Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da hava kirliliği!

2024.10.31 23:10 - Son Güncellenme: 2024.10.31 23:10
A

İklim ve afet hassasiyetinin arttığı dünyada, insan hassasiyeti de aynı oranda artmayınca fatura da ister istemez kabarık çıkıyor.

Öyle değil mi?

Peki Bursa?

Bursa'daki fabrika yangınları ve endüstriyel hava kirliliği, kentin karşı karşıya olduğu en acil çevre sorunlarından biri...

Sözü TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin önemli tespit ve önerilerine getirmek istiyorum.

Hassas bir konu: Fabrika yangınları ve hava kirliliği

"Endüstriyel Dumanın Gölgesinde Bir Şehir" olarak ifade edilmiş Bursa...

Önceki yazılarımda da değinmiştim.

Değerli okuyucularımdan bana ulaşan mesajlarda yer alan ve çözülmesi beklenen sorunlara...

Sanayi kaynaklı hava kirliliğindeki sıkıntıları dile getiriyorlardı.

Aklıma geldi.

Hatırlamış olalım...

Örneğin; Bursa Kestel Bölgesi'ndeki hava kirliliğinin halk sağlığını tehdit etmesinden bahsetmişlerdi.

Elbette gelen mesajlardan örnekleri çoğaltmak mümkün.

Velhasıl...

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan değerlendirmelerde, sorunların çözümü için öneriler yer alıyor.

Öne çıkan notlar ise şöyle:

-2024 yılının başından bu yana, 20'nin üzerinde fabrika yangınını üzüntüyle izledik.

- Yıl genelinde yangında hasar alan birçok fabrikanın daha önce denetlenmemiş olduğu, hatta bulundukları arazilerin tarım arazisi statüsünde olup bina ruhsatlarının dahi olmadığı gözlemlenmiştir.

-Yangınların sektöre göre dağılımına bakıldığında ise, en fazla yangın tekstil ve kimya sektöründeki tesislerde gerçekleşmiştir.

-Bu olaylar, kontrolsüz ve denetimsiz endüstriyel faaliyetlerin çevreye olan yıkıcı etkisini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

-Yangınlar sonucunda oluşan hasar sadece maddi değildir. Endüstriyel yangınlarla birlikte gelen en büyük tehlikelerden biri de hava kirliliğidir.

- Yangınlar sonucunda atmosfere salınan zararlı maddelerin toplam miktarı bilinememekte olup, tahminler yüzlerce ton partikül madde, zehirli gazlar olan, karbon monoksit, azot oksitler, hidrokarbonlar ve dioksinleri içeriyor.

-Yangınların ardından alana en yakın hava kalitesi ölçüm istasyonlarından alınan veriler, Hava Kalite İndeksi'nin yıl ortalamasının 2 katından fazla artarak, 'kötü' seviyeye ulaştığını gösterdi. Yangınlar sonrası PM10 ve PM2.5 gibi partikül maddelerde belirgin artışlar gözlemlenmiştir.

-Bursa'daki hava kirliliği sadece duman ve kötü bir koku değil, aynı zamanda beraberinde korkunç sağlık sorunları ve ekonomik kayıplar da getiriyor.

-Son 10 yılda hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıkları yüzde 20 artarken, kalp hastalıklarından ölüm oranı Türkiye ortalamasının yüzde 15 üzerinde. Hava kirliliği, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün riskini de yüzde 30'a kadar arttırıyor.

-Tüm bunlar yetmezmiş gibi, 2024 yılındaki fabrika yangınlarının da maliyeti on milyonlarca lirayı buluyor. Hava kirliliğine bağlı sağlık sorunlarının, ülkemize yarattığı ekonomik yük ise yıllık milyarlarca lirayı aşıyor.

-Bursa'daki hava kirliliği sadece çevresel bir sorun değil, aynı zamanda halk sağlığı ve ekonomi için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu sorunun çözümü için acil önlemler alınması ve tüm paydaşların işbirliği yapması gerekmektedir.

Dolayısıyla...

Endüstriyel yangın ve patlamalar, sanayi tesislerinde çalışanların yanı sıra çevrede yaşayan vatandaşı da doğrudan etkileyen daha büyük bir toplumsal sorun haline dönüşüyor.

Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, endüstriyel tesislerde iş güvenliği, yangın önleme ve kimyasalların depolanması konusundaki eksiklikleri tekrar hatırlatmış olalım.

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, gerekli denetimlerin yapılması ve Bursa için Afet ve Acil Durum haritası hazırlanması konusunda destek verebileceğini Valiliğe bağlı ilgili kurumlara bildirdi.

"İşletmelerin acil durum planları hazırlanmalı ve endüstriye yönelik tedbirler alınmalıdır. Bu sorunun çözümü için acil önlemler alınması ve tüm paydaşların iş birliği yapması gerekmektedir. Daha temiz bir hava ve daha sağlıklı bir gelecek için harekete geçmek hepimizin sorumluluğudur " sözlerini yine / yeniden hatırlatmış olalım.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları