Türkiye'ye kabusu yaşatıyor! Bu iller tehlikede: Dikkatli olun...

Türkiye'ye kabusu yaşatıyor! Bu iller tehlikede: Dikkatli olun...

Havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan kenelerin sebep olduğu Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, 2025 yılının ilk yarısında adından söz ettirmeye başladı. NEV Sağlık Grubu'ndan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzman Doktor Mustafa Fevzi Özsoy, Bursada Bugün'e KKKA hastalığını verilerle açıkladı.

2025.05.17 09:55 - Son Güncellenme: 2025.05.17 09:59 - Güncel
A
Türkiye'ye kabusu yaşatıyor! Bu iller tehlikede: Dikkatli olun...

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, kenelerden insana bulaşan zoonotik bir hastalıktır. Kenelerin sıcak havalarda meydana çıkmasıyla birlikte görülen bu hastalık, kişide ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve daha ciddi olgularda kanama bulguları göstermektedir. Peki, Türkiye'de KKKA en çok hangi illerde görülüyor? KKKA'ya ilk hangi ilde rastlandı? NEV Sağlık Grubu'ndan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzman Doktor Mustafa Fevzi Özsoy, Bursada Bugün'e KKKA hastalığının verilerini paylaştı. 

"HASTALIĞA ÜLKEMİZDE İLK TOKAT'TA RASTLANDI"

Özsoy, KKKA vakasının ilk rastlandığı yeri, "KKKA vakaları, hastalığın başlıca bulaştırıcısı olan kenelerin aktifleştiği dönemler olan bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Hastalığa ülkemizde ilk defa 2002 yılında Tokat ilinde rastlanmıştır, hastalık çoğunlukla İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır" cümleleriyle açıkladı. 

KKKA EN ÇOK HANGİ İLLERDE GÖRÜLÜYOR?

Özsoy, "Erzurum, Erzincan, Gümüşhane Bayburt, Tokat, Yozgat, Sivas, Amasya, Çorum, Çankırı, Bolu, Kastamonu ve Karabük hastalığın yoğun görüldüğü iller olarak sıralanabilir" açıklamalarıyla KKKA vakalarının en çok görüldüğü illeri sıraladı. 

"EN YÜKSEK VAKA SAYISI 2009 YILINDAYDI"

KKKA hastalığının pik yaptığı yıl hakkında konuşan Özsoy, "Ülkemizde KKKA her yıl Nisan-Ekim ayları arasında görülmekte, Haziran-Temmuz aylarında pik yapmaktadır.  % 4-5 civarında ölümcül seyretmektedir. En yüksek vaka sayısı 2009 yılında 1.318 vaka olarak gerçekleşmiştir, her ne kadar 2017 yılında 343 KKKA vakası tespit edilmiş olsa da hastalık ülkemiz için halâ önemli bir sorundur" dedi. 

2025 YILINDA KAÇ VAKAYA RASTLANDI?

Yılın ilk yarısında Türkiye'de KKKA hastalık vakaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Özsoy, "Nitekim 2025 yılında şu ana kadar biri ölümcül olmak üzere 8 vaka saptanmıştır" şeklinde konuştu.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2025.05.17 09:55
A