Yazarlar

Elif Didem Danacıoğlu
elifdidemdanacioglu@gmail.comMakineci destek bekliyor!
2024.11.21 18:25 - Son Güncellenme: 2024.11.21 18:25Geçtiğimiz günlerde Makine İmalatçıları Birliği (MİB), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile bir araya gelmişti.
Makine sektör buluşmasında sanayicinin ve sektörün beklentilerine dikkat çekilmiş, Bakan Mehmet Fatih Kacır da sektöre destek sözü vermişti.
Ayrıca yeni yatırım teşvik sistemini yakında kamuoyuyla paylaşacaklarının müjdesini de eklemişti.
Beklentiler nelerdi hatırlayalım...
Örneğin;
Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre Gencer, "Çin'den uluslararası hukuka aykırı olarak yapılan dampingli ve sübvansiyonlu ithalata karşı alınması gerekli ticaret politikası önlemlerini ele aldık. Standartlarımıza uygun olmadığı kullanım aşamasında ortaya çıkan Çin menşeli bazı makinelerin, sözde CE belgeleriyle ülkemize ithalatının engellenmesine yönelik önerilerimizi gündeme getirdik. Bilindiği üzere makine dış ticaretimizde, yıllık 17 milyar doların üzerinde ticaret açığı veriyoruz. Daha da kötüsü, bu açığımızın yaklaşık 11 milyar doları Çin'den yaptığımız önemli bir bölümü dampingli ya da doğruluğu şüpheli kalite belgeleriyle ülkemize ithal edilen makinelerden kaynaklanıyor" diyerek sorunun çözülmesi istendi.
Örneğin;
"Kamu alımlarında yerli malı ürünlerin tercih edilmesine ilişkin düzenlemedeki eksikliklerin giderilmesine dair Yeni Türk Malı Tebliğ Tasarısı olmuştur. Bu konudaki beklentimiz; kamu otoritesinin, Yerli Malı Belgelerini resen veya şikâyet üzerine incelemeye yetkili kılınması ilkesinin yeni mevzuata yoruma imkân vermeyecek netlikte yansıtılmasıdır" dendi.
Örneğin;
"Sektör olarak, iç pazarımızdaki daralmanın yanı sıra büyük dış pazarlarımızın neredeyse tamamında zor bir yıl geçiriyoruz. Halen AB ülkelerinde, Almanya merkezli olarak yaşanmakta olan ekonomik durgunluğun giderek derinleştiği dikkate alındığında bu durumun gelecek yılın tamamında devam etmesi olasılığı yüksektir. Bu nedenle bütçelerimizi dengelemeye çalışıyoruz. Uluslararası rekabette ayakta kalmak için verimlilik artışı odaklı yatırımlarımızı sürdürmek mecburiyetindeyiz. Yatırım finansmanında neredeyse tek alternatifimiz YTAK programı. Ancak bu programdan bugüne kadar yeterince yararlanamadığımız da bir gerçektir. Yeni Orta Vadeli Programda, YTAK'nın 'üretken sektörlerde ihracatı destekleyici ve yüksek katma değerli ürün gruplarına yönelik olarak daha etkin uygulanacağı' belirtilmektedir. HAMLE programı kapsamında bugüne kadar onaylanan 18 makine projesinin tamamı, bu tanımlamaya birebir uygun yatırımları kapsamaktadır. Bu nedenle onaylanan projelerin tamamına YTAK tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. HAMLE programına dâhil olmayan makine yatırımlarının da YTAK programından kolaylaştırılmış prosedürlerle yararlandırılması gerektiğine inanıyoruz" gibi beklentiler de vurgulandı.
Örneğin;
"HIT 30 programı kapsamında öncelikli yatırım alanları arasında yer alan Eklemeli İmalat Makineleri ve Yüksek Teknoloji Ürünleri için değer zincirlerinin tamamını içine alan bütüncül bir ekosistem inşa edilmesinin amaçlandığını anlıyoruz. Bakanlık yetkililerimizin, HIT 30 program hakkında üyelerimize, HAMLE'de olduğu gibi çevrimiçi bir toplantı üzerinden bilgilendirme yapması yararlı olacaktır."
Örneğin;
"Kamuya ait işletmelerin, makine alımlarını yerli üretimi teşvik edecek ilkesel bir anlayışla gerçekleştirmeleridir. Bu konuda geçtiğimiz ay, kamu işletmemiz MKE ile savunma sanayinde kullanılan makine ve teçhizatın yerli firmalarımızdan tedarik edilmesini öngören bir iş birliği protokolü imzaladık. Tüm kamu firmalarının, kamu iştiraklerinin, Varlık Fonu şirketlerinin, BİT'lerin ve KÖİ projeleri üstlenen konsorsiyumların makine ve teçhizat alımlarında aynı anlayışla hareket etmelerini gerektiğine inanıyoruz" gibi çözümlerde önerildi.
Bugünlerde de Makine İmalatçıları Birliği (MİB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü arasında istişare toplantısı gerçekleşti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar başkanlığında gerçekleştirilen Makine Çalışma Grubu toplantısında kamu ve özel sektör arasında ithalat denetimleri, yurt içi piyasa denetimleri, ticaret politikası korunma araçları ve Yeni Teşvik Mevzuatı konuları görüşülürken ve çözüm önerileri üzerine de değerlendirmeler yapılarak, yol haritası üzerinde durulduğunu görüyoruz.
Aynı zamanda da makine sektöründen birkaç sanayiciyle sohbet ederken, aynı endişeleri tekrarladılar.
Yüksek girdi maliyetleri, enflasyona göre düşük kalan döviz kuru, ekonomide yaşanan durağanlığa bağlı olarak yatırımların durma noktasına gelmesi ve Çinli firmalarla yaşanan rekabet nedeniyle devletten destek beklediklerine dikkat çektiler.
Dolayısıyla...
Makine sektörünün destek beklentisi gündemde...
Türkiye ekonomisinin omurgası konumunda olan makine sektörü, birçok risk karşılığında kazanılan pazar, üretim ve kapasiteler kaybedilmemeli.
MERKEZ BANKASI...
Bu hafta da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 'faizi sabit bırakır mı yoksa düşürür mü?' sorularıyla geçti.
Nihayet karar açıklandı ve faiz sabit kaldı.
Beklenti TCMB politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması yönündeydi ve 8. kez sabit tuttu.
Karar metninde,"Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmiştir. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima etmektedir" deniyor.
Bir önceki karar metninde,"Eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükselmiştir. Enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir" vurgulanmıştı.
Ayrıca karar metnine,"Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir" ifadesi eklenmiş.
Velhasıl...
Gevşeme sinyali alan piyasa, gelecek haftalarda da 'Aralıkta faiz indirimi gelir mi?'sorusuna yanıt aramakla geçecek gibi...
Öte yandan da maliye politikasına dikkat çekilerek, sıkılaşmaya değinilmiş.
Yazarın diğer yazıları
- 'Alkol ve tütün' ilk sırada... 03 Nisan 2025 Perşembe, 17:01
- Türk firmalarında siparişler düştü! 02 Nisan 2025 Çarşamba, 16:54
- Türk firmalarında siparişler düştü! 02 Nisan 2025 Çarşamba, 16:54
- Yumurta 190 TL! 28 Mart 2025 Cuma, 21:18
- İşte anketten çıkan sonuç! 27 Mart 2025 Perşembe, 20:02
- Bursa'da kaç esnaf var? 24 Mart 2025 Pazartesi, 18:11
- Bursa'da 72 şirket için tasfiye kararı! 21 Mart 2025 Cuma, 21:51
- Vergi gelirleri arttı! 19 Mart 2025 Çarşamba, 18:23
- Bursa'da fiyat artışı! 18 Mart 2025 Salı, 21:45
- Sanayide istihdam kaybı sürüyor! 14 Mart 2025 Cuma, 19:50
Yazarlar
- Siyaset yeniden hareketleniyor: AK Parti, CH... Hasan Boztürk
- 'Alkol ve tütün' ilk sırada... Elif Didem Danacıoğlu
- Sedat Cengiz attı, Şampi... geldi! Çetin Sabırlı
- 'Sanchez Ahmet' TMOK'nin yeni başkanı ... Engin Aksöz
- Bursa'nın dağ ilçesinde imar çıkmazı! Hasan Yalçın
- "Önce para-önce ben" felsefesinde gelinen so... Binay Kazan
- Bir güne neler sığıyor bu ülkede... Metehan Demir
- Konut fiyatları ve konut sahipliği meselesi Levent Yılmaz
- En çok satan markalar elektriğe çok uzak Emre Özpeynirci
- Heybedeki turplara bir de bu açıdan bakalım Ramazan Başan
- Cin mi, cinli mi, cin gibi mi? Ece Sarı
- Cemal Nadir Evine Dönüyor sergisi Kamuran Vatansever
- Bayram Telaşı mı, Alışveriş Çılgınlığı mı? Yeşim Mutlu
- Bursa'nın turistik bölgesindeki o yol çözüm ... Fatma Öztürk
- Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınd... Av. Emircan Pirinççi
- Davut Aydın konuşur mu, konuşmaz mı? Pınar Yeniyiğit