Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da konut metrekare fiyatı arttı!

2024.09.17 18:57 - Son Güncellenme: 2024.09.17 18:57
A

TÜİK'e göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustos itibariyle son bir yıldaki artış yüzde 51,97 olurken, TCMB'nin konut fiyat endeksi yıllık değişim yüzde 34,35 oranında bir artış gösterdi.

Konut fiyatları arttı, fakat yıllık cari fiyat artışı enflasyonun altında kaldı.

Buna göre, son bir yılda Türkiye genelinde ortalama konut fiyatlarında reel olarak yüzde 11,6 azalış yaşandı.

En son veriye göre, ağustosta aylık TÜFE artışı yüzde 2,47 olurken, konut fiyatları önceki aya göre yüzde 3,59 arttı.

BURSA...

Bursa için Konut Fiyat Endeksi (KFE) değişimine bakıldığında, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 4,30 artış görüldü. Endeks değeri geçen yılın aynı ayına göre ise, Bursa'da yüzde 32,84 yükseldi.

Türkiye'de ortalama konut birim metrekare fiyatı 2024 ilk çeyrekte 30 bin 511 TL ve ikinci çeyrekte 32 bin 434 TL olarak kaydedilirken, Bursa'da ilk çeyrekte 23 bin 835 TL olan ortalama konut metrekare birim fiyatı ikinci çeyrekte 26 bin 84 TL'ye yükseldi.

Dolayısıyla Bursa'da konut fiyatları artmaya devam ediyor.

Şimdi gelin biraz da konut satışlarına göz atalım.

Ve konut piyasasında Bursa ve Türkiye'yi değerlendirmeye devam edelim.

TÜİK verilerine göre;

- Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 adet oldu. Sekiz aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre satış adedi 806 bin 317 ile yüzde 1,1 arttı.

-Bursa genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,21 düşerek 4 bin 522 adet oldu. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında Bursa'da 4 bin 7771 konut satışı gerçekleşmişti.

-Bursa'da konut satışı temmuz ayında 4 bin 268 iken, ağustos ayında yüzde 5,95 artışla 4 bin 522 adede çıktı.

-Ocak - Ağustos dönemlerinde Bursa'da satılan konut sayısı 29 bin 496.

-Temmuz ayında 47 olan Bursa'da yabancılara konut satışı, ağustos ayında 80'e çıktı. Ocak - Ağustos dönemlerinde yabancılara yapılan konut satışı da 356.

Sözün kısası...

Ekonomide politika değişikliği, üretim ve tüketim ayaklarında giderek artan bir fren etkisine yol açtı.

Öyle ki, yüksek faiz ortamının piyasada paranın yönünü değiştirttiğini de söyleyebiliriz.

Bu dönemde bir kesim yatırım sahiplerinin konut gibi alımlarını erteleyerek, ellerindeki para kaynağını faiz olarak değerlendirmeye yönelmesi de durgunluğu artırdı, alımlar ertelendi.

Diğer bir kesim, yani konut ihtiyacı bulunan fakat ödeme gücünü aşan yüksek faizler nedeniyle kredi kullanma imkânı bulamadığı ya da kenarda birikmiş parası olmadığı için alımları erteledi.

Fakat yüksek faiz oranları ve konuta ulaşım sorunlarına rağmen...

Ağustosta yaşanan genel artış için elinde maddi kaynağı bulunan ve yatırım amaçlı konut alanların peşin alımlarından kaynaklandığından söz edebiliriz.

Öte yandan da faizlerin bir süre sonra düşüp konut fiyatlarının yükseleceğini düşünen ve elinde nakdi olanlar içinde bu fırsat dönemini değerlendirdi diyebiliriz.

Yoksa konutta faiz oranları hâlâ yüksek...

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları