İran'da yas var! 5 soruda İbrahim Reisi sonrası ülkeyi bekleyen süreç
Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve hayatını kaybeden heyetinin cenaze merasimleri devam ederken, ülkenin en önemli siyasi figürlerinden biri olan Reisi'nin ölümünden sonra yaşanacak süreç 5 soruda değerlendirildi.
Reisi, Ali Hamaney'den sonraki Dini Lider tartışmalarının neresindeydi?
Reisi'nin ölümünün gündeme getirdiği en büyük sorulardan biri, onun yokluğunun, Dini Lider olarak Hamaney'in yerini kimin alacağı konusunda yapılacak mücadelenin nasıl seyredeceği hakkındaydı.
Hamaney'in yaşı ilerledikçe bu konu akademisyenleri, yetkilileri ve analistleri meşgul eden bir konu haline geldi.
Öyle ki, İran'daki siyasi yapı nedeniyle Dini Lider Hamaney'in yerine kimin geçeceği tartışması açıktan yapılamıyor. Ancak siyaset kurumuna yakın analistler, yetkililer ve akademisyenler bir süredir hem Reisi hem de Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney'i en iyi adaylar olarak görüyorlardı.
Analistler, Reisi'nin ölümünün dini liderliğe giden yolda Mücteba Hamaney'in yolunu daha açık hale getirdiğini değerlendiriyor.
Hakkı Uygun da bu görüşe katılıyor ve şöyle diyor:
İbrahim Reisi'nin tamamen sahneden çıkmasıyla devrim lideri Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hameney'in babasının yerine geçme şansı oldukça yükseldi. Bu doğrultuda kendisinin önemli bir müttefiki olan mevcut Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf'ın 50 gün içinde yapılacak seçimde Cumhurbaşkanı olma şansı artmış oldu. Yönetimin tek tipleşmesiyle Hamaney sonrası geçiş senaryoları daha bir suhulet içinde gerçekleşmiş olur.
Ancak uzmanlar Mücteba Hamaney'in önündeki yolun dikensiz olmadığı konusunda hem fikir. Zira, Şah döneminden kalan miras, yani yönetimin babadan oğula geçmesi, hala büyük bir endişe kaynağı. 1979 İslam Devrimi'nin liderleri, devirdikleri monarşiye benzeyen her türlü sisteme şiddetle karşıydı.
Son Güncellenme: 2024.05.22 09:27
Kategori: Haber
Öne Çıkan Galeriler