TCMB açıkladı: Enflasyon tahmini yükseldi!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2025 enflasyon tahminlerinde yıl sonunda %24 seviyesinde gerçekleşebileceğini açıkladı.
2025.02.07 10:56 - Son Güncellenme: 2025.02.07 13:51 - Ekonomi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon tahminlerinin yükseldiğini açıkladı. Önceki tahmin %21 seviyesindeyken, yeni tahminin açıklanması ile seviye %24'e çıktı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan şu şekilde konuştu:
Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Makroekonomik göstergeler de bu süreçle uyumlu şekilde ilerliyor. İç talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini, enflasyonun ana eğiliminin düşüş trendinde olduğunu değerlendiriyoruz. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz.
KİRA ENFLASYONU
Kira enflasyonunun yüksek olmakla beraber yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz" diyen Fatih Karahan, "Ocak ayında aylık kira enflasyonundaki dönemsel artış, kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklanıyor.
KKM'Yİ SONLANDIRMAYI PLANLIYORUZ
Piyasada oluşan likidite fazlasını zorunlu karşılıklar ve mevcut diğer araçlarımızı kullanarak sterilize ediyoruz. Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve sayesinde mevduat faizlerinin seviyesi, Türk lirasına geçişi ve tasarrufları desteklemeyi sürdürüyor... KKM'nin mevcut seviyesi düşünüldüğünde, bu uygulamayı yıl içerisinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırmayı planlıyoruz.
ENFLASYON TAHMİNİ
Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken, enflasyon görünümünde kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceğimizi esas aldık. Ekonomi politikalarındaki eşgüdümün de artarak devam edeceğini tahminlerimize yansıttık. Enflasyon 2025 için yüzde 24, 2026 için yüzde 12 ve 2027 için yüzde 8 olarak tahmin edilmektedir. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