2024 Yaz Olimpiyatları'na Türk / Türki/ devletlerinden toplam 342 sporcunun katılacak olması. Buna göre oyunlarda Türkiye 102, Özbekistan 90, Kazakistan 80, Azerbaycan 48, Kırgızistan ve Türkmenistan ise 16 ve 6 sporcu ile ülkelerini temsil edilecekler.

Bugüne kadar katıldığımız olimpiyatların başarı karnesine göz atacak olursak;

Olimpiyat tarihinde Paris'e gelinceye kadar toplam 104 madalya kazanmış sporcularımız.

Türkiye'nin 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda mücadele ettiği 16 farklı spor dalı; atıcılık, atletizm, badminton, bisiklet, boks, jimnastik, eskrim, güreş, halter, judo, karate, kürek, modern pentatlon, okçuluk, tekvando, voleybol, yelken ve yüzme idi.

Bunların içinde en fazla sporcunun yer aldığı dallar ise 25 sporcu ile atletizm, 11 sporcu ile yüzme ve 9 sporcu ile güreş dallarıydı.

Türk sporcularının genel başarı skalasına bakıldığında en fazla madalya kazanılan olimpiyat olmuş Tokyo 2020.

Japonya'dan 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz madalya ile dönmüşüz.

Boks dalında kadınlar 69 kg'da Busenaz Sürmeneli ve okçuluk dalında erkekler bireyselde Mete Gazoz Türkiye'ye altın madalya kazandıran 2 sporcumuz olmuş. Gümüş madalya kazandıranlara gelince;

Boks kadınlarda 51 kg'da Buse Naz Çakıroğlu ile karate erkekler 67 kg'da Eray Şamdan kürsünün ikinci basamağına çıkarak göğsümüzü kabartmışlar.

Yıllara göre Türkiye'nin olimpiyatlarda aldığı madalyalar incelendiğinde, en fazla madalya alınan olimpiyat 2020 Tokyo olsa da; en fazla altın madalya aldığı olimpiyatlar daha farklı yıllarda yapılmış.

Türk sporcuları 1960 Roma Yaz Olimpiyatları'nda 7 altın, 1948 Londra Olimpiyatları'nda da 6 altın madalya kazanmışlar.

Bunların yanında Türk sporcular, 2004 Atina ve 2016 Rio Olimpiyatları'nda 3'er altın madalya elde etmişler.

Türkiye'den olimpiyatlara katılan kadın sporcu sayıları da yıllar içerisinde artış göstermiş.

1936'dan 1992 yılına kadarki dönemde ve toplamda 24 kez olimpiyatlarda kadın sporcularımız boy göstermişler.

Özellikle son 3 olimpiyat oyununda Türkiye'den hem toplam katılım, hem de kadın sporcu katılımı oldukça fazla.

Türkiye en çok olimpiyat madalyasını güreş ve halterde kazanmış.

Ülkemizde ata sporu olarak da bilinen güreş dalında, Türk sporcular şu zamana kadar toplamda 29 altın, 18 gümüş ve 19 bronz, toplamda da 66 madalyayı boyunlarına takarak ülkeye geri dönmüşler.

Bu branşta en fazla altın madalya alan sporcular 2'şer altın ile Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı ve Hamza Yerlikaya olmuş.

Halter branşı ise 11 madalya ile güreşten sonra en fazla madalya kazanılan ikinci branş olarak kayıtlara geçmiş.

2 başarılı haltercimiz Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu, olimpiyatlarda 3'er altın madalya kazanarak halterin şeref listesine isimlerini yazdırmışlar.

Tekvando, boks, judo ve okçuluk da Türk sporcularının olimpiyatlarda altın madalya kazandığı diğer spor dalları arasında yer almakta.

Türk sporcularının olimpiyatlarda elde ettikleri 104 madalyanın yanı sıra, geri alınan madalyaları da bulunuyor.

Türk atletler Elvan Abeylegesse, Aslı Çakır Alptekin, Gamze Bulut ve halterci Sibel Özkan, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin kanlarında yasaklı madde ya da doping rastlandığını açıklamasından sonra madalyalarını iade etmek zorunda kalmışlar.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanan 13 isimden milli boksörler Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu, okçulukta Mete Gazoz, güreşte Taha Akgül, Rıza Kayaalp ve Yasemin Adar Yiğit, artistik cimnastikte Ferhat Arıcan, tekvandoda Hatice Kübra İlgün ve Hakan Reçber, Paris 2024 için Türkiye'ye kota kazandıran sporcularımız arasında.

2020 Tokyo'da karatede madalya alan 4 sporcumuz ise bu branşın Paris 2024'te yer almamasından ötürü 2024 Paris'te mücadele edemeyecekler.

Gelelim iki gün sonra /26 Temmuz/ başlayacak olimpiyatları için kota alan sporcularımızla oyunlardaki şanslarına.

Atıcılık: Rümeysa Pelin Kaya, Sena Can, Şevval İlayda Tarhan, Şimal Yılmaz, Yusuf Dikeç, İsmail Keleş, Oğuzhan Tüzün.

