Yazarlar
Nasıl bir 'Bursa' görüyorsunuz?
2024.03.18 18:42 - Son Güncellenme: 2024.03.18 18:42Malum yerel seçimler yaklaşıyor, şöyle bir Bursa'yı tekrar inceleyeyim dedim.
Birkaç ay önceki notlarım geldi aklıma...
TMMOB adına düzenleyiciliğini TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun üstlendiği 'Direnen kent mi Bursa?' ana temalı Bursa 6. Kent Sempozyumu'ndan bahsediyorum.
Sempozyum ile ilgili gözlemlerimi önceki yazılarımda kaleme almıştım.
Ancak şimdi de yerel seçimler öncesi Bursa gerçeğine yani...
Bursa'nın mühendislerinden , mimarlarından ve plancılarından dinlediğim önemli paylaşımların yer aldığı sempozyumdan paylaşmak istediğim notlarımın devamı olarak...
Kimliğini aramaya devam eden kent Bursa'nın arayışına bir kez daha dikkat çekmek istiyorum.
Tarım kenti, sanayi kenti, turizm kenti, tarih kenti, kültür kenti ve yeşil Bursa...
Sizce Bursa nasıl bir kent?
Ya da Bursa hem kimliğini aramaya hem de direnmeye devam mı ediyor?
Siz nasıl bir Bursa görüyorsunuz?
Bursa afet risklerine hazır mı?
Yorumu sizlere bakıyorum...
Ama maalesef göz nereye baksa beton duvarların ayıbını örten sıvalar ile karşılaşıyor.
Yerel seçimler öncesi Bursa'nın sorunlarının ve önerilerin devamı özetle şu şekilde...
Örneğin; yeşil kavramı giderek daha fazla önem kazanmakta...
"Bursa'da her mahallede aktif yeşil alana sahip mahalle sakinlerinin doğa ile yeniden bağlanabilecekleri yeşil alanları ihtiyaç duyulmaktadır. Yaya olarak erişebilecek ve trafik problemini beslemeyecek yeşil alan ihtiyaçları karşılanmalıdır."
Hayal ettiğimiz yeşil Bursa için ne yazık ki birçok mahallede yeşil alan yok.
Orhanbey, Reyhai Alacamescit, Tuzpazarı, Tuna, Hocahasan, Sehabettinpaşa, Sakarya, Mehmet Akif Ersoy, Selçukbey, Sinandede, Hacıseyfettin, Çelebi Mehmet mahallelerinde yeşil alan bulunmadığı saptanmış.
"Doğal afetler karşısında güvenli kentler oluşturmak ve kentsel planlama önemli bir gündem maddesidir. Kırsal alanlarda da güvenli yerleşimlerin sağlanması büyük önem taşıyor."
"Depremler kaçınılmazdır, ancak depremlerin etkilerini en aza indirecek adımlar atılabilir. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Bursa için ciddi bir tehdittir. Güvenli kentler oluşturmak için öncelikle doğal afetlerle başa çıkmak için etkili bir kentsel dönüşüm stratejisi izlenmelidir. Bu strateji, sadece binaları güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda altyapıyı ve toplumun afet bilincini geliştirmeye odaklanır."
"Bursa'nın tarım topraklarına ilişkin verimli ve sürdürülebilir bir politika benimsenmelidir."
"Bursa'nın ekonomik ve sosyal gelişiminde tarım ve hayvancılığın önemine inanan, tarımsal üretimin unsurları olan üreticileri destekleyen, toprak ve su kaynaklarını koruyan, tarım ve mera alanlarının amaç dışı kullanılmasını önleyen ve geliştiren, tarıma dayalı sanayi alanlarının planlı olarak gelişmesine veya yer seçimine ilişkin kararları tarımın paydaşları ile birlikte alan bir stratejik yaklaşım uygulanmalıdır."
"Bursa'da gıda güvenliği tehditlerini azaltmak için sürdürülebilir tarım uygulamalarına ve çevresel koruma politikalarına odaklanmak önemlidir. Bu sayede hem bölgedeki tarımsal üretim artırılabilir hem de çevrenin korunması sağlanabilir."
"Konut ve sanayi yerleşimlerinin bir arada olması, altyapı sorunlarını artırmış ve çevre kirliliğine neden olmuştur. Bilim, teknoloji ve Ar-Ge'ye dayalı bir sanayileşme stratejisi benimsenmelidir."
"Bursa'nın coğrafi yapısı ve endüstriyel faaliyetleri, acil durum planlarının ve risk yönetiminin önemini ortaya koymaktadır. Kentsel risk yönetimi komitelerinin kurulması ve acil durum planlarının hazırlanması, olası kimyasal kazalara karşı önemli bir koruma sağlayacaktır.Risk haritaları ile tehlikeli kimyasal maddeler envanteri acilen çıkarılmalıdır."
"Büyük endüstriyel kazalara karşı acil durum planları hazırlanmalı ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Vatandaşların tahliye planlarına erişimi sağlanmalıdır."
"Kimyasal üreten ve depolayan işletmeler, yerleşim alanlarından uzak tutulmalı ve sel yataklarında bulunan tesislerin taşınması için adımlar atılmalıdır. Depolama alanlarında kimyasal maddelerin havuz ve ayrı frenaj içine alınması mevzuatla güvence altına alınmalıdır.Kimyasal maddelerin depolanması ve taşınması, özel önlemler gerektirir. Sel yataklarında bulunan tesislerin taşınması ve depolama alanlarında gerekli güvenlik önlemlerinin alınması, olası felaketleri önlemede hayati bir rol oynar."
"Kimyasal madde kazalarına müdahale yeteneklerinin geliştirilmesi, etkin bir kriz yönetimi için önemlidir. Bu doğrultuda, eğitim ve kapasite geliştirme çalışmalarına önem verilmelidir."
"Bursa'da kimyasal kullanımının yaygınlığı ve sanayinin büyüklüğü, kimyasal tehlikelere karşı dikkatli ve etkili önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları işbirliği içinde hareket etmeli ve kimyasal güvenliği sağlamak için ortak çaba göstermelidirler."
"Trafik sıkışıklığına çözüm aranırken, yeni yolların inşası veya mevcut yolların genişletilmesi çözüm getirmeyebilir. Kent planlamasında toplu taşıma sistemlerinin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması önemlidir. Kentsel dönüşüm projelerinde, otoparkların azaltılması ve toplu taşıma alternatiflerinin önceliklendirilmesi gerekmektedir."
"Havalimanı, stadyum, hastane gibi büyük kamu yatırımları yapılırken çevresel, sosyal ve ekonomik etkiler göz önünde bulundurulmalıdır. Uygun yer seçimi ve sürdürülebilir kullanımı, kentlerin ve ülkenin geleceği açısından kritik öneme sahiptir."
Özetle, Bursa'nın kentsel planlama ve trafik yönetimi konularında ciddi adımlar atılması gerekmektedir. Toplu taşıma sistemlerinin güçlendirilmesi trafik sıkışıklığını azaltmak için etkili bir çözüm olabilir.
İş nereye gider bilmiyorum.
Ancak tüm bu adımlar Bursa için önem taşıyor.
Elbette notlarım bitmedi. Zaman zaman devamını paylaşacağım.
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! 18 Kasım 2024 Pazartesi, 20:14
- Faiz ödemeleri yüzde 103,9 arttı! 15 Kasım 2024 Cuma, 20:13
- Bursa'da sayı artıyor! 14 Kasım 2024 Perşembe, 19:05
- Bursa'da satışlar arttı! 13 Kasım 2024 Çarşamba, 18:33
- 1'i Bursa'dan! 12 Kasım 2024 Salı, 18:33
- Bursa'da çarklar nasıl dönüyor? 11 Kasım 2024 Pazartesi, 18:40
- 'Su' tehlikede! 09 Kasım 2024 Cumartesi, 20:17
- Bursa'da 44 bin 412 kişi işe girdi! 08 Kasım 2024 Cuma, 20:15
- Bursa'ya yeni sanayi bölgesi! 07 Kasım 2024 Perşembe, 21:12
- Bursa ikinci! 06 Kasım 2024 Çarşamba, 18:44
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever