Uzayda yeni bir bakteri türü keşfedildi: Dünya'da eşi benzeri yok

Uzayda yeni bir bakteri türü keşfedildi: Dünya'da eşi benzeri yok

Çin'in Tiangong Uzay İstasyonu'nda daha önce dünyada hiç görülmeyen bir bakteri türü keşfedildi. Uzay koşullarında yaşayabilen bu bakterinin astronotlar için büyük tehlike oluşturma ihtimali bulunuyor.

2025.05.21 19:42 - Son Güncellenme: 2025.05.21 19:42 - Teknoloji
A
Uzayda yeni bir bakteri türü keşfedildi: Dünya'da eşi benzeri yok

İnsanlık yıllardır uzayda yaşamın izlerini arıyor. Mars'ın yüzeyinden uzak yıldız sistemlerine kadar yapılan arayış şimdi ise yeni bir boyut kazandı.

Daha önce Dünya'da hiç görülmemiş bir bakteri Çin'in Tiangong Uzay İstasyonu'nda keşfedildi.

Bilim insanları tarafından "Niallia Tiangongensis" olarak adlandırılan bu mikroorganizma, Dünya'da yaygın olarak bulunan "Niallia circulans" bakterisinin uzak bir akrabası olduğu belirtildi.

YOĞUN RADYASYONA DAYANIKLI UZAYDA YAŞAYABİLİYOR

Bilim insanları tarafından açıklanan bilgilere göre bakteri yoğun radyasyona dayanıklılık sağlayan DNA onarım genleri ve jelatin tüketerek koruyucu biyofilm oluşturma yeteneğine sahip. Bu sayede de uzay ortamında bakteri hayatta kalabiliyor.

Bakteri ilk olarak 2023 yılında Shenzhou-15 görevinde yer alan astronotlar tarafından Tiangong istasyonunun iç yüzeyinde bulunmuştu.

UZAYDA BULUNAN BAKTERİ İNSANLAR İÇİN TEHLİKELİ Mİ?

Niallia Tiangongensis'in Dünya'daki kuzeni bazı bağışıklığı düşük hastalarda sepsis gibi hayati tehlike içeren enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Uzayda bulunan Niallia Tiangongensis'in ise insanlar üzerine nasıl bir etkisi olduğu henüz bilinmiyor. Bundan dolayı da bilim insanları astronotların sağlığı için bakteriye tedbirli yaklaşıyor.

UZAYDA DAHA ÖNCE DE BAKTERİ BULUNMUŞTU

Çin'in Tiangong Uzay İstasyonu'nda bulunan Niallia Tiangongensis ilk uzayda keşfedilen bakteri değil.

ABD Uzay Ajansı NASA'da Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bir bakteri tespit etmişti. 13 yeni antibiyotik dirençli bakteri suşu havalandırma sistemlerinden egzersiz ekipmanlarına ve hatta tuvaletlere kadar neredeyse bütün alanlara yayılmıştı.

NASA'nın "temiz oda" olarak bilinen Phoenix Mars Aracı hazırlık alanında da yaptığı çalışmalarda 53 farklı bakteri türü bulunmuştu. Bu bakterilerin 26'sının daha önce bilinmeyen türler olduğu gözlemlenmişti.

UZAYDA YAŞAMAK İÇİN BAKTERİLERİ KONTROL ALTINA ALMAK ŞART

Steril ortamlarda bile bazı bakteriler kontrolsüz bir şekilde çoğalabiliyor. ISS'de görev yapan astronotlarda gözlenen döküntü ve uçuş artışının sebebini NASA, istasyonun fazla steril olması olabileceğini açıklamıştı.

Vücut bakterileri rekabet edecek başka mikrobiyal yaşam olmayınca istasyon duvarlarında hızla çoğalabiliyor. Bu nedenle uzayda kalıcı yaşam planları yapan ülkelerin ilk önce bakterileri kontrol altına almaları gerekiyor.

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2025.05.21 19:42
A