Atletizm: Eda Tuğsuz (Cirit Atma), Özkan Baltacı (Çekiç atma), Necati Er (3 adım atlama), Emel Dereli (Gülle atma), Buse Savaşkan, Alperen Acet (Yüksek Atlama), Berke Akçam (400 metre engelli), Mazlum demir, Ayşe Tekdal (Maraton Yürüyüş Karma Takım Bayrak), Yasmani Copello Escovar (400 metre Engelli), Tuğa Danışmaz (3 adım atlama), Meryem Bekmez, Salih Korkmaz (20 km yürüyüş), Ersu Şaşma (Sırıkla atlama), Kayhan Özer (100 metre), Kaan Kigen Özbilen (Maraton).

Badminton: Neslihan Yiğit Arın)

Boks: Buse Naz Çakıroğlu, Busenaz Sürmeli, Esta Yıldız Kahraman, Gizem Özer, Hatice Akbaş, Samet Gümüş, Tuğrulhan Erdemir, Kaan Aykutsun.

Artistik Cimnastik: Ferhat Arıcan, Adem Asil, Ahmet Önder, İbrahim Çolak, Emre Dodanlı.

Eskrim: Nisanur Erbil, Enver Yıldırım Kılıç.

Güreş: Hamza Bakır, Ali Cengiz, Enes Başar, Burhan Akbudak, Taha Akgül, İbrahim Çiftçi, Buse Torun Çavuşoğlu, Nesrin baş, Zeynep Yetgil, Evin Demrihan Yavuz, Yasemin Ada Yiğit.

Halter: Muhammed Furkan Özbek.

Judo: Tuğçe Beder, Fidan Ögel, Kayra Özdemir, Salih Yldız, Vedat Albayrak, Mihael Zgank, İbrahim Tataroğlu, Muhammed Demirel.

Okçuluk: Elif Berra Gökkır, Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer, Muhammed Abdullah Yıldırmış.

Kürek: Elis Özbay

Masa Tenisi: Sibel Altınkaya

Modern Pentatlon: İlke Özyüksel Mihrioğlu, Buğra Ünal
Tekvando: Merve Dinçel Kavurat, Hatice Kübra İlgün, Nafia Kuş Aydın, Hakan Reçber, Emre Kutalmış Ateşli.

Voleybol Kadın Milli Takımı (12 sporcu)

Yelken: Ecem Güzel, Yiğit Yalçın Çitak, Merve Vatan, Derin Atakan, Beste Kaynakçı, Alican Kaynar, Deniz Çınar, Lara Nalbantoğlu.

Yüzme: Kuzey Tunçelli (800 ve 1500 metre serbest), Emir Batur Albayrak (1500 metre serbest), Berkay Ömer Öğretir (100 metre Kurbağalama), Ecem Dönem, Ela Naz Özdemir, Gizem Güvenç, Zehra Duru Bilgin (4x200 metre serbest bayrak).

Atıcılık ve badmintonda madalyaya aday sporcumuzun olabileceğine ihtimal vermiyorum.

Atletizmde Necati Er ve Tuğba Danışmaz 3 adım atlamada bronzu zorlayabilirler.

Son olimpiyatına katılan Kübalı devşirme Yasmani Copello Escovar 3.lüğün önemli adaylarından.

Sırıkla yüksek atlamada büyük aşama kaydederek Avrupa 3. olan Ersu Şaşmaz çok güçlü yarışmacılarla yapacağı mücadelede en kötü Türkiye rekoru kırabilir.

Boksta iki Busenaz'dan /Buse Naz Çakıroğlu ve Busenaz Sürmeneli'den/ kesin altın madalya bekliyorum.

Artistik cimnastikte rengini bilemesem de 'Ferhan Arıcan madalyasız dönmez' diye düşünüyorum.

Okçulukta Mete Gazoz bireysel kategoride ikinci olimpiyat altın madalyasına çok yakın.

Güreşte Taha Akgül erkeklerde, Buse Torun Çavuşoğlu, Yasemin Adar Yiğit kadınlarda altın madalyaların favori isimleri. Evin Demirhan sürpriz yaparsa şaşırmamalı.

Madalya şansımızın çok az olduğu yüzmede Fenerbahçe'nin süper yeteneği Kuzey Tuncelli'den 800 ve 1500 metrelerde en kötü Avrupa rekorlarını kırmasını bekliyorum.

Tekvandoda Bursa'nın gururu Hatice Kübra İlgün ile Merve Dinçel Kavurat final yapabilirler.

En kötü ihtimal bronz madalya alabilecek potansiyelde iki sporcumuz da.

Filenin Sultanlarını bilerek en sona bıraktım.

Geçen yıl dünyada ve Avrupa'da kazanılmadık kupa bırakmayan kadın voleybolcularımız sakatlıklar nedeniyle kötü bitirdiklerini FİVB Kadınlar Ligi'nin acısını olimpiyatlarda altın madalya kazanarak çıkaracaklardır.

Zehra Güneş ve Hande Baladın sakatlıktan döndü, köşelerde Ebrar Karakurt ve Melissa Vargas dünyanın en iyileri.

Bu takımı istediğinde dünyada bileğini bükecek ülke yok;

Kadınlar filede şampiyonluk Türkiye'ye gelecek;

İlk olimpiyat madalyamızın rengi altın olacaktır.

'Brezilya, İtalya, Polonya, Japonya, ABD, Çin fazla heveslenmesinler' derim!.

 Hepinize iyi seyirler diliyorum.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları