İran'da yas var! 5 soruda İbrahim Reisi sonrası ülkeyi bekleyen süreç
Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve hayatını kaybeden heyetinin cenaze merasimleri devam ederken, ülkenin en önemli siyasi figürlerinden biri olan Reisi'nin ölümünden sonra yaşanacak süreç 5 soruda değerlendirildi.
Reisi'nin ölümü İran'ın bölge politikalarında değişime neden olur mu?
İran'da dış politika ve nükleer program da dahil olmak üzere tüm devlet meselelerinde son sözü söyleyen kişi, cumhurbaşkanı değil, dini liderdir. Reisi'nin ardından İran İslam Cumhuriyeti'nin genel politikalarında önemli değişiklikler beklenmiyor.
Hakkı Uygur ise bu durumu iki şekilde değerlendiriyor. Buna göre, eğer bu olay bir kazaysa, İran'ın bilinen iç ve dış politikaları devam eder ki zaten İran'da temel siyasetlerin belirlenmesi anayasa tarafından Cumhurbaşkanının değil, Devrim Liderinin uhdesine verilmiştir.
Uygur'un ikinci değerlendirmesi ise helikopter kazasının bir sabotajla düşürülmesi üzerine dayanıyor. Uygur, bunu şöyle açıklıyor:
Eğer ortada bir sabotaj varsa bile bu durum büyük ihtimalle açıklanmayacağından yine bölgesel gelişmeleri çok fazla etkilemeyebilir. Ancak 7 Ekim sonrası zaten son derece gergin ve kırılgan olan bölgesel dengeler içinde İran da İsrail'e ağırlaştırılmış bir cevap vermeye kalkarsa ülke içinde ya da üçüncü bir ülkede İsrail hedeflerine karşı çok farklı bir eylem görebiliriz.
Ancak burada da temel husus bu eylemin de inkar edilebilir mahiyette olması gerektiğidir. Yine de en azından şu an için sabotaj ihtimaline dair henüz herhangi bir belirti veya işaret olmadığının altının çizilmesi gerekiyor.
Kaynak: Ensonhaber
Son Güncellenme: 2024.05.22 09:27
Kategori: Haber
Öne Çıkan Galeriler