Trump'ın dijital hizmet vergisine yaptırımı Türkiye'yi etkileyecek
ABD Başkanı Trump, Dijital Hizmet Vergisi gibi düzenlemeleri hayata geçiren ülkelere ticari yaptırımlar uygulanacağını ilan edince bu şirketlerin arasında bulunan Türkiye'nin de yakından etkileneceği gündeme geldi..
2025.02.26 16:45 - Son Güncellenme: 2025.02.26 16:45 - Ekonomi
ABD Başkanı Trump'ın 21 Şubat'ta imzaladığı yeni kararname ile yabancı ülkelerin Amerikan dijital şirketlerine yönelik vergi ve ceza gibi uygulamaları mercek altına alınıyor. ABD Başkanı Donald J. Trump, 21 Şubat'ta imzaladığı kararname ile Amerikan dijital şirketlerine yönelik yabancı ülkelerdeki uygulamalara karşı yeni önlemler alınacağını duyurdu.
Bu düzenlemelere karşı ticari yaptırımlar uygulanması planlanıyor. Dünyada en yüksek oranda Dijital Hizmet Vergisi alan ülkeler arasında yer alan Türkiye için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının izleyeceği yol, uluslararası ticari dengeler açısından büyük önem taşıyor.
Trump özellikle Dijital Hizmet Vergisi gibi düzenlemeleri hayata geçiren ülkelere ticari yaptırımlar uygulanacağını ifade etti.
DİJİTAL ÖLÇEKTE HİZMET VEREN ŞİRKETLERE YÜKSEK VERGİ UYGULAYAN ÜLKELERİ HEDEF ALIYOR
Kararname ile Amerikan teknoloji şirketlerine verilen para cezaları ve getirilen diğer ek yükümlülükler de mercek altına alınıyor. Bu kararname Türkiye gibi global ölçekte dijital hizmet veren şirketlere yüksek oranlı vergi uygulayan ülkeleri doğrudan ilgilendiriyor.
TÜRKİYE DÜNYADA EN YÜKSEK ORANDA VERGİ UYGULAYAN ÜLKE
Dijital Hizmetler Vergisi dünyada 10'dan fazla ülkede uygulanıyor. Türkiye yüzde 7,5 vergi oranıyla bu alanda en yüksek vergiyi alan ülke konumunda bulunuyor.
Türkiye'de "küresel cirosu 750 milyon euro ve üzeri" olan şirketler Dijital Hizmet Vergisi ödemekle yükümlü.
TÜRKİYE NERELERDEN VERGİ ALIYOR
Dijital reklam hizmeti sunan Google ve Facebook gibi şirketler, e-ticaret platformları ve Netflix ve Spotify gibi dijital içerik sağlayıcıları bu vergiye tabi.
Dijital içerik platformlarına Dijital Hizmet Vergisi uygulayan tek ülke de Türkiye.
TÜRKİYE'NİN İHRACATI
Trump'ın yayınladığı kararnameye göre bu vergiyi almaya devam eden ülkeler ABD'ye ihraç ettikleri ürünler için ek gümrük vergileriyle karşılaşabilir. Türkiye'nin ABD'ye ihraç ettiği ürünler arasında otomotiv ürünleri, hazır giyim, inşaat malzemesi, mücevher gibi pek çok ürün grubu bulunuyor.
EK VERGİ YÜKÜ TÜRK ÜRÜNLERİNİ VURABİLİR
Fiyat rekabetinin çok yüksek ve ürün çeşitliliğinin çok fazla olduğu ABD'de tüketiciler hızla bir ürünün daha ucuz olanını tercih edebildiği için getirilecek ek vergi yükü Türk ürünlerinin ABD pazarında rekabet etmesini oldukça güçleştirebilir.
Türkiye'nin vergi uyguladığı dijital Amerikan şirketleri ise kendi alanlarında büyük ölçüde tekel oldukları için kendilerine uygulanan verginin maliyetini müşteri kaybetmeden doğrudan tüketiciye yansıtabiliyor.
TÜRKİYE NASIL HAREKET EDECEK?
Trump yönetiminin getireceği yaptırımlar Türkiye'yi Dijital Hizmetler Vergisinden elde ettiği gelirden daha fazla ekonomik yük ile karşı karşıya bırakabilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının Trump yönetiminin atacağı yeni adımlarla ilgili nasıl bir yol izleyeceği önemli.
Türkiye ekonomisini ve ABD ile ilişkileri doğrudan etkileyebilecek bu yeni kararnameyle ilgili bakanlıkların uluslararası ticaret dengelerini gözeterek muhtemel gerilimleri önleyecek ve Türkiye'nin ekonomik çıkarlarını koruyacak düzenlemeler üzerinde çalışması bekleniyor.
Kaynak: IHA
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:48
-
00:17
-
00:14
-
00:34
-
01:25
En Çok Okunanlar
- Bursa'da dev mobilya şirketi iflasın...
- Bursa'da günlerdir aranan genç kızdan...
- Bursa'nın meşhur pazarı taşınıyor! Tarih...
- Dehşet verici olay! Sevgililer mezarlık...
- İYİ Parti'den istifa etmişti! Bursa'da...
- Yaptığı kötülük cezasız kalmadı
- Bursa'da o ilçenin belediye başkanı...
- Bursa'da müthiş değişim! 'Patlayacaksın'...
- Papa hayatını kaybetti!
- Her mutfakta var! Bursa'da üretilen o ürün...
- Borca batan ünlü kuruyemiş devi için flaş...
- Bursa Uludağ Üniversitesi çok sayıda işçi...
- GİB uyardı: Ulusal Taşıt Tanıma...
- Milyonlarca kişi temmuz zammını bekliyor!...
- Bursa'da tarımsal sulama krizi sona erdi!...