Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

İzinsiz arsa devirlerine son!

2024.09.07 19:12 - Son Güncellenme: 2024.09.07 19:12
A

"Türkiye'de sanayileşme çabaları 'Cumhuriyet'le birlikte yoğunluk kazanarak ekonomik kalkınmanın temeli olarak görülmüştür.

Sanayileşme Cumhuriyet'in ilk yıllarında özel kesimin girişimlerine bırakılmış ancak gerek mali gücünün yetersizliği, gerekse deneyim yoksunluğu nedeniyle özel kesim bu görevi beklenen şekilde yerine getirememiş.

1960 yılında başlayan planlı kalkınma döneminde ise sanayinin lokomotif sektör olduğu açıklıkla belirtilmiş, ekonomik dengenin kurulması, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın birlikte gerçekleştirilmesi, belli bir hızda büyüme ve sanayileşmeye önem verilmesi gibi uzun vadeli hedefler belirlenmiş. Belirlenen hedefler doğrultusunda; ülkede sanayinin geliştirilmesi amacıyla uygulamaya konulan pek çok teşvik tedbirlerinden biri olan OSB uygulamalarına, ilk olarak 1962 yılında Bursa'da bir OSB kurulmasıyla başlanmış."  OSB tarihçe bilgisini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan alıntı yaptım.

Böyle bir giriş yaptım, çünkü sözü gelinen noktaya getirmek istiyorum. 

Bugün organize sanayi bölgeleri (OSB) 403'e ulaşmışken, yeni projeler de devreye girdiğinde bu sayı daha da artacak.

Elbette 81 ilimizde OSB olması memnuniyet verici.

Türkiye'nin planlı sanayileşmesinde üretim, istihdam ve ihracatta kritik rol oynayan OSB'lerimiz, ülkemizin toplam sanayi üretimin yüzde 45'ini gerçekleştiren güçlü bir yapıya kavuştu.

İstatistiklere göre, OSB'lerde üretim yapan 67 binin üzerindeki fabrikalarımızda 2 milyon 600 bin üzerinde kişi istihdam ediliyor.

Bana göre, OSB'lerin var oluş sebepleri içerisinde en önemli neden, üretim gücünü artırabilmek olduğunu belirtebilirim.

Ülke ekonomisi için sanayinin önemini söylemeye gerek yok.

Hele ki istihdamı, büyümeyi yoğun konuştuğumuz dönemde üretim gücüne ne denli ihtiyacımız olduğunu biliyoruz.

Bakış açısında sanayinin disipline edilmesi sağlanırken;  deprem gerçeği ve çevre düzeni planı da göz önünde olmalı.

Örneğin Bursa...

Bursa'nın acilen bugüne kadar yapılamayan 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'na ihtiyacı var. Sanayileşmeyi konuşuyoruz, Bursa'nın sanayi planına ihtiyacı var.

17 OSB'de toplam 2 bin 271 firma faaliyet göstermekte ve çalışan sayısı 211.120 kişi. İstihdamda ilk sırayı 69.893 çalışan ile otomotiv-yan sanayi, ikinci sırayı 60.271 çalışan ile tekstil ve üçüncü sırayı 14.105 çalışan ile makine sektörü alıyor.

17 OSB'nin toplam doluluk oranı ise yüzde 81,70 civarında.

Ve önemli bir düzenleme ile yazıma devam etmek istiyorum.

Sanayicinin beklediği...

OSB'LERDE İZİNSİZ ARSA DEVİRLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK!

Sözü, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan kapsamlı değişikliklere getireceğim.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, OSB'lerde sanayi alanlarının yatırımcılara tahsisi hızlanacak.

Kritik önemde olan stratejik yatırımlar için rezerv alanlar oluşturulurken, gayrimenkul geliri elde etme amaçlı izinsiz arsa devirlerinin önüne geçilecek.

"OSB'lerin ön tahsis yoluyla gelir elde edebilmesi düzenlendi. Böylelikle altyapılar daha hızlı tamamlanacak.

Her ayın ilk pazartesi günü OSB'lerdeki tüm parsellerin yatırımcılar için çevrim içi ortamda tahsise açılacak. Tahsis koşulları şeffaflık anlayışıyla tüm yatırımcılara duyurulacak" dedi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır...

Devam etti:

"OSB'lerde çalışanlar için lojman bölgeleri planlanabilecek. Ülke ekonomisi için kritik önemde olan stratejik yatırımlar için rezerv alanlar oluşturulacak.

Tahsis edilen alanlarda yatırımların gerçekleşmesi için tanınan sürelere bağlı kalınacak. Öngörülen sürelerde yatırımlarını tamamlayamamış sanayiciler için yeni uygulamaya geçiş süreci sağlandı.

Gayrimenkul geliri elde etme amaçlı izinsiz arsa devirlerinin önüne geçilecek.

OSB'nin finansal olarak daha güçlü ve daha kapsayıcı olmasını temin edilebilmek için konu ile ilgili mesleki derneklerin, birliklerin, kooperatiflerin ihtisas OSB'lerde olduğu gibi karma OSB'lerin de kuruluşuna katılmasına imkân tanındı.

Yerli ve yabancı yatırımcıların OSB'lerde üstyapılı parsel satın alma veya kiralama talepleri doğrultusunda OSB'lere, mülkiyetlerindeki parsellerde tesis inşa ederek, katılımcılara üretim şartı ile üstyapılı kiralama ve üstyapılı satış imkânı getirildi."

Velhasıl...

OSB düzenlemesinin kapsamı ile ilgili sanayicilerden aldığım değerlendirme, "OSB'lerin kazanımlarını artıran uygulama yönetmeliği hayırlı olsun" yönünde oldu.

Organize Sanayi Bölgeleri'ni önemsiyorum. Çünkü ülkemizin üretim gücünü daha da yükseltmeye ihtiyacı olduğuna inanıyorum.

Ve tabi yerli markalarımızı arttırdığımız da katma değerli üretimi daha da arttıracağımızı söylememe gerek yok.

İstihdam, üretim, yatırım meselesi; ülke meselesi...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları