Yazarlar
Sanayide üretim azmi yükseldi!
2024.04.24 19:05 - Son Güncellenme: 2024.04.24 19:06Bugün iki önemli veri açıklandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayına ilişkin reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını yayımladı.
Kapasite kullanım oranı mevcut durumu yansıtırken, güven endeksi geleceğe ilişkin.
İmalat sanayinde faaliyet gösteren 1727 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi'ne verilen yanıtların toplulaştırılmış sonuçları incelendiğinde;
Nisan ayında imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı önceki aya göre 0,2 puan düşerek yüzde 77,0'a indi.
Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO) da önceki aya göre 0,5 puan artışla yüzde 76,7 düzeyinde oluştu.
Kapasite kullanım oranı önceki aya göre tüketim mallarında 0,3 puan düşerek yüzde 73,0'a indi. Bu kapsamda dayanıklı tüketim mallarında 1,3 puan artarak yüzde 75,1, dayanıksız tüketim mallarında 0,5 puan düşüşle yüzde 72,6 oldu. Ara mallarında 0.5 puanlık artışla yüzde 77.0'a yükselen kapasite kullanımı, yatırım mallarında 0.6 puan düşerek yüzde 75.9'a geriledi.
Buna göre imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranında ılımlı artış var.
Nisanda 0,5 puan artışla yüzde 76,7'ye yükseldi.
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, 2024 ocakta yüzde 76,2, şubatta yüzde 76,4, martta yüzde 76,2'ydi.
Reel kesim güveni...
İktisadi Yönelim Anketi ile yapılan belirlemelere göre Reel Kesim Güven Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 106,1'e yükseldi.
Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre değişmeyerek 103,5 seviyesinde gerçekleşti.
Hizmet, ticaret ve inşaatta durum...
Bu arada TÜİK de hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerinin nisan ayı sonuçlarını açıkladı.
Buna göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi nisan ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 2,8 oranında azalarak 117,1, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 ve inşaat sektöründe aynı düzeyde kalarak 88,6 oldu.
Buna karşılık hizmet sektöründe nisanda bir önceki aya kıyasla son 3 aylık dönemde iş durumu yüzde 2,1, son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep yüzde 3,6, gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 2,6 azalış gösterdi.
Perakende ticaret sektöründe son 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar yüzde 3,3, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi yüzde 2,9 artarken, mevcut mal stok seviyesi yüzde 1,4 azaldı.
İnşaat sektöründe ise alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinde yüzde 0,1 artarken, gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde yüzde 0,1 gerileme oldu.
Özetle...
Reel kesim güveni zirveye çıktı.
Sanayi sektöründe kapasite kullanımında ileriye yönelik beklentilerde iyimserlik dozu arttı.
Kapasite kullanım oranında ılımlı yükseliş oluştu.
Üretim beklentisi güçlendi.
Genel piyasa şartlarındaki iyileşme beklentileri paralelinde üretim artışı azmi yükseldi.
Sanayicilerin son üç aya yönelik değerlendirmelerinde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü.
Buna göre ankete katılan işyerlerinin yüzde 55,7'si üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,0'ı talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtmiş,
Ardından hammadde ve ekipman yetersizliği ile işgücü yetersizliği, mali imkansızlıklar sıralanmış.
İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 8,8 'e yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15,9 'a ve aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 75,3 'e gerilemiş.
İhracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise artış bildirenler lehine dönmüş.
Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre zayıflamış, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise bir önceki aya göre güçlenmiş.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği görülmüş.
Gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentileri de güçlenmiş.
Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görüldü.
Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,0 puan artarak yüzde 55,5 seviyesinde.
Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak bir önceki dönemde azalış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görüldü.
Avrupa Birliği içindeki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği, AB dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış bildirenler lehine olan seyrin ise zayıfladığı görüldü.
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! 18 Kasım 2024 Pazartesi, 20:14
- Faiz ödemeleri yüzde 103,9 arttı! 15 Kasım 2024 Cuma, 20:13
- Bursa'da sayı artıyor! 14 Kasım 2024 Perşembe, 19:05
- Bursa'da satışlar arttı! 13 Kasım 2024 Çarşamba, 18:33
- 1'i Bursa'dan! 12 Kasım 2024 Salı, 18:33
- Bursa'da çarklar nasıl dönüyor? 11 Kasım 2024 Pazartesi, 18:40
- 'Su' tehlikede! 09 Kasım 2024 Cumartesi, 20:17
- Bursa'da 44 bin 412 kişi işe girdi! 08 Kasım 2024 Cuma, 20:15
- Bursa'ya yeni sanayi bölgesi! 07 Kasım 2024 Perşembe, 21:12
- Bursa ikinci! 06 Kasım 2024 Çarşamba, 18:44
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever