Yazarlar
Bursa 'İkinci İhtisas Vergi Dairesi' istiyor!
2024.08.21 19:15 - Son Güncellenme: 2024.08.21 19:24Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB yönetimi üyeleri ile bir araya geldi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu İstişare toplantısında iş dünyasının sorunlarına dikkat çekildi.
Eylülde açıklanacak olan 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları devam ederken, reel sektörün önerileri de alındı.
Ve yeniden, iş dünyasının enflasyon muhasebesi konusundaki beklentilerine cevap ve reel sektörün yaşadığı sıkıntıların çözülmesi istendi.
Biliyorsunuz ki, iş dünyasının gündemi finansman ve enflasyon muhasebesi...
Tabi bu aralar enflasyon muhasebesi sadece yeminli mali müşavirlerin ve muhasebecilerin sıkıntısı olmaktan çıktı, iş dünyasının sorunu haline geldi.
Hatta tüm kesimlerden birçok alanda itiraz sesleri yükselirken, ardı ardına açıklamalar yapılmaya başlandı.
Örneğin;
"Yaratılan bu yüksek enflasyonun faturası, mali müşavirlere ve vergi mükelleflerine kesilemez, kesilmemelidir! Geçici vergi dönemlerinde doğru bilanço yapmanın ve doğru vergi hesaplanmasının imkânı yoktur. Döneminde yapılmayan bilançonun da kimseye faydası olmayacaktır. Enflasyon muhasebesi yıllık olarak uygulanmalı ve sonuçları yıllık olarak bilançoya yansıtılmalıdır" deniyor mali müşavirler ve muhasebeciler tarafından...
Örneğin;
"Enflasyon muhasebesinin bilançolara uygulanma şekli, tabloların gerçek değerlerine gelmesi yönünde uygulanmalı ancak zor dönemden geçen firmalarımızın yükünü ağırlaştırmamalı."
"Yatırımlar sonucu, enflasyon nedeniyle elde edilmiş gibi gözüken gelirden vergi alınmaya çalışılmasını doğru bulmuyoruz. Enflasyon düzeltmesi kararıyla firmalar gelirleri yerine yatırımlarından vergi öder hale gelecektir. Bundan sonraki dönemde yatırım yapmayı düşünenlerin kararlarını gözden geçirmelerine sebep olabilecektir."
"Sanayi kuruluşlarımızdan KOBİ'lerimize ve esnaflarımıza kadar öz kaynaklarından ve yatırımlarından vergi alınması kararının tekrar gözden geçirilmeli. Yapmış olduğu yatırımından satış geliri henüz oluşmamış işletmelere dahi vergi tahakkuk ettirecek bu düzenleme, işletmelerimizi finansal açıdan sıkıntıya sürükleyecektir. Enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde değil, yıllık olarak yapılmasının daha uygun olacağı kanaatindeyiz."
Gibi iş dünyası tarafından itirazlar da geliyor...
Öte yandan da...
İŞ DÜNYASI İLE YAPMIŞ OLDUĞUM SOHBETTE EDİNDİĞİM KULİSLERE GÖRE İSE;
-İş dünyasının tüm itiraz ve beklentilerine rağmen, öncelikle 30 Haziran 2024 tarihli mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulacağı...
-Fakat özellikle yatırım aşamasında olan firmaların, yatırım hesaplarının enflasyon düzeltmesi kapsamı dışında tutulması konusunda meclis açıldığında düzenleme yapılacağı ve çünkü bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetkisinin olmadığı konuşuluyor.
-Enflasyon düzeltmesinden Vergi İdaresi'nin totalde vergi beklentisi olduğu ve beklentinin istenen düzeyde gerçekleşmeyeceği de düşünülüyor.
-Şu anda Bursa'daki firmaların hazırlanan beyannamelerinde enflasyon düzeltmesi sonucunda zararın daha çok ortaya çıktığı da konuşuluyor.
- Diğer taraftan da Bursa'da KDV iade alacaklarının emsal illere göre ağır aksak gittiği, hızlanması gerektiği, uzun zamandan beri devam eden bina ve personel sorunlarının çözülmesi gerektiği ve Bursa'da İkinci İhtisas Vergi Dairesi'nin kurulmasının şart olduğu iş dünyası tarafından konuşuluyor.
- Krediye erişimde zorluk yaşayan reel sektörün teminat mektuplarının vergi dairelerinde uzun süre beklediği, iadeyi almak için banka teminat mektubu verdikleri, süreç uzayınca da bu sefer banka teminat mektuplarının iş dünyasının bankalardaki limitlerinden kullanılmak zorunda kalındığını vurguluyor iş dünyası...
Sözün kısası...
Bursa iş dünyasının uygulamanın getireceği potansiyel vergi yükümlülükleri konusunda endişeleri var.
Bu haliyle uygulanacak düzenlemenin mevcut üretim, ihracat ve istihdam odaklı çalışmalarına zarar verebileceğini, yeni yatırım planlarını olumsuz etkileyeceğini ve maliyet baskısı meydana getireceğine dikkat çekiliyor.
Sonuç olarak...
Finansmana erişimin zor olduğu bir dönemde; enflasyon düzeltmesinin öz kaynağı güçlü fakat aktif varlığı daha az olan işletmelerde zararı yükselteceği, parasal olmayan aktif varlıkları güçlü ve finansmanını borçlanma ile gerçekleştiren öz kaynağı düşük işletmelerde ise kar artırıcı sonuçlar ortaya koyarak vergisel yükü artıracağı ve dolayısıyla da yeni finansman ihtiyacı getireceği olarak değerlendiriliyor.
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! 18 Kasım 2024 Pazartesi, 20:14
- Faiz ödemeleri yüzde 103,9 arttı! 15 Kasım 2024 Cuma, 20:13
- Bursa'da sayı artıyor! 14 Kasım 2024 Perşembe, 19:05
- Bursa'da satışlar arttı! 13 Kasım 2024 Çarşamba, 18:33
- 1'i Bursa'dan! 12 Kasım 2024 Salı, 18:33
- Bursa'da çarklar nasıl dönüyor? 11 Kasım 2024 Pazartesi, 18:40
- 'Su' tehlikede! 09 Kasım 2024 Cumartesi, 20:17
- Bursa'da 44 bin 412 kişi işe girdi! 08 Kasım 2024 Cuma, 20:15
- Bursa'ya yeni sanayi bölgesi! 07 Kasım 2024 Perşembe, 21:12
- Bursa ikinci! 06 Kasım 2024 Çarşamba, 18:44
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever