Yazarlar
1'i Bursa'dan!
2024.11.12 18:33 - Son Güncellenme: 2024.11.12 18:33Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeydik.
Bursa, bu yıl Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) ev sahipliğinde 'Automotive Meetings Türkiye' organizasyonuna beşinci kez ev sahipliği yaptı.
Açılış konuşmalarında Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Sühendam Urbay, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Direkçi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Otomotiv Konseyi Başkanı Rengin Eren ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Tuna Arıncı, katılımcılara otomotiv endüstrisinin başarılarını paylaşırken sektörün gidişatı hakkında da fikirlerini belirttiler.
Bana göre, yerli ve yabancı sektör temsilcisinin yani sektörde dünya devlerinin otomotiv sektörünün başkenti Bursa'da buluşuyor olması önemliydi.
Ve diğer önemli ayrıntı ise, üretilen her 3 araçtan birisinin Bursa'da üretilmesi...
Organizasyon öncesi basın toplantısında bir araya geldiğimiz ve organizasyon hakkında bilgi paylaşımı yapan Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik'i protokol ve açılış konuşmalarında göremedik ama...
Gerçekleştirilen basın toplantısında aldığım notlarım içerisinden Başkan Baran Çelik'in otomotiv endüstrisi ile ilgili değerlendirmesinden paylaşım yaparak yazıma devam etmek istiyorum.
"Rekorlar yılı 2024" demişti.
Ve eklemişti:
"Otomotiv endüstrisi gerçekleştirdiği ihracatla 16 yıldır Türkiye'nin lokomotifi olan endüstrimiz, Avrupa'nın ikinci büyük ticari araç üreticisi olmasının yanı sıra dünyanın 15'inci ve Avrupa'nın ise 5'inci büyük motorlu araç üreticisi konumunda yer almaktadır. Türkiye'deki otomotiv ana sanayi ve tedarik endüstrisi yüksek üretim kalitesi ile tüm dünyaya ihracat yapabilecek kapasiteye sahiptir."
"2024'ün ilk 9 ayında 27 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik ve bu durum devam etmekte. Bu seneyi 37 milyar dolarlık ihracatla kapatacağımız öngörülüyor. Otomotiv sektörünün ihracatta rekorları kırmasında en önemli etken tabi ki şehrimiz Bursa."
Gelelim bugüne...
Konuşmalarda aldığım notları da şöyle özetleyeyim...
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Sühendam Urbay, konuşmasında otomotiv sektöründe bazı verileri paylaştı.
"Bursa, Türkiye otomotiv sektörünün öncü şehridir" vurgusu yaparak, "Ülkemizde üretilen her 3 araçtan birisi Bursa'da üretilmektedir. Günde 1500 üzerinde araç banttan inmektedir. 35 milyar dolarlık Türkiye otomotiv ihracatının dörtte biri Bursa firmaları tarafından gerçekleştirilmektedir. 400 üzerinde firma faaliyette olup bu firmalarda 60 bin kişi istihdam edilmektedir. Bursa'da dünyanın neredeyse sektördeki tüm markalarına parça üretilmektedir" dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Otomotiv Konseyi Başkanı Rengin Eren, konuşmasında değişim ve gelişime dikkat çekti:
"Otomotiv sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotif gücüdür. Ülkemizi küresel bir Ar-Ge ve üretim üssüne dönüştüren firmalarımız, inovatif mühendislik çözümleri ve ihracatlarıyla ekonomimize pozitif katkılar sağlamaya devam ediyor. 2 milyon adetlik üretim kapasitesine sahip otomotiv sektörümüz, 16 yıldır ihracat şampiyonluğunu elinde bulunduruyor. Yıllık 35 milyar doları aşan ihracatıyla sektörümüz, Türkiye ihracatının yüzde 15'ini tek başına karşılıyor. Bursa ise bu başarıların merkezinde yer alıyor. Otomotiv sektörü, her geçen gün yeni bir değişim ve gelişim yaşıyor. Teknolojik yenilikler, çevre duyarlılığı ve tüketici taleplerindeki değişim sektörü hızla dönüştürüyor. Artık otomotiv endüstrisini yalnızca araç üretimi değil, aynı zamanda mobilite çözümleri, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi yenilikçi kavramlar da tanımlıyor."
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Tuna Arıncı, konuşmasında ihracatı vurguladı:
"Son 18 yılda tüm sektörler arasında 17 kez ihracat şampiyonu olduk. Ülkemizin ihracatının lokomotifi olmayı sürdürüyoruz. 2024 yılı sonunda da ihracat liderliğimizi devam ettireceğiz. Otomotiv endüstrisinde her gün daha da artan rekabet, sektördeki yeni trendleri ve teknolojik gelişmeleri izlemeyi zorunlu kılmakta. Bu nedenle Türk otomotiv endüstrisinin ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlaması, rekabet gücünün geliştirilmesi, ihracat pazarlarındaki paylarımızın korunması ve artırılması büyük önem taşımakta. Sektörde yaratıcılık, yenilikçilik ve özgünlük içeren yeni projelerin teşvik edilmesi ihracatımızın yüksek katma değerli ve istikrarlı bir şekilde büyütülmesi hedefli çalışmalar da önem arz ediyor."
Sektörün dönüşümü ile ilgili araştırmadan detaylarda paylaştı:
"McKinsey araştırmasına göre, sektörün dönüşümüyle birlikte önümüzdeki 10 yılda Avrupa'daki OEM'lerin küresel pazar payının yüzde 60'tan yüzde 45'e düşmesi bekleniyor. Araştırmada yine de, Avrupalı üreticilerin doğru adımlarla bu dönüşümden fayda sağlayabileceği belirtilmiş. Bunun için yenilikçi stratejiler benimsenmesi, büyüyen küresel pazarlarda yer alınması gibi öneriler verilmiş. Avrupa'da bunlar konuşulurken, atılan adımları takip edip yol haritası çıkarmamız çok önemli. En büyük pazarımızda güçlü pozisyonumuzu sürdürebilmek için biz onlardan daha önce dönüşmeliyiz. Bizler otomotiv endüstrimizin bugüne kadarki başarıları ile gurur duyuyor ancak gelinen noktayı hiçbir zaman yeterli görmüyor ve gelecekte katma değeri yüksek ürünlerle endüstrinin ihracat değerlerini daha yukarılara taşımak istiyoruz."
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Direkçi, konuşmasında sürdürülebilirliğin altını çizdi.
Otomotiv sektöründe uzun yıllardır önemli başarılara imza attı Emin Direkçi...
Sadece otomotiv değil, tüm sektörlerde bugünün ve geleceğin konusu olan 'Sürdürülebilirlik' çalışmalarında da...
Geçmiş dönem KalDer Bursa Şubesi yönetim kurulu başkanlarındandır. Dolayısıyla bir gazeteci olarak yapmış olduğum haberlerle başarılarına tanık olduğum dönemlerden biliyorum.
Sürdürülebilir kalkınmanın öneminde otomotiv sektörüne dikkat çekti.
Örneğin; elektrikli araçların dengeyi bozduğunu, düşünceleri değiştirdiğini ve doğru yaklaşımı vurguladı.
Dolayısıyla...
Otomotiv sektörü büyük bir dönüşüm içerisinde.
Elbette ihracat şampiyonu otomotiv endüstrisinin dünyada yaşanan bu dönüşümden uzak kalması düşünülemez.
Bu nedenle bu tarz sektörel etkinlikler önemli.
Otomotiv buluşmasından öne çıkan notlarım bu şekilde...
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! 18 Kasım 2024 Pazartesi, 20:14
- Faiz ödemeleri yüzde 103,9 arttı! 15 Kasım 2024 Cuma, 20:13
- Bursa'da sayı artıyor! 14 Kasım 2024 Perşembe, 19:05
- Bursa'da satışlar arttı! 13 Kasım 2024 Çarşamba, 18:33
- 1'i Bursa'dan! 12 Kasım 2024 Salı, 18:33
- Bursa'da çarklar nasıl dönüyor? 11 Kasım 2024 Pazartesi, 18:40
- 'Su' tehlikede! 09 Kasım 2024 Cumartesi, 20:17
- Bursa'da 44 bin 412 kişi işe girdi! 08 Kasım 2024 Cuma, 20:15
- Bursa'ya yeni sanayi bölgesi! 07 Kasım 2024 Perşembe, 21:12
- Bursa ikinci! 06 Kasım 2024 Çarşamba, 18:44
Yazarlar
- Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda Pınar Yeniyiğit
- Bursaspor bu mucizeyi nasıl başardı? Engin Aksöz
- Sol ayaklar konuşunca, tabela güzel oldu! Çetin Sabırlı
- Bursa'da metrekare fiyatı şaşırtıyor! Elif Didem Danacıoğlu
- Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? Metehan Demir
- Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi bekle... Levent Yılmaz
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! Emre Özpeynirci
- Ağır abi olmaktan vazgeçin artık! Binay Kazan
- Siyaset hareketleniyor mu? Eski siyasiler um... Hasan Boztürk
- Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı? Ramazan Başan
- Dağ yöresi kamu çalışanları platform üyeleri... Hasan Yalçın
- Hakkınızı helal edin! Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- Bursa'da 2. Uluslararası Seramik Bienali Kamuran Vatansever