Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Sanayide tehlike!

2024.08.09 19:05 - Son Güncellenme: 2024.08.09 19:06
A

Sanayi üretimi yıla artış serisiyle başlamıştı. Fakat martta yüzde 0,3 gerileme ile devam eden aylık artış serisi de son bulmuştu.

Sanayide mayıs ayında önceki aya göre yüzde 1,8'lik üretim artışı ile belli bir ivme yaşanırken, haziranda sanayi üretimi yüzde 2,1 aylık daralma gösterdi.

Yıllık bazdaki yüzde 4,7'lük düşüş genel seyirde de sanayi üretiminde ivme kaybının sürdüğünü gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi üretimi haziran ayı verilerini açıkladı.

Buna göre aylık bazda ocakta yüzde 0,1 ve şubat ayındaki yüzde 2,6'lık artışların ardından martta yüzde 0,1, nisan ayında yüzde 5'lik düşüşler yaşayan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, mayıs ayında yüzde 1,8 ile artış ivmesi göstermişti. Artışın ardından haziranda yüzde 2,1 düşüş yaşandı.

Alt sektörler bazında bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretiminin yüzde 7,8 arttığı ve imalat sanayi üretiminin yüzde 3,1 azaldığı görüldü.

Hazirandaki aylık düşüşte en büyük rolü bulunan ana sektör imalat sanayinin çoğu alt sektöründe üretim önceki aya göre geriledi.

Gıda, tekstil, deri, plastik, mobilya, ana metal sanayi gibi üretimleri kapsıyor.

Yıllık bazda ivme kaybı sürüyor.

Takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi haziran ayında geçen yılın aynı ayındaki düzeyinin yüzde 4,7 altında kaldı.

Yıllık bazda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 8,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 15,2 artarken, toplamda en büyük paya sahip olan imalat sanayinin üretiminde yüzde 6,9 oranında düşüş yaşandı.

Yıllık bazda en sert üretim düşüşleri gıda ürünleri imalatı, tekstil, giyim eşyaları imalatı, deri ürünleri imalatı, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), kâğıt ürünleri imalatı, kimyasallar, temel eczacılık ürünleri, kauçuk plastik, ana metal sanayi, mobilya gibi hemen hemen tüm imalat ürünlerinde yaşandı.

Haziran verileri bize ne söylüyor?

Bu durum, ekonominin üretim ayağındaki performansın giderek düşmesinden kaynaklanıyor.

Üretimde zayıflık dolayısıyla parasal sıkılaşmanın da etkisiyle sanayinin çarkları ile iç pazar arasındaki ilişki sinyal veriyor.

Tüketim ile üretimdeki yavaşlama, ekonomik faaliyette genel bir yavaşlamayı gösteriyor.

Velhasıl...

Ekonomi politikaları baz alındığında ticari kredilerdeki sıkılaştırma tedbirlerinden yüksek faiz oranları derken, sıkı para politikasının sanayi üretimini baskılamaya devam etmesi mayıstaki belli bir artış ivmesini haziranda tersine döndürdü.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları