Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Konkordato ilan ettik!

2024.09.30 18:22 - Son Güncellenme: 2024.09.30 18:22
A

TCMB'den konkordato analizi geldi.

Yalnız öncesinde rakamlardan derlediğim bilgileri kısaca hatırlamakta fayda var diye düşünüyorum.

Örneğin;

2024'ün sekiz ayında 982 şirket için konkordato sürecinde geçici mühlet kararı alınırken, bu rakam neredeyse geçen yılın tamamında alınan geçici mühlet kararının iki katına denk geliyor. Sekiz ayda 58 şirket için iflas kararı verilirken, geçen yılın tamamında bu sayı 65 olmuştu.

Dolayısıyla konkordatoya giden şirket sayısında yüksek artışlar dikkat çekiyor. Konkordato takip verileri bu şekilde...

Örneğin;

Öte yandan icra ve iflas dosyası kararlarında da bu sene hareketli bir dönem yaşanıyor.

30 Eylül 2024 tarihli UYAP icra dairelerindeki icra (esas) ve iflas dosya sayıları verilere göre, icra dairelerinde devam eden toplam dosya sayısı 22 milyon 891 bin 529 âdete ulaştı. Günlük gelen dosya sayısı 18 bin 709 olurken, 2024 yılının dokuz ayında gelen dosya sayısı 6 milyon 940 bin 79'a ulaştı.

Böylelikle her ay düzenli bir şekilde icra dosyalarının da artış sağladığını görüyoruz.

Örneğin;

Bireysel kredi kartı ve bireysel kredi borcu olup da yasal takibe uğrayanların sayısında da büyük artış oldu.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin verilerine göre, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde 784 bin kişi iken; aynı dönem için bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise 642 bin kişi.

2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı ayına göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı da yüzde 41 artarak 1.063 bin kişiye ulaştı.

Örneğin;

Çekte de ödeme güçlüğü derinleşiyor.

Türkiye Bankalar Birliği verileri karşılıksız çeklerde son yılların en keskin artışlarının yaşandığını ortaya koyuyor.

Ocak - Ağustos 2024 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız işlemi yapılan çek miktarı 102 milyar TL'ye yükseldi. Karşılıksız çekte artış yüzde 225'e ulaştı.

Gelelim TCMB'den konkordato analizine...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan 'Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış' başlıklı analizdeki bulgular, son dönemde konkordato talebinde bulunan firmaların parasal sıkılaştırma öncesinde de finansal sorunlarının olduğuna ve ekonomideki ağırlığı görece düşük firmalarda yoğunlaştığının görüldüğüne işaret ediyor.

Ayrıca finansal stres altındaki firmaların faaliyetlerine devam ederken, ödeme kolaylığı elde etmek amacıyla konkordato talebinde bulunabildiği aktarılıyor.

Konkordato sürecinin firmaların tedarikçilerine olan ödemelerini erteleme imkânı tanıdığı için bu firmaların doğrudan ve dolaylı olarak ekonomik büyüklüklerdeki paylarının önem taşıdığı belirtiliyor.

Analizde, konkordato sürecinin önemli bir sonucunun da firmalar arası ticaretin etkilenmesi olduğu vurgulanıyor.

"Konkordato öncesinde tedarikçi sayısındaki azalış nakit akışı ve borç yönetiminde yaşanan sorunların diğer firmalar tarafından da hissedildiğini gösteriyor."

Velhasıl...

Analizde, "stres altındaki firmaların talepleri dönemsel olarak yükselebilir" değerlendirmesi dikkat çekici.

Verilerden derlediğim tablo ise, iç açıcı değil.

Konkordato, mali durumu bozulan bir şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve iflasa sürüklenmesini önlemek amacıyla belli bir süre için borçlarını askıya alınmasını mümkün kılıyor.

Ancak konkordato sürecinin borç ödemelerini askıya alması nedeniyle, bu şirketten alacağı olan çok daha fazla sayıda şirketin finansal açıdan zor durumda kalma riski oluşuyor ve zincirleme etkiler meydana geliyor.

Örneğin şirket 2 yıl borçlarından kaçıyor ve dolayısıyla bu durum en çok iflas sürecinde olan şirkete tedarik yapan KOBİ ölçekli firmaları ve çalışanı etkiliyor.

Konkordato sistemi baştan yapılanmalı mı? Bence evet...

Durum böyle...

2024 yılı bitiyor ve çıkan sonuç:

Esnaf ve sanayici işlerini yürütemez, vatandaş geçinemez halde...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları