Uyku kalitesini artırmak için neler yapmalı?
Yoğun iş ve okul hayatında kaliteli bir uykunun değeri de çok önemlidir. Peki, kaliteli bir uyku için ne tür aydınlatmalar tercih edilmeli? Mavi ışığın kaliteli bir uykuya etkileri nedir? Detayları Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur anlattı.
2025.02.05 08:55 - Son Güncellenme: 2025.02.05 09:10 - Yaşam
BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
Mavi ışık aslında doğal bir ışık dalga boyudur ve güneş ışığında da bulunur. Ancak yapay kaynaklardan, özellikle ekranlardan gelen mavi ışığa aşırı maruz kalmak, biyolojik saatimizi ciddi şekilde bozar.
Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, mavi ışık ve kaliteli uykunun detaylarını Bursada Bugün'e anlattı.
"MAVİ IŞIĞA MARUZ KALMAK UYKU KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR"
Konur, "Mavi ışık, beynimizdeki melatonin hormonunun salınımını baskılar. Melatonin, uyku düzenini sağlayan ve vücudu dinlenmeye hazırlayan bir hormondur. Akşam saatlerinde mavi ışığa maruz kalmak, uykunun başlamasını geciktirir ve uyku kalitesini düşürür. Uzun süreli uyku bozuklukları, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkiler. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, depresyon, anksiyete, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca hafıza ve konsantrasyon problemleri ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklar ve gençler, beyin gelişimleri nedeniyle mavi ışığa daha hassastır" dedi.
BU MADDELERE DİKKAT
Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, "Teknolojiyi tamamen hayatımızdan çıkarmak mümkün değil. Ancak birkaç önlem alarak etkisini azaltabiliriz:
Ekran süresini sınırlayın: Akşam saatlerinde ekran kullanımını mümkün olduğunca azaltın.
Mavi ışık filtreleri kullanın: Telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler için mavi ışık filtreleri mevcut. Bunları aktif hale getirin.
Mavi ışık engelleyici gözlükler takın: Bu özel gözlükler de faydalı olabilir.
Doğal ışık döngüsünü destekleyin: Gündüzleri güneş ışığı almak biyolojik saati dengeler ve uykuya geçişi kolaylaştırır.
Melatonin Takviyesi: Melatonin takviyeleri, ancak bir sağlık uzmanının önerisiyle kullanılmalıdır. Kısa süreli uyku sorunlarında fayda sağlayabilir. Ancak mavi ışığa bağlı uyku problemlerinde asıl çözüm, mavi ışığa maruziyeti azaltmaktır. Melatonin takviyesi sorunu tamamen çözmez, sadece geçici bir destek sağlar" şeklinde uyarılarda bulundu.
UYKU KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN
Uyku kalitesini artırmak için yapılması gerekenlerden bahseden Konur, "Uyku hijyeni çok önemlidir. Yatmadan önce kafein, nikotin ve ağır yemeklerden uzak durun. Yatak odası karanlık, sessiz ve serin olmalı. Düzenli bir uyku rutini oluşturmak da biyolojik saatinizi destekler. Ayrıca, yatmadan en az bir saat önce elektronik cihazlardan uzak durmak en etkili yöntemlerden biridir. Kaliteli bir uyku, sağlıklı bir yaşamın temelidir. Teknolojiyi bilinçli kullanarak bu dengeyi sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:38
-
13:39
-
02:53
-
01:34
-
00:38
En Çok Okunanlar
- Bursa'da aile kavgası! Kaynanasını...
- Okulda korkunç cinayet! Ölen de şüpheli de...
- Bursa'da tarihi keşif! Turistler buldu
- Sakarya'da komşu kavgası: 5 ölü, 5 yaralı
- Film gibi olay! Martta gömüldü, temmuzda...
- Emekliler bu haberi bekliyordu! ATM...
- İflaslara yenisi eklendi! Ünlü nakliye...
- Haydi Timsah, şampiyonluk için son adımı at!
- Bursa'da sahte kimlik kabusu!
- Bursalılar maceraya hazır mısınız?...
- Çiğnerken ağzına geldi! Ekmeğin içinden...
- Bursa'da sıcak saatler! Orman içerisindeki...
- Bursalılar dikkat! Montlarınızı geri...
- Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor!...
- Gizliliği kaldırılan CIA dosyasında şok...