Yeliz Toy: Medrese modeli okullara müderris atama kanununu reddediyoruz

Yeliz Toy: Medrese modeli okullara müderris atama kanununu reddediyoruz

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun birinci bölümü TBMM'de kabul edildi. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.

2024.07.15 11:47 - Son Güncellenme: 2024.07.15 11:52 - Eğitim
A
Yeliz Toy: Medrese modeli okullara müderris atama kanununu reddediyoruz

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Geçen hafta TBMM'de, 39 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun, 22 maddesi kabul edilmişti. Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında Bursada Bugün'e konuşan Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artırmak ve haklarını korumak üzere yeni bir Öğretmenlik Mesleği Kanunu, öğretmenlerin görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlanmalıdır" dedi.

 "ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞ VE TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANMALIDIR"

Kanunun öğretmenlerden fikir alınarak hazırlanması gerektiğini vurgulayan Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Öğretmenlik mesleğini ayaklar altına alan, idareye verdiği keyfi yetkilerle iş güvencemizi tehdit eden, Milli Eğitim Akademisi adı altında siyasi iktidarın kendi ideolojisine uygun öğretmen yetiştirme, itaat etmeyeni cezalandırma, Maarif Modeli müfredatın tamamlayıcısı, medreseye müderris yetiştirme kanunu derhal geri çekilmelidir. Öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artırmak ve haklarını korumak üzere yeni bir Öğretmenlik Mesleği Kanunu, öğretmenlerin görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlanmalıdır" dedi.

"ÇAĞDAŞ CUMHURİYET EĞİTİMİNE VURULACAK BİR DARBEDİR"

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Toy, "Mevcut haliyle bu kanun, bir meslek kanunu olmaktan öte, adeta bir Ceza Kanunu'dur. Yıllarca verilen emek ve alınan eğitimin değersizleştirilmesidir. Milli Eğitim Akademisi adı altında AKP iktidarının kadrolaşması ve kendi kadroları ile okulları tarikat-cemaatlere teslim edebileceği, Maarif Modeli müfredatı uygulayacak atamaları keyfi olarak yapabileceği kanundur. Mevcut öğretmenlerden itiraz edenleri iki müfettiş raporu ile görevden alabileceği, içinde engelli öğretmenlerin, özel sektör öğretmenlerinin haklarının yer almadığı, öğretmenlerin gelişimine dair tek bir düzenlemenin yapılmadığı, TBMM'den geçmesi halinde sadece öğretmenlerin hak gaspı değil; laik, bilimsel, çağdaş Cumhuriyet eğitimine vurulacak büyük bir darbe ile Türkiye'deki 20 milyona yakın öğrencinin nitelikli, bilimsel eğitim hakkının gaspıdır" açıklamalarında bulundu.

"EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İLKESİNE AYKIRIDIR"

Başkan Toy, "ÖMK'nın Meclis Komisyonunda görüşülürken kanun teklifini veren AKP Milletvekili'nin sunumda dediği gibi "Bu kökleri Nurettin Topçu'nun Maarif Davası'na dayanan" Yeni Türkiye Yüzyılı'nın çağdaş eğitimden medrese modeli eğitime geçişin önündeki engelleri kaldırma kanunudur. İki yıl önce yine AKP iktidarının öğretmenlere dayattığı Öğretmenlik Meslek Kanunu Anayasa Mahkemesi'nde iptal edilerek yeniden düzenlemesi istenmiştir. İktidarın yeni düzenlemede fırsatçılık yaparak öğretmenleri unvanlara ayırmanın yanında Sözleşmeli Öğretmenliği hukuksallaştırdığını ve onu hak etmek üzere de öğretmen adaylarını akademi adı altında yeniden ve yeniden eleyerek yandaş olmaya mahkum ettiği yeni yollar ürettiğini görüyoruz. Eşit işe, eşit ücret ilkesine aykırı, idareye keyfi yetkiler veren Anayasa'ya aykırı bu kanunun derhal geri çekilmesini ve haklarımızı koruyan sahici bir Meslek Kanunu yapılmasını talep ediyoruz" açıklamalarıyla hukuki haklarını kullanacaklarını dile getirdi.

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2024.07.15 11:47
A