Yazarlar
TÜRSAB'da neler oluyor? Tepkiler yükseliyor!
2024.01.23 17:49 - Son Güncellenme: 2024.01.23 18:00"TÜRSAB'a dokunma!"
"#TürsabıBölmeyin"
"TÜRSAB bölünürse turizm yara alır!"
"#TÜRSABBölünürseTurizmYaraAlır"
"Ülke turizmini ve tanıtımını baltalamayalım!"
"Her yıl milyonlarca turist getiren, milyarlarca lira gelir kazandıran seyahat acenteleri Turizm Bakanlığı tarafından görmezden geliniyor. Meslek örgütünü bölmek neyin nesi yahu?"
"Yasa ile kurulmuş 50 yıllık bir meslek örgütünün dağıtılması gerçekten akla mantığa aykırı."
"Turizm sektörünü güçlü kılan seyahat acentelerinin birliği, Türkiye'nin marka değerini artırıyor. Bu birliği korumak, sektörün geleceği için önemlidir."
"Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) turizmde bir güven inşa ediyor."
Sosyal medya üzerinden onlarca mesaj dikkatimi çekti.
Peki, TÜRSAB'a neler oluyor?
Yasa ile ilgili sesler yükseliyor!
Turizmciler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un TÜRSAB'ın bölünmesine yol açacak yeni yasa tasarısına ilişkin tepkilerini duyurmak için hashtag açtılar.
Binlerce kişi sosyal medyada toplandı.
Yazımın başında paylaştığım başlıklardaki hashtaglere dakikalar içinde destekler arttı.
TÜRSAB'ın birlik yapısının bozulmasının sektöre fayda sağlamayacağı gibi çok sayıda olumsuzluğa neden olacağını işaret ediyorlardı.
TÜRSAB'ın bölünmesinin düşünülemez olduğunu haykırıyorlardı.
Konunun üzerine TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Eker ile görüştüm.
"TÜRSAB'ın bölünmesi ortaya telafi edilemez sonuçlar çıkarabilir. TÜRSAB'ın birlik yapısının bozulmasının kimseye bir faydası olmaz. Birlik yapısı bozulursa kamunun sektörle iletişimi zedelenir" diyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürürlükten kaldırmayı planladığı 1618 sayılı kanun yerine getirilecek yeni yasa taslağı hakkında şunları söyledi:
"TÜRSAB olarak biz 50 yıllık bir birliğiz ve bu döneme 50 yıllık tecrübelerle geldik. TÜRSAB 1969'da 3 tane derneğin bir araya gelmesiyle ve 3-4 yıllık bir mücadele ile 1972'de yasa haline geldi. Dolayısıyla TÜRSAB'ın birlik yapısının bozulmasının kimseye bir faydası yok. Birlik yapısı bozulursa gerek tüketici, gerek kamunun sektörü yönetmesi, gerekse diğer sektör paydaşları, üyelerimizle ilişkiler ve yurt dışı paydaşları ile iletişim bazında çok büyük sıkıntılara yol açacaktır. Dolayısıyla biz bu birlik yapısının bozulmasına karşıyız."
Önerilerini şöyle sıraladı:
"Birliğin yapısının bozulmasıyla birlikte iletişim sorunlarının ve yasal sorunların ortaya çıkması, çatışmaların, çakışmaların baş gösterecek olması nedeniyle tüm taraflar zarar görür. Bizim önerimiz, birlik yapısının ihtisaslarda alt birlikler olarak kurgulanması. Birlik isteyenlerin sorunlarını ihtisas başkanlıkları ile çözmeyi öneriyoruz. Bunların bütçeleri olabilir, seçimleri kendi içlerinden olabilir. Kendi başkanlarını seçebilirler ve bakanlıklarla direkt görüşme yetkisi verebiliriz. Bireysel olarak bakanlıklara önerge verebilirler. Ayrı birlikler halindeki yapılanma, ihtisas başkanlıkları nezdinde yasal olarak kurgulanabilir. Alt birlik yapılanmalarının ihtisas başkanlıkları altında toplanarak yapılmasını öneriyoruz. TÜRSAB'ın birlik yapısının bozulması kamuyu da zorlar. Kamu bir sorun olduğunda kimden bilgi alacak? Herhangi bir birlik kamuya bir bilgi ilettiğinde, bu bilginin doğruluğunun diğer birliklerden de teyit edilmesi gerekir. Yani bir konuda iki birlik ayrı görüş belirttiğinde, kamu da o konuda bir gelişim ve yol alma sağlayamayacaktır. Dolayısıyla bu da kamunun sektörle iletişimini önemli ölçüde etkileyecektir."
"BU YASA ACELEYE GELMEMELİ!"
"Sektör olarak 7-8 tane sorunumuz var şu an ancak bu yasa aceleye gelmemeli. Bizim sorunlarımız bir yönetmelikle çözülebilecek şeyler. 50 yıllık bir birlik yapısını, TÜRSAB'ın da mevcut yönetimiyle mutabık kalmadan değiştirmek, telafi edilemez geri dönülemez sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bunu biraz zamana bırakalım, iyice olgunlaştıralım. Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB arasında daha sağlam bir iletişim kurarak bunu zaman içerisinde çözelim. Çok aceleye getirilmiş bir yasa. Yasanın diğer maddeleriyle ilgili bakanlıkla birçok konuda hemfikiriz. Biz de aidatların düşmesini istiyoruz. Aidatların düşmesi ve diğer birçok konuda Bakanlıkla aynı fikirdeyiz. Ancak TÜRSAB'ın bölünmesi ve bu üniter yapının bölünmesi konusuna karşıyız. Bu konular tekrar gözden geçirilmeli ancak bizim ana konumuz TÜRSAB'ın üniter yapısının, birlik yapısının değişmemesi. Biz bir çatı yasayla otellerin, rehberlerin ve acentelerin tek bir koordinasyon yasaya ihtiyaç olduğunu söylerken, seyahat acenteleri birliğinin beş parçaya bölünmesi düşünülemez. Aynı işi beş parçaya bölmek 5 tane TOBB yapmak gibi olur. İşin temeli bölünme konusu. Üniter yapı değişirse, geri dönüşü mümkün olmaz. Transfer işi, seyahat acentelerinin iş tanımındaki ana unsurlardan bir tanesi. İçinde transfer ve konaklama hizmeti olan bir hizmet, seyahat acenteciliği hizmeti olarak tanımlanıyor. Bu nedenle transferle ilgili bir kısıtlama getirilmesi işin temeline aykırı olur. Bu konunun da tekrar değerlendirilmesi gerekiyor. Bu konular bir şekilde yönetmelikle kolayca çözülebilir. Konuyla ilgili sıkıntı varsa ele alıp tüm ilgilileri memnun edecek şekilde çözebiliriz."
"BU DURUM KAMUYA EK YÜK GETİRECEKTİR"
"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda bölünmeden çok birlik olmanın ve kaynakların dağılmasından çok birleştirilmesi görüşünde olduğuna inanıyorum. Cumhurbaşkanımızın da bu bölünmeye sağlıklı bakacağını sanmıyorum. Çünkü Cumhurbaşkanımız birlikten ve kaynakların verimli kullanılmasından yana. Bu kamuda da masraflar çıkartır. Denetimin Valilikler ve Kültür Müdürlükleri tarafından yapılacağı söyleniyor. Devlet neden buna para ödesin? Biz denetimleri yıllardır üyelerimizin ödediği aidatlarla yapıyoruz. Sektör de bundan memnun. Bu durum kamuya ek yük getirecektir. Bu noktada da cumhurbaşkanımızın uygun görmeyeceğini düşünüyorum. Gelişmiş toplumlarda STK'lara daha fazla yetki verildiği göz önünde bulundurulursa, Cumhurbaşkanımızın bu yönde destek olacağına yürekten inanıyorum."
Yazımı sonlandırırken...
Turizmciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek istiyor.
Destek isteyen seslenişlerini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.
"Türk turizminin lokomotifi yarım asırlık çınarı bölünmeye parçalara ayrılmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk turizminin yara almaması adına bu yasaya dur diyeceğine inanıyorum."
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! 18 Kasım 2024 Pazartesi, 20:14
- Faiz ödemeleri yüzde 103,9 arttı! 15 Kasım 2024 Cuma, 20:13
- Bursa'da sayı artıyor! 14 Kasım 2024 Perşembe, 19:05
- Bursa'da satışlar arttı! 13 Kasım 2024 Çarşamba, 18:33
- 1'i Bursa'dan! 12 Kasım 2024 Salı, 18:33
- Bursa'da çarklar nasıl dönüyor? 11 Kasım 2024 Pazartesi, 18:40
- 'Su' tehlikede! 09 Kasım 2024 Cumartesi, 20:17
- Bursa'da 44 bin 412 kişi işe girdi! 08 Kasım 2024 Cuma, 20:15
- Bursa'ya yeni sanayi bölgesi! 07 Kasım 2024 Perşembe, 21:12
- Bursa ikinci! 06 Kasım 2024 Çarşamba, 18:44
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever