YKS'den 2. dönem konularının çıkarılmasında öğrenciler mağdur oldu mu?
Yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle üniversite sınavındaki 2. dönem konuları çıkartıldı. Bursa YEK Okulları Kurucularından Melike Erdoğan Kabukcu ve öğrencileri, konuların eksilmesi hakkındaki görüşlerini Bursada Bugün'e anlattı.
2023.03.16 10:45 - Son Güncellenme: 2023.03.16 16:29 - EğitimSİMLANUR İNCE / BURSADA BUGÜN
11 ilimizi etkileyen asrın felaketi olarak adlandırdığımız depremden dolayı, öğrencilerin mağdur olmaması adına üniversite ve liseye geçiş sınavından 2. dönem konuları çıkartıldı. Sınava kısa bir süre kalmasıyla öğrenciler de çalışmalarını hızlandırdı. Konuların eksilmesi var olan konulardaki soruların artmasına sebep olacak. Eğitimci ve YEK Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Melike Erdoğan Kabukcu ve öğrencileri, konuların çıkarılması hakkındaki fikirlerini Bursada Bugün'le paylaştı.
"KONULARIN ÇIKARILMASI DOĞRU BİR YAKLAŞIM"
Öncelikle bu süreç 2020 yılında da yaşanmıştı diyen eğitimci Kabukcu, "Pandemide de YKS ve LGS sınavından 2. dönem konuları çıkarılmıştı. Tabii ki bu doğru bir yaklaşım çünkü özellikle çocuklarımız bu süreçte konuları çok iyi göremeyecekler. Deprem bölgesindeki çocuklar için de aynı şey geçerli. Bundan kaynaklı olarak eşitlik ilkesi gereği bütün ülkedeki tüm öğrencilerimiz için uygulanıyor olması gayet normal" dedi.
"İLK 10 BİNİ HEDEFLEYEN ÖĞRENCİLERİN İŞİ ZORLAŞACAK"
2. dönem konularının çıkarılmasının ne sonuçlar doğuracağına bakılması gerektiğini söyleyen Kabukcu, "Bu noktada başarı yüzdesinin yüksek olmasını hedefleyen öğrencilerimiz için, ilk 10 bin, 20 bin bandını hedefleyen öğrencilerin işlerini belirli bir anlamda zorlaştıracak" diye konuştu.
"ÖĞRENCİLERİN BAŞARISININ SIKIŞMASINA SEBEBİYET VERECEK"
2. dönem konularının başarı yüzdesini ciddi anlamda etkileyecek konular olduğunu dile getiren Kabukcu, "Öğrencilerin genel anlamda başarılarının sıkışmasına sebebiyet verecek. Bir tam puanın sonrasında, virgülden sonraki rakamlarla sıralamalar belirleniyor olacak. Belirli bir puan aralığında çok fazla öğrencinin olmasını sağlayacak. Bundan kaynaklı olarak da öğrenciler belirsiz bir durumla karşı karşıya kalacak" diye ifade etti.
"BAŞARI ORANINI YÜKSEK HEDEFLEYEN ÖĞRENCİLER HİÇBİR SORUYU KAÇIRMAMALI"
Başarı oranını yüksek hedefleyen öğrenciler için hiçbir soruyu kaçırmamaları gerektiğini söyleyen Kabukcu, soru kaçıran öğrencilerin boş soru ile yanlış soru arasındaki farkın açılmış olacağını dile getirdi. Önceki yıllarda böyle bir durumun olmadığını ancak bu yılki konuların daralmasından kaynaklı olabileceğini ifade eden Kabukcu, belirli bir puan aralığına yığılmalar beklediklerini ifade etti. YKS için TYT sınavının belirleyiciliğinin arttığını belirten Kabukcu, "Bu sınavdan daha önceki yıllarda da iyi puan almaları gerekiyordu ama bu sene özellikle sayısal öğrencileri için daha fazla önem arz ediyor. TYT puanındaki başarı yüzdesinin yüksek olması, AYT sınavındaki belirleyiciliğin ortadan kalkmasıyla puanda daha çok etkisini gözlemliyoruz" dedi.
"SINAVIN EN BELİRLEYİCİ DERSİ MATEMATİK"
Sınavın en belirleyici dersinin matematik olduğunu ifade eden Kabukcu, matematik dersinin başarı oranlarının her dönem olduğu gibi bu dönemde önemli olduğunun altını çizdi. Sayısal öğrenciler için matematikten sonra Türkçe dersinin geldiğini belirten Kabukcu, fen branşlarının daha sonra geldiğini de ekledi.
"ZOR KONULARIN KALDIRILMASI BAŞARI ORANLARINI ARTTIRIR"
Eşit ağırlık bölümünden hazırlanan öğrencilerinse, edebiyat dersinde çok büyük farklılığın olmadığını ve edebiyatın sınavda belirleyici bir ders olduğunu söyledi. Matematikte zor konu olarak adlandırılan limit, türev, integralin kaldırılmasıyla öğrencilerin sınavdaki başarı oranlarının artacağını vurguladı. Eşit ağırlık öğrencilerinin bu sınavda bir avantajları olduğunu belirten Kabukcu, "Hem sayısal hem de eşit ağırlık öğrencilerinde, başarı yüzdesinin daha düşük olduğu sıralamalarda, yani 100 bini hedefleyen öğrencilerimiz için 200 bin sıralamadan 100 bine çekmemiz çok kolaylaştı. Özellikle sınav sorularının ne kadar zor geleceği buna bağlı olmakla beraber 200 bini yapabilecek bir öğrenci böyle bir sınavda çok kolaylıkla 100 bin bandına çekebilecek. Sınav soruları basit düzeyse olursa çocuklarımızın yapabilirliği artacak ve alacakları puan da daha iyi olacak" diyerek konuştu.
Sınavın içeriğinin azaltılmasıyla öğrencilerin daha az konu çalışması bir rehavete sebebiyet vermemeli diyen Kabukcu, başarı oranlarının yüksek olmasını hedefleyen öğrenciler için bu yıl daha çok çalışmaları ve hata paylarını düşürmeleri gerektiğini de vurguladı.
"KALDIRILAN KONULAR ÇOK UZUN VE KAPSAMLIYDI"
Üniversiteye hazırlanan sayısal öğrencisi Beyza Kıran, hedefinin Beslenme ve Diyetetik bölümü olduğunu, sınavdaki konuların azalması hakkında da hem olumsuz hem de olumlu yönlerinin bulunduğunu belirtti. Kaldırılan konuların çok uzun ve kapsamlı olduğunu söyleyen Kıran, "Eski konularımıza daha çok vaktimiz kaldı. Kaldırılan konulara harcamamız gereken vakti, eski konularımıza dönerek avantaja çevirebildik" dedi.
Deprem nedeniyle 2. dönem konularının çıkarılması hakkında konuşan Kıran, "Olumsuz olarak baktığımızda, çıkarılan konular eleyici sorulardı. Konuların azalmasıyla daha kapsamlı sorular gelecek. Burada TYT sınavına daha çok yük düştü. Geometri dersi öğrenciler tarafından çok sevilmemesine rağmen TYT sınavı önemli olduğu için ben kendi adıma geometriye ağırlık verdim. Sayısal öğrencisiyim ama TYT sınavında sosyal bize net artış sağlayacak bir ders olacak. Ben de bu derslerin üzerine düşmeye başladım" diye aktardı.
"ZOR KONULARDAN KURTULMUŞ OLDUM"
Hedefinin hukuk olduğunu dile getiren eşit ağırlık öğrencisi Doğan, "Netlerimi arttırmaya yönelik çalışıyorum. Sıfırdan çok büyük bir yükselme katettim. Bu konuda öğretmenlerim çok yardımcı oldular. Eşit ağırlıkçı olduğumdan dolayı benim için çok zor konular vardı. O yüzden zor konulardan kurtulmuş oldum. Netlerimi arttıracağıma inanıyorum" dedi.
"KONULARI BİTİRMİŞ OLAN ÖĞRENCİLER İÇİN KÖTÜ OLDU"
Sayısal bölümü öğrencisi Samet, AYT sınavında konuların eksilmesinin onun için iyi olduğunu ancak mezunlar ve bu konuları bitirmiş olan öğrenciler için kötü olduğunu belirtti. Bu süreç başka şekilde yönetilebilirdi diyen Samet, "Sınav 2 ay sonra da olabilirdi. Benim için iyi oldu konularım eksildi. Şu an 11. sınıf TYT ağırlıklı çalışıyorum. Soru hedeflerimiz var, onları yazıyoruz, haftalık denemelerimiz oluyor. Konuların da zaten çoğu bitmişti. 12. sınıf konularından çalışmaya başlamadığımız için avantajımız oldu. Konularımızın çoğu bitmiş oldu" dedi.
Öne Çıkan Galeriler
Öne Çıkan Videolar
-
00:49
-
00:52
-
00:07
-
01:03
-
01:16
En Çok Okunanlar
- Genç şarkıcı hayatını kaybetti
- Bursa'da aracında vurulmuş halde bulundu
- Bursa'da uzun ekmek almadı diye annesine...
- Meteorolojiden Bursa için uyarılar peş...
- Bursa'da parkomat kararı çıktı! Ücretli mi...
- SRC belgesi almak isteyenler, büyük zam...
- Bursa'da iplik fabrikasında gaz sızıntısı!
- Bursa'da güvenlik görevlisi tartıştığı...
- Zirveye çıkan dağcılara Uludağ'da sezonun...
- Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'a kötü...
- Sosyal medyada gündem olan Uludağ'daki...
- Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı!
- Bursa'da trafikte tartıştığı belediye...
- Dev markanın ürünleri geri toplatılıyor:...
- Bursa'da feci kaza! Çarptığı minibüsün...