Türkiye genelinde 84 farklı noktada orman yangını

Türkiye genelinde 84 farklı noktada orman yangını

Türkiye genelinde 26 Temmuz'da sıcak hava dalgası, düşük nem ve rüzgarın etkisiyle birlikte 84 farklı noktada yangın çıktı.

2025.07.27 16:19 - Son Güncellenme: 2025.07.27 16:21 - Güncel
A
Türkiye genelinde 84 farklı noktada orman yangını

Türkiye genelinde 26 Temmuz'da sıcak hava dalgası, düşük nem ve rüzgarın etkisiyle aynı anda 84 farklı noktada orman yangını meydana geldi. Yangınlara Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde çok sayıda kurumun katılımıyla hızlı ve etkili müdahalede bulunulurken, yangınların büyük kısmı kontrol altına alındı. Orman yangınlarının etkili olduğu bölgelerde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yanı sıra İçişleri, Milli Savunma, Ulaştırma ve Altyapı ile Sağlık Bakanlıklarına bağlı ekipler de görev yaptı. Orman Genel Müdürlüğü, AFAD, Jandarma, Emniyet, 112 Acil Sağlık ve yerel yönetim ekipleri, tam koordinasyon içinde sahada yer aldı. Vatandaşların güvenliği için tahliyelerden sağlık müdahalelerine, yol açma ve lojistik destek faaliyetlerine kadar tüm çalışmalar eş zamanlı olarak yürütüldü.

Yangınla mücadelede Türkiye'nin kapasitesi son yıllarda yapılan yatırımlarla güçlendirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde geliştirilen stratejik adımlarla; İnsansız Hava Araçları (İHA), yapay zeka destekli tespit sistemleri, genişleyen hava filosu ve yangın göletleri gibi modern altyapılar, müdahale gücünü artırdı.

Yangın söndürme operasyonlarında görev yapan hava filosunda 27 uçak ve 105 helikopter olmak üzere toplam 132 hava aracı bulunurken, 25 bin uzman personeli 131 bin gönüllü destekliyor. Türkiye, yangınlarda aktif kullanılan 14 İHA ile Avrupa'da birinci, dünyada ise ikinci sırada yer alıyor. 776 gözetleme kulesinden 184'ü akıllı sistemlerle donatılmış durumda ve bu sistemler sayesinde yangın tespiti ortalama 2 dakikaya kadar düşürüldü.

Kara gücü olarak ise bin 786 arazöz ve su ikmal aracı, 831 iş makinesi ve 2 bin 742 ilk müdahale aracı olmak üzere toplam 5 bin 359 araç aktif görev alıyor. Ayrıca, son 23 yılda 4 bin 796 yangın göleti ve su havuzu inşa edilerek müdahale gücü artırıldı.

İklim değişikliği kaynaklı sıcaklık artışı, düşük nem ve ani rüzgar değişimleri gibi etkenler, yangınların yayılma hızını artırırken, zorlu arazi şartları ve çoklu yangın çıkışları müdahaleyi zorlaştırıyor. Teknik, kurumsal ve toplumsal iş birliğiyle yangınlarla mücadele kararlılıkla sürdürülüyor.
Yetkililer, vatandaşları sosyal medyada yayılan asılsız ve manipülatif içeriklere karşı uyararak, yalnızca resmi açıklamaların dikkate alınmasını istedi.

Kaynak: IHA

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2025.07.27 16:19
A