Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

elifdidemdanacioglu@gmail.com

'KGF' desteği gelir mi?

2024.12.21 20:38 - Son Güncellenme: 2024.12.21 20:38
A

İşletme sermayesi ihtiyacı her geçen gün artan ve finansmana erişimi kısıtlı firmalar için ticaretin sürdürülebilirliği tehdit altında.

UYAP -  icra dairelerindeki icra (esas) ve iflas dosya sayıları devam edenlerle beraber toplam (20 Aralık 2024 DERDEST) 22 milyon 675 bin 597 adet oldu.

Konkordato takip - yılın 11 ayında alınan konkordato geçici mühlet kararı sayısı 1.504'e ulaştı.

Kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı ise 683 oldu. Bu dönemde 612 firma için konkordatonun reddi kararı verilirken, 108 firma için de iflas kararı verildi.

İnşaat ve tekstil en riskli sektörler... Sonrasında gıda, akaryakıt istasyonları, giyim, mobilya, metal ürün imalatı, otelcilik, tarım, enerji geliyor.

Konkordato başvurularının yanı sıra şirket tasfiyelerinde de artış yaşanıyor.

TOBB - bu dönemde ayrıca yılın 11 ayında14 bin 913 gerçek kişi ticari işletme kapanırken, tasfiye olan şirket sayısı da 26 bin 21'e dayandı.

BDDK - 13 Aralık (50. hafta) itibarıyla toplam takipteki alacaklar miktarı 286 milyar 777 milyon TL olarak belirlenirken, bu miktar içinden 181 milyar 295 milyon TL ticari ve diğer kredilerde takibe düşen alacaklardan oluştu.

İcra, iflas, konkordato, tasfiye derken...

Sözün kısası...

Borçlanan ya da para kazanamayan üretici, nasıl üretim yapacak?

Maliyetler nedeniyle finansman bulamadı...

Dün bir işletme sahibi dedi:

"Şirketlerin elinde sermaye kalmayınca borçların ödenmesi zorlaşıyor. Aslında işletmeler ekonomide zorlu yıla iyi dayandı."

Birkaç firma sahibi de...

"Ekonomiyi ayakta tutacak yatırımcılara destek olunmasını istiyoruz" dediler...

Öneri ise, Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği...

Ticari hayatın sürdürülebilmesi ve reel sektör için bu dönemde finansman noktasında Kredi Garanti Fonu destekleri devreye alınmalı.

KGF destekli kredinin can suyu olacağı düşünülüyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları