YKS tercih maratonu başlıyor! Üniversite seçiminde altın gibi tavsiyeler...

YKS tercih maratonu başlıyor! Üniversite seçiminde altın gibi tavsiyeler...

Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tolga Bahadır Şimşek, YKS sonuçlarının erken açıklanmasıyla başlayan tercih maratonunda öğrencilere yol gösterici tavsiyelerde bulundu. Şimşek, tercihlerde meslek seçimi, ekonomik koşullar ve araştırma süreçlerinin önemine de dikkat çekti.

2025.07.21 21:24 - Son Güncellenme: 2025.07.21 21:25 - Bursa Bölge
A
YKS tercih maratonu başlıyor! Üniversite seçiminde altın gibi tavsiyeler...

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

21-22 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, geçtiğimiz cumartesi günü açıklanmıştı. YKS'ye giren 1 milyonu aşkın öğrenci, aldığı puanlarla 30 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında üniversite tercihlerini yapacak. Bursada Bugün ekranlarında Hasan Boztürk'ün hazırlayıp sunduğu 'Gündem Özel' programına katılan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tolga Bahadır Şimşek, üniversite tercih süreci hakkında bilgilendirmelerde bulundu.  

"30 TEMMUZ'DA BAŞLAYACAK"

Şimşek, "Sonuçların 22 Temmuz'da açıklanması beklenirken 19 Temmuz'da açıklanması öğrencilere sürpriz oldu. 30 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında tercih kılavuzları erişime açılacak. Şu an aslında bir değerlendirme süreci, resmi başlangıç 30 Temmuz-11 Ağustos arasında olacak. Bununla beraber yurt genelindeki öğrenciler TYT puan ve sıralaması baz alınarak 2 yıllık ön lisans programları; eşit ağırlık, sayısal, sözel ve dil olmak üzere 4 puan türünden de AYT'nin de dikkate alındığı 4 yıllık lisans düzeyindeki fakülte ve yüksekokul tercihlerini yapmış olacak" ifadelerini kullanarak tercih süreci başlangıcı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

"SON 2 YILDIR AYT MATEMATİK SORULARI SEÇİCİ"

Şimşek, "Bu yıl özellikle ilk ve ikinci sınavda bazı branşlardaki sorular, bunların standart sapması sıralamalarda değişiklik yaratabilir. Bununla birlikte sıralamalarla ilgili tercihler yapılırken 3-4 yıllık genel bir değerlendirme veya oradaki endeksleri dikkate alınarak, sıralamaları dikkate alarak yapılacak olan tercihler önemli diye düşünüyorum. Bunlar dikkate alınmalı. Özellikle son 2 yılda AYT dediğimiz ikinci Alan Yetenek Testi'nde matematik soruları çok seçici. Türkiye genelindeki ortalamalara bakıldığında aslında genel bir düşüş olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı. 

"GENELDE ÖĞRENCİLER AİLELERİYLE SÜRECİ DEĞERLENDİRİYOR"

Şimşek, "Bununla beraber 21.yüzyıl kazanımları, geleceğin meslekleri, küresel vatandaşlık, dünyayı tanıma ve ülkemiz bazında sektörel gelişmeler gibi öngörü dahilinde de olabilir. Bunlara göre de meslekleri seçmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Gerçekten o mesleği severek yapabilecek misiniz, gerçekten hayatınızın ilerleyen safhasında sevdiğiniz, başarılı olabileceğiniz, statü elde edebileceğiniz bir meslek olabilecek mi? Bunlar da seçim ve tercihlerde çok önemli. Velilerin, öğrenci arkadaşlarımıza gösterecekleri refleksler de çok önemli. Genelde tercihler yapılırken öğrenci arkadaşlarımız aile üyeleriyle bu süreci değerlendiriyorlar, beraber hareket ediyorlar. Farklı bölümler dışında ekonomik ve konaklama unsurları ciddi değerlendirme altına alınıyor. Örneğin İstanbul'da bir devlet yurdunda kalamadığınız varsayılırsa bir apart ve özel yurtta kaldığınızda üstüne ulaşım ücretleri ve aylık masraflarını içeri koyduğunuzda velilerimiz haklı olarak ekonomik anlamda yansımalarını düşünüyor. Özellikle son 2-3 yılda öğrencinin yaşadığı yerde okuması, veliler tarafından ciddi talep görüyor. Çünkü ekonomik koşullar burada dikkate alınıyor" şeklinde konuştu. 

"MESLEK YÜKSEKOKULLARI'NDA DOLULUK ORANI YÜKSELDİ"

Meslek Yüksekokulları'nın son yıllarda sık tercih edilmesinin nedenlerine değinen Şimşek, "4 yıllık bazı lisans programlarında kontenjanın dolmadığı bölüm ve üniversitelerle karşılaşıyoruz. Bunlar farklı farklı sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil olmak üzere her bölümde var. Ama 3-4 yılı baz alırsak Meslek Yüksekokulları'ndaki doluluk oranının yükseldiğini görüyoruz. Çünkü Meslek Yüksekokulları'nda teknik eğitim, pratik, ara eleman kalite ve verimliliğinin artırılması, istihdam ve iş karşılığı olan bölümler olduğunu görüyoruz. Meslek Yüksekokulları'nda özellikle İş Yeri Eğitimi programları gibi sektör ve öğrencilerin bir araya getirildiği, öğrencinin iş hayatına hazırlandığı ders programları ve olanaklar, bu okulların da değerini artırmış oluyor" dedi. 

BURSA'DAN EN SIK HANGİ ŞEHİR DIŞI ÜNİVERSİTELER TERCİH EDİLİYOR?

Şimşek, "Bu bölge için Balıkesir, Bandırma, Kütahya, Afyon, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Çanakkale gibi çevre üniversiteler Bursa'dan sonraki tercih edilen üniversiteler oluyor. Ama yerel anlamda bu tercihler ve seçimler ne kadar doğru tartışılır. Çünkü bu ekonomik koşullar dikkate alındığında bu seçimleri yapabiliyorsunuz. Bunlar kaliteli üniversiteler. 23 araştırma üniversitesi var. Bu üniversiteler bütçe, araştırma merkezi ve kadro bazında gerçekten ön plana çıkan üniversiteler. Ama mesela bugün bir Anadolu Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi ilk 23'te olmayabilir ama Türkiye'nin değerli üniversiteleri ve hatta Kocaeli ve Sakarya aday üniversiteler içerisinde. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi gibi pek çok değerli üniversite de bu yarış içerisinde" ifadelerini kullanarak Bursa çevresinde sık tercih edilen üniversiteler hakkında konuştu. 

"ARAŞTIRILMADAN KARAR VERİLMEMELİ"

Üniversite tercihlerinin pek çok etkene bağlı olarak bilinçli yapılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Gözlemlediğim kadarıyla üniversite tercihleri konusunda çok bilinçli değiliz. Gerçekten bilinçli olan bir kitle var. Bursa ve Bursa çevresi üniversiteleri istiyorsanız, ziyaret etme imkanınız varsa o üniversiteyi ziyaret edip kampüs ve şehir hakkında bilgi alabilirsiniz. Ziyaret etme olanağınız yoksa internet üzerinden üniversite ve fakülte, akademisyenler ve çalışmaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunları araştırmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Rehberlerden, tercih uzmanlarından, akademisyenlerden yani gerçekten bu konu hakkında bilgi sahibi olan kişilerden görüş almanın önemli olduğunu düşünüyorum. Hayatınıza dair önemli bir karar vereceksiniz. Belki 4 yıl belki 6 yıl bir yerde yaşayıp gelişeceksiniz. Bunun detaylandırılıp araştırılmadan karar verilmesini doğru bulmuyorum" ifadelerine yer verdi. 

"MEZUNA KALMAK VE KALMAMAK KİŞİYLE ALAKALI"

Mezuna kalmak isteyen öğrencilerin son yıllarda azalmasının nedenlerini anlatan Şimşek, "Son dönemde mezuna kalıp sonraki seneye hazırlanayım diyen kişi sayısının düştüğünü görüyoruz. Genelde gençler açıkta kalmayıp bir yerden başlamak istiyorlar. Ekonomik koşullar ve gelecek için oluşan kaygı; bu seneki sıralamayı tekrar yapabilecekleri ya da nasıl bir puan alacakları konusunda öğrencileri kaygılandırıyor. Bir an önce hayata başlayıp iş hayatına atılmak isteyen gençler de var. Mezuna bırakma eğiliminde çok olmuyorlar. 7 bin - 10 bin sıralama yapıp bir sonraki seneye bırakan idealist çok arkadaşımız oldu. 'Ben ODTÜ, İTÜ istiyorum' diyerek bir sonraki seneye bırakıyorlar. Bu biraz kişiyle de alakalı" dedi.  

"ÜNİVERSİTE OKUMUŞ OLMAK İÇİN OKUNMAMALI"

Şimşek, "Üniversite eğitimi almış olmak için almak bu süreçte hiç mantıklı değil. Bu devirde sadece bir diplomaya sahip olayım demek mesleki yeterliliği göstermiyor. Gelecekte bir vizyon, kariyer, statü sağlama kriteri artık bir diplomaya sahip olmakla olmuyor. Bunu net olarak söylüyoruz, diplomanın hayata dair farklı kazanımlarını birlikte hayata geçirirseniz ve doğru noktada tercihler yaparsanız ilerde mesleki ve kariyer açısından çok daha iyi şeyler yapabilirsiniz. Sadece bir üniversitede olayım ve eğitim göreyim demek çok yeterli değil. Kariyer planlamalarında bu konuda çok çelişkiler görüyoruz. Kişiler, üniversite hayatına farklı bir kariyer hayaliyle başlarken; hayatın şartları ve koşullarıyla birlikte askeri ve polislik sınavları gibi okumuş oldukları bölüm dışında farklı mesleki sınavlara hazırlanmayla karşı karşıya bırakıyor" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.07.21 21:24
A