Bursa'nın en büyük gölüyle ilgili yeni karar! Kısıtlı verilecek...

Bursa'nın en büyük gölüyle ilgili yeni karar! Kısıtlı verilecek...

Bursa Valiliği Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi, İznik Gölü'ndeki su seviyesinin kritik eşiğin altına düşmesiyle ortaya çıkan kuraklık riskine karşı yeni bir tarımsal sulama takvimi belirledi. Geçtiğimiz aylarda Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü'nün raporuyla İznik Gölü'nden bu yıl tarımsal sulama yapılamayacağı açıklanırken, son dönemde yaşanan yağışlar sonrası su seviyesindeki kısmi yükselişle birlikte kısıtlı sulama kararı alındı. Bu yeni takvim, Orhangazi ve İznik bölgelerindeki tüm muhtarlık ve birliklere ulaştırıldı.

2025.05.22 11:11 - Son Güncellenme: 2025.05.22 11:14 - Bursa Bölge
A
Bursa'nın en büyük gölüyle ilgili yeni karar! Kısıtlı verilecek...

FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN

Uzun yıllardır ortalamanın altında seyreden yağışlar nedeniyle Bursa Valiliği bünyesinde Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi oluşturulmuştu.

Kriz Merkezi, ilk toplantısında göl havzasındaki tarım alanları için kısıtlamalı sulama kararı almıştı. Ancak son dönemde kaydedilen yağışlar, göl seviyesinde bir miktar yükseliş sağlayınca, sulama takvimi için yeni bir düzenleme yapılmasına karar verildi.

Nisan ayında yapılan İl Kuraklık Kriz Merkezi toplantısında alınan kararlar neticesinde, İznik Gölü minimum işletme kotu olan 83.30 metreye ulaşılamaması nedeniyle Keramet Pompaj Sulaması, Gölyaka-Balarım-Orhangazi 2. Pompaj Sulaması, İznik Pompaj Sulaması, Boyalıca Pompaj Sulaması ve Boyalıca 2. Pompaj Sulaması'na sisteme su verilemeyeceği ve beyanname alınmayacağı maddesi, yağışlar sonrası yeniden düzenlendi.

Buna göre, pompaların teknik açıdan imkan sağladığı ölçüde ekteki su dağıtım programına göre kısıntılı su verilebileceği belirtildi.

Ancak, sıcaklıkların ve buharlaşmanın artmasıyla İznik Gölü'ndeki su kotunun düşmesi sonucu sulamaya verilen suda süreklilik sağlanamayabileceği uyarısı da yapıldı.

Bursa Valiliği Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi'nin son değerlendirmeleri sonrası İznik Gölü'nün kuzey ve güney yakası ile İznik Boyalıca bölgesindeki tarımsal alanlar için belirlenen yeni sulama takvimi şu şekilde:

Keramet Pompaj - Gölyaka Pompaj 3 ve Drazali ve Boyalıca 1 Pompaj Sulamaları Su Dağıtım Programı:

Haziran, Temmuz ve Ağustos Aylarında: B1 kanalına ayda 8 gün, B2 kanalına ise ayda 15 gün su basımı yapılacak. Basılan suyun 7 gün Boyalıca ve Orhaniye terfi pompa istasyonu ile Elbeyli arazisine verilecek.
Eylül Ayında: B1 kanalına haftada 2 gün, B2 kanalına ise haftada 4 gün su basımı yapılacak. Basılan suyun 2 gün Boyalıca ve Orhaniye terfi pompa istasyonu ile terfi edilecek, diğer iki günde ise Ömerli terfi pompa istasyonu ve Elbeyli arazisine su verilecek.
Genel Sezon: Sulama sezonu başlangıcı 25 Nisan ile 1 Mayıs arasında değişmekle birlikte; Mayıs ayında haftada 2 gün, Haziran ayında haftada 3 gün, Temmuz ve Ağustos aylarında ise ayda 10 gün (bir hafta sürekli su, bir hafta değil) su verilecek. Bayraklı pompa devreye alındığında 24 saat üzerinden 3 gün su verilecek. Eylül ayında ise duruma göre haftada 1 veya 2 gün su verilecek.

Keramet Pompa Üreğil Pompa İstasyonu (Keramet-Çakırlı-Üreğil-Yeniköy Mahalleleri):

Pompaların su basabilmesi halinde 1. sulama 1 Haziran - 22 Haziran, 2. sulama 21 Temmuz - 10 Ağustos ve 3. sulama ise 1 Eylül - 21 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Orhangazi Pompa 2 İstasyonu (Gedelek-Çeltikçi-Örnekköy-Fatih Mahalleleri):

15 Nisan tarihinde başlayan sulama, haftanın 5 günü devam edecek.

Gölyaka Pompa İstasyonu (Gölyaka-Akharem-Gürle-Yeni Gürle-Gemiç-Karsak Mahalleleri):

15 Nisan'dan itibaren haftanın 5 günü su verilmeye devam edecek.

Sölöz Pompa İstasyonu ve Dutluca Hattı (Gölyaka-Dutluca-Sölöz-Yeni Sölöz-Heceler-Paşapınar-Narlıca Hattı):

1 Haziran 2025 tarihi itibarıyla sulamanın başlaması gerekiyor. Pompa istasyonunun su alımında bir sakınca bulunmamaktadır. Kapalı sistem olması nedeniyle sulama yapılacak.

Boyalıca 1 Pompa İstasyonu (Boyalıca-Orhaniye-Çakırca-Ömerköy-İnikli-Elbeyli-Tacir-Yörükler Mahalleleri):

Sulama sezonu başlangıcı 25 Nisan - 1 Mayıs arasında değişmemek kaydıyla, Mayıs ayında B1 kanalına haftada 3 gün, B2 kanalına ise haftada 4 gün su basımı yapılacak. Basılan suyun 2 gün Boyalıca ve Orhaniye terfi pompa istasyonu ile terfi edilecek, diğer iki günde ise Ömerli terfi pompa istasyonu ve Elbeyli arazisine verilecek.

Bu yeni takvimle birlikte, bölgedeki çiftçilerin kısıtlı da olsa sulama yapabilmesi hedefleniyor. Ancak, göl seviyesindeki değişimlerin takip edilmesi ve olası düşüşlerde takvimin yeniden gözden geçirilebileceği belirtiliyor.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.05.22 11:11
A