Yazarlar

Elif Didem Danacıoğlu
elifdidemdanacioglu@gmail.comÜretici destek istiyor!
2025.04.25 17:51 - Son Güncellenme: 2025.04.25 17:51Nisan ayı itibarıyla sanayide görünüm...
İmalat sanayinde faaliyet gösteren 1736 iş yerine sorulmuş ve yanıtlarının ağırlıklı toplu sonuçlarıyla elde edilmiş olan İktisadi Yönelim Anketi özetle şöyle;
-Sanayi dalındaki genel gidişatı bir ay öncesine kıyasla 'daha iyi' bulan sanayici oranı yüzde 7,1 , 'daha kötü' diyenlerin oranı da yüzde 21,1 oldu. Gidişatta değişen bir şey yok diyen sanayicilerin oranı ise yüzde 71,8.
-İmalat sanayindeki işyerlerinin yüzde 16,0'ı son üç ayda üretim hacmini artırırken, yüzde 15,2'si düşürmüş. Yüzde 68,8'i ise değişen bir şey yok demiş.
-Son üç ayda alınan iç piyasa siparişlerinin miktarı artanlar yüzde 13,7, azalanlar yüzde 20,2. İhracat siparişleri artanlar ise yüzde 21,8, azalanlar yüzde 15,4.
-İşyerlerinin yüzde 19,9'u şu anda kayıtlı iç piyasa siparişlerinin normalin altı olduğunu söylerken, yüzde 3,2'lik kesim normalin üstü demiş.
Yüzde 19,2'si ihracat siparişlerinin miktarı normalin altında, yüzde 4,0'ında da normalin üstünde.
-Gelecek üç ayda iç piyasa siparişlerinde artış bekleyen işyerlerinin yüzde 29,1'i ve ihracat siparişlerinde artış bekleyenler yüzde 27,7'sini oluşturuyor.
Yüzde 10,6'sı iç piyasa siparişlerinde ve yüzde 9,5'i ihracat siparişlerinde azalış bekliyor.
-Gelecek üç ayda üretim artışı bekleyenler yüzde 28,1, üretim azalacak diyenler ise yüzde 9,9 seviyesinde.
-Ortalama birim maliyetlerde gelecek üç ayda artış bekleyenlerin oranı 59,7'ye çıkarken, azalış bekleyenler ise yüzde 1,5'te kaldı.
-Gelecek üç ayda satış fiyatında artış bekleyenler yüzde 46,3, azalış beklentisi yüzde 2,6.
-Gelecek üç ayda istihdam artışı öngörenler yüzde 11,0, azalış öngörenler yüzde 8,9.
-Sanayicilerin yüzde 15,8'i gelecek üç aylık dönemde kısa vadeli Türk Lirası kredi faizlerinde artış, yüzde 21,1'i düşüş bekliyor.
-Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla üretici fiyatları bazında (ÜFE) yıllık enflasyon beklentisi yüzde 38,9.
Velhasıl reel sektörün enflasyon beklentisi arttı.
İmalat sanayinin röntgeni niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 'İktisadi Yönelim Anketi'nin nisan ayı sonuçları, satış fiyatına ilişkin ve üretici fiyatları bazında (ÜFE) yıllık enflasyon artış yönlü beklentilerin güçlendiğinin gözlenmekte olduğunu ortaya koydu.
Öte yandan da TCMB'nin imalat sanayi firmalarının beklentileri derlenerek nisan ayına ilişkin 'Sektörel Enflasyon Beklentileri'ne göre, reel sektörün 12 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentileri bir önceki aya göre reel sektör için 0,6 puan artarak yüzde 41,7 seviyesine yükseldi.
BURSADA BUGÜN'DE İŞ DÜNYASININ GÜNDEMİ...
-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 3,5 puan yükselttiği toplantının özetlerini yayımladı. TCMB, enflasyon beklentilerinin dezenflasyon süreci için risk oluşturduğunu ve artan enflasyon risklerine dikkat çekti. Daha önceki özette ise, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" kısmı, "para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" şeklinde değiştirildi.
-İş dünyasının sıkıntıları ve talepleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) masaya yatırıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının sıkıntılarında 3 ana sorun öne çıktığını ifade etti. Finansmana erişimde yaşanan zorluklar, zirai don felaketi ve artan girdi maliyetlerinin özellikle emek yoğun sektörlerde yol açtığı problemler olarak sıralandı. Başkan M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Finansmana erişim sıkıntısı en çok dile getirilen konu. Ekonomimizin daha güçlü ve sürdürülebilir bir zeminde büyümesi için reel sektörün finansmana erişimi kolaylaştırılmalı ve finansman maliyetleri düşürülmeli. Zirai don felaketinden birçok ürün zarar görmüş durumda. Yaşadığımız bu en büyük don felaketi, bazı bölgelerde tarımsal üretimde ciddi hasara yol açtı. Bu noktada sahada tespit çalışmalarında sıkıntılar yaşandığı vurgulanıyor. Doğru hasar tespiti, bu hasarın karşılanması ve ödemelerin zamanında yapılması çok önemli. Üretimin devamlılığı için üreticilerimizin desteklenmesi ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanında olmamız gerekiyor. Emek yoğun sektörler rekabet gücünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. İhracat pazarlarımızı korumakta büyük zorluk yaşıyoruz. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere emek yoğun sektörlere ek destekler verilmeli."
-BUSİAD, üyelerine Bursa'yı tanıtıyor... Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), keyifli ve bilgi dolu geçen İznik ve Gölyazı gezilerinden sonra bu sefer de 3 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşmesi planlanan Bursa içi 'Tarihi Yolculukta Tarihi Tatlar ' gezisine hazırlanıyor.
-Bursa Business School'da 'Uludağ Dirençli Kentler Zirvesi' gerçekleşti. 'Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar' mottosuyla kurgulanan zirvede, planlamaya dikkat çekildi. Kalkınmanın yalnızca ekonomik başarıyla sınırlı kalmaması gerektiği vurgulanırken, kent planlamasının altı çizildi. "Ancak bir kentin anayasası olan 1/100 bin ölçekli plan ile yapılabilir" dendi.
-Bursa Yemek Sanayicileri Derneği'nin (BUYSAD), yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Şakir Özen oldu. Yeni dönemde BUYSAD'ın Yönetim Kurulu Üyeleri şu isimlerden oluştu; Abidin Şakir Özen, Coşkun Dönmez, Mehmet Emin Kuyu, Okan Özen, Ömer Faruk Aslanoba, Tayfun Kurdal, Yusuf Bakioğlu.
-Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanlığı'na da yeniden İsa Altıkardeş seçildi.
Yazarın diğer yazıları
- Reel kesim iyimser! 25 Temmuz 2025 Cuma, 22:08
- Bursa Çekirge Devlet Hastanesi çilesi! 22 Temmuz 2025 Salı, 17:48
- Vatandaş borçlanıyor... 21 Temmuz 2025 Pazartesi, 17:40
- Bursalı sanayici endişeli! 18 Temmuz 2025 Cuma, 22:48
- Bursa'da metrekare fiyatı uçuyor! 17 Temmuz 2025 Perşembe, 16:29
- Bursa ne kadar vergi ödedi? 16 Temmuz 2025 Çarşamba, 18:36
- Kira stopajı Bursa esnafını mağdur ediyor! 14 Temmuz 2025 Pazartesi, 16:58
- Bursa'da 'arsa' krizi! 11 Temmuz 2025 Cuma, 14:37
- Listede 'Bursa' ağırlığı! 09 Temmuz 2025 Çarşamba, 18:08
- Devler Ligi'nde 'Bursa'dan 57 Firma! 04 Temmuz 2025 Cuma, 22:25
Yazarlar
- Kabine revizyonu öncesi Bursa detayı... Yeni... Hasan Boztürk
- Bursa'da hayati anons: "Hazırlıklı olun" Hasan Yalçın
- Reel kesim iyimser! Elif Didem Danacıoğlu
- Hazırlıkla beraber "karar kampı" başladı! Çetin Sabırlı
- Markalaşma, ARGE ve İnovasyon üzerine..! Binay Kazan
- Bursa'mızın sahilleri ve kıyı mimari kimliği Prof. Dr. Murat Taş
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Köfteci Yusuf'un evcil hayvan yasağına tepki... Ramazan Başan
- Kıbrıs yatırımı riskli mi? Yeşim Mutlu
- Biraz bizden, çokça Engin ağabey... Ece Sarı
- İbrahim Balaban sergisi! Kamuran Vatansever
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz