Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'yı bu zulümden kurtaralım artık!

2024.09.27 18:59 - Son Güncellenme: 2024.09.27 18:59
A

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi'ndeydik.

Yönetim Kurulu, Bursa'nın kangren olmuş problemlerine yönelik görüşlerini paylaştı.

Konuları dinlerken bir şey fark ettim ki, aslında Bursa dinamikleri arasında bir iletişim kopukluğunun devamı söz konusu...

İşte bu yüzden Bursa'nın bugününü ve yarınını konuşup, sorun ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bir toplantı umut vaat ediyordu.

İMO Bursa Şubesi'ni değerli tespitleri için kutluyorum.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, Bursa'nın önceliklerini bilimsel verilere dayanarak oluşturulacak çalışma raporlarını düzenli olarak paylaşacaklarını söyledi.

Umarım bilimsel emekler yine havada kalmaz...

Kent dinamikleri verilen mesajları doğru algılar...

Başkan Serdar Atilla Erdem'in Bursa'nın önceliklerini sıraladığı ve 'Bursa Hepimizin, Bursa Vizyonu' ile ilgili konuşulanların hepsini burada paylaşmak zor.

O yüzden basın toplantısında değinilen önemli noktaları özetleyerek ve yapılan açıklamalara kısa başlıklar halinde yer vereceğim.

Bursa için bir planlamadan bahsederken, kent sorunlarının da bir plan dâhilinde ele alınmasının neden önemli olduğunu şu sözlerle özetledi:

Afetlere Hazırlık ve Afet Eylem Planı, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi, Kaçak Yapılaşma, Ulaşım ve Alt Yapı, Su Kaynaklarının Korunması ve Yönetimi, Doğal, Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması, Kent Anayasası, Misyon ve Vizyon...

Örneğin Afetlere hazırlık ve afet eylem planı...

"Bursa'mız, altında aktif fay hatları barındıran, birinci derece riskli kentlerin başında gelmektedir. Yıkıcı bir deprem ile karşı karşıya kalmamız an meselesidir. Bursa'yı hem alt hem de üst yapı olarak afetlere hazır hale getirmek zaman alacak, çok büyük bütçeler gerektiren ve yoğun işgücü isteyen bir süreçtir. Bir günde, bir yılda hazırlanmak mümkün değildir. Bu nedenle hazırlıklara geç kalmadan hemen bugün başlamalı ve büyük bir afet ile karşı karşıya kalmadan harekete geçmeliyiz."

Örneğin Kentsel dönüşüm strateji belgesi...

"Maalesef Bursa'da ilk düğmeyi yanlış ilikleyerek planlama yapmadan, dönüşüme ihtiyaç olan bölgelerden değil, rantı bol olan bölgelerden başladık. Elimizdeki veriler net olmamakla beraber ülkemizde dönüşmesi gereken yaklaşık 7 milyon konuttan bahsedebiliriz. Bursa'mız için ise riskli yapı stokumuzun yaklaşık yüzde 65 seviyelerinde olduğu öngörülmektedir. Gerçek veri değerlerine ulaşmak, sağlıklı dönüşüm için en önemli konudur. Öncelikle kentsel dönüşüm strateji belgesi ivedilikle hazırlanmalı, kentsel dönüşümün parsel değil bütüncül bir yaklaşımla mahalle bazlı, kriterleri şeffaf, ortak akılla, tüm şehir genelinde aynı olacak şekilde belirlenerek planlanmalı ve uygulamaya geçilmelidir."

Örneğin kaçak yapılaşma...

"Bursa'da kaçak inşaat kültürü oluşmuştur. Kaçak inşaat yapmanın dayanılmaz cazibesi maalesef vatandaşlarımızı yanlış uygulamalara sevk etmektedir. İmar aflarıyla vatandaş adeta kaçak yapı yapmaya teşvik edilmiştir. Zira bugüne kadar yapılan kaçak yapılar yapanın yanına kâr kalmıştır. Günümüzde ve Bursa özelinde konutların yanında ayrıca kaçak sanayileşme sorunu da vardır. Bunların yanı sıra bir de insanların deprem korkuları istismar edilerek ya da doğayla buluşma tutkuları bahane edilerek turizm adı altında yeni bir kaçak yapılaşma modeli ortaya çıkmıştır. Bunlar yetmiyormuş gibi bir de Bursa'mızda hukuksuz kaçak konut ruhsatlarımız ve kaçak imar afları ile uğraşıyoruz. Belediyelerimizin kaçak yapılaşmayla mücadelesindeki engellerin sebepleri mutlaka sorgulanarak acil çözümler üretilmesi gerekmektedir. Bu sebeple diyoruz ki, artık Bursa hukuksuzluğu kaldırmamakta ve acilen hukuka uygun planlamalara ve projelere dönerek hukuksuzluğa dur demelidir."

Örneğin Ulaşım ve alt yapı...

"Ulaşım ve trafik doğru planlanmalıdır. Kent anayasası ile birlikte sürdürülebilir bir ulaşım master planı acilen oluşturulmalıdır."

Örneğin su kaynaklarının korunması ve yönetimi...

"BUSKİ verilerine göre şu an Bursa'nın eğer yağış olmazsa en fazla 50-60 günlük suyu kalmış durumdadır. Bursa her geçen yıl hem nüfus hem konut hem de sanayi anlamında büyüyor. 2050 Yılı Kent Anayasası hazırlanırken, Bursa'nın sürdürülebilir ve yaşanabilir bir kent olabilmesi için doğal kaynaklarının korunması ana hedefi ile hazırlanması ve Bursa'nın suyunu içen herkesin plana sahip çıkması gerektiği unutulmamalıdır!"

Örneğin doğal, tarihi ve kültürel mirasın korunması...

"Bugüne kadar yapılan plansız şehirleşme ve büyüme ile Bursa'mızın doğal, tarihi ve kültürel değerini kaybetmiş bulunuyoruz. Bu sebeple kaybetmiş olduğumuz kent ruhumuzu geri getirmek, günümüze kalan sınırlı sayıdaki bu değerleri korumak gibi bir sorumluluğumuz vardır."

Ve hep cümlelerimizin içerisinde olan Kent Anayasası...

"2050 Hedef Kent Anayasası... Bize göre her şeyden önce tüm sorunların temel kaynağı planlama eksikliğidir. Yani 1/100.000'lik çevre düzeni planından bahsediyoruz. 1998 yılında Büyükşehir Belediyemiz ve Bursa dinamiklerinin birlikte hazırladığı 2020 yılı Bursa Çevre Düzeni Planından sonra aradan geçen 26 yıldan bugüne kadar yeni biri plan hazırlanmamıştır. Kaldı ki bugün yaşadığımız sorunların temelinde de büyükşehir belediyesinin ortak akılla hazırlattığı planın delik deşik edilmiş olması yatmaktadır. Ulaşımdan alt yapıya, yapı stoğu envanterinden kentsel dönüşüme, su kaynaklarından tarımsal alanlara, afet yönetiminden dirençli şehirlere ve daha pek çok alanda Bursa'nın sadece bugününü değil yarınını da düşünerek hazırlanacak ideal bir plana ihtiyacımız olduğu çok açıktır."

VELHASIL...

Bilimsel veri analizi Bursa açısından kritik öneme sahip.

Her alanda risk yönetimi konusu farklı başlıklar halinde gündemde yerini koruyor.

"Doğru bilinen yanlışlar..." denildiğinde akla ilk gelen 'Kentsel Dönüşüm' oluyor.

"Vatandaş kentsel dönüşüm ile ilgili yanlış bilinçlendi!" deniyor.

Sizce doğru anlatılan yanlış yorumlanır mı?

Sahi "kentsel dönüşüm" neydi?

Son olarak...

Artık yerel yönetimlerin uykudan uyanması lazım.

"Bursa'da kangren olmuş sorunlar bir bir çözüldü!" diyebileceğimiz günler dileğimle...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları