YÖK duyurdu: Üniversitelerde yeni bölümler açılıyor!
YÖK Başkanı Erol Özvar, Türkiye'nin yeşil ekonomiye geçiş sürecinde ihtiyaç duyacağı uzmanları yetiştirmek amacıyla üniversitelerde ilgili alanlarda ön lisans, lisans ve lisansüstü programların açılmasının planlandığını açıkladı.
2025.04.30 14:52 - Son Güncellenme: 2025.04.30 14:52 - Eğitim
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Yeşil ekonomi yolunda ihtiyaç duyacağı uzmanları yetiştirmek üzere ön lisans, lisans ve lisansüstü programların açılmasını planlıyoruz" dedi.
"EYLEM PLANI GELECEK AY AÇIKLANACAK"
YÖK'ten yapılan açıklamaya göre Özvar, Yükseköğretim Kurulu'nda düzenlenen 261. Üniversiteler arası Kurul Toplantısı'nın açılışında konuştu.
Türkiye'nin farklı illerinde gerçekleştirilen "2030'a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu Bölgesel Toplantıları"nın çok verimli geçtiğini belirten Özvar, toplantıların kalıcı netice vermesi adına rapor hazırlanması kararını aldıklarını ve raporla oluşturulan eylem planını gelecek ay üniversitelerle paylaşacaklarını açıkladı.
YAPAY ZEKA TEMELLİ PROGRAMLARIN SAYISI 80'E ÇIKARILACAK
Temel hedeflerinin üniversitelerin rekabet gücünü artırmak, sürdürülebilir yükseköğretim sistemi inşa etmek, üniversitelerin ulusal ve uluslararası itibarını güçlendirmek adına atılması gereken somut adımları içeren stratejik çerçeve oluşturmak olduğunu vurgulayan Özvar, yapay zeka temelli program açan üniversite sayısını 80'e çıkaracaklarını, bunlar arasında vakıf üniversitesinin de yer alacağını dile getirdi.
"YENİ ÖN LİSANS PROGRAMLARINI BELİRLEDİK VE BUNLARI BU YIL AÇILMAK ÜZERE ÜNİVERSİTELERİMİZE TEKLİF EDECEĞİZ"
Siber güvenlikle ilgili ön lisans ve lisans programlarının sayısını artıracaklarını, üniversitelerde dijitalleşme ve bilişim teknolojileri odaklı anlayışla sağlık eğitimi alanında da dönüşüm gerçekleştirmeyi hedeflediklerini aktaran Özvar,
"Bu konudaki çalışmalarımızı koordine etmek adına çalışma grubu oluşturduk. Yeni ön lisans programlarını belirledik ve bunları bu yıl açılmak üzere üniversitelerimize teklif edeceğiz. Lisans programları üzerinde bir süre daha çalışacağız ve önümüzdeki süreçte bunlarla ilgili de gerekli adımları atacağız." açıklamasını yaptı.
"KÜRESEL REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"
Tarımın, yapay zeka, hassas tarım uygulamaları, nesnelerin internet tabanlı izleme sistemleri ve büyük veri analitiği gibi teknolojilerin hızla entegre edilmesi gereken sektörlerin başında geldiğini bildiren Özvar, tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulmasını, mevcut programların revize edilmesini ve sektörle işbirliklerinin derinleştirilmesini teşvik ederek, Türkiye'nin tarımsal üretim kapasitesini ve küresel rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
"BİLİM KAFE UYGULAMASINI ÜNİVERSİTELERİMİZİN HAYATA GEÇİRMESİNİ BEKLİYORUZ"
"Bilim Kafe uygulamasını üniversitelerimizin hayata geçirmesini bekliyoruz. Ülkemizin yeşil ekonomi yolunda ihtiyaç duyacağı uzmanları yetiştirmek üzere üniversitelerimizde ilgili alanlarda ön lisans, lisans ve lisansüstü programların açılmasını planlıyoruz. Mevcut üniversite programlarımızın müfredatlarına yeşil dönüşüm perspektifini entegre etmesini bekliyoruz." çağrısında bulundu.
2027'YE KADAR ÜNİVERSİTELERİN TAMAMININ AKREDİTASYON SÜREÇLERİNİ TAMAMLAMASINI BEKLENMEKTE
Nisan itibarıyla istihdamına onay verilen araştırmacı sayısının Ek 34 kapsamında 313, Ek 46 kapsamında ise 166'ya ulaştığı bilgisini veren Özvar, doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelere akredite program sahibi olma şartı getirdiklerini, benzer şekilde fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezi gibi akademik birimler kurmak için de akreditasyon şartı arayacaklarını ve 2027'ye kadar üniversitelerin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını beklediklerini bildirdi.
Özvar, mezuniyet belgesinde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun bulunmasının yükseköğretim mezunlarına uluslararası alanda bazı avantajlar getirdiğini belirterek, bu logoya sahip programlardan mezun olanların diplomalarının yurt dışında daha hızlı tanındığını ve istihdam imkanlarının arttığını ifade etti.
Toplantıya katılan rektörlere seslenen Özvar, "Bilim İletişim Ofislerine katkı vermenizi bekliyoruz. Bazı üniversitelerimiz çok güzel faaliyetlerine geçti. Onların haberlerini yakından takip ediyorum. Ve yine Bilim Kafe uygulaması çok kıymetli. Onu da üniversitelerimizin hayata geçirmesini bekliyoruz."
SPOR DOSTU KAMPÜS PROJESİ
Geçen yıl 19 Mayıs'ta duyurulan Spor Dostu Kampüs Projesi'nin başvurularının bu yıl şubat ayı içerisinde alındığını hatırlatan Özvar, şunları kaydetti:
"Projenin ilk yılında başvuru yapan 83 üniversiteden 66'sının başvurusu olumlu değerlendirilerek ön değerlendirmeyi geçmiştir. Yapılan ön değerlendirmede 66 üniversitenin 77 kampüsünün başvurusu olumlu değerlendirilerek panelist sürecine geçmiştir. Spor Bilimleri ve Beslenme-Diyetetik bölümlerinden 57 alan uzmanı akademisyenden oluşan panel değerlendirme süreci mayıs ayının ilk haftasında tamamlanmış olacaktır. Sürecin tamamlanmasının ardından değerlendirme sonuçları, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı haftasında kamuoyuyla paylaşılacaktır."
Kaynak: AA
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
25:19
-
00:34
-
02:02
-
01:00
-
00:27
En Çok Okunanlar
- Tarih şimdiden verildi! Bursalıya hayır...
- 27 yıllık efsane adım adım iflas ediyor!
- Bursa Büyükşehir müjdeyi vermişti:...
- BURULAŞ duyurdu: O gün hizmet vermeyecek!
- Emeklilik planınızı akıllıca yapın!
- Bursa'ya an itibarıyla giriş yaptı: Sakın...
- Kimse beklemiyordu: Bir anda karar alındı!...
- Bursa'da define kazısında facia! Ölü ve...
- Bursa'ya uyarı üstüne uyarı! Kuvvetli...
- Bursa için geri sayım başladı: En kısa...
- Bursa'nın dev şirketine üst düzey atama!
- Tarlaya gittiler, gözlerine inanamadılar!...
- Bursa'nın ünlü AVM'sinde şoke eden görüntü!
- Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı açıkladı: 15...
- Meteoroloji'den Bursa'ya kritik uyarı! O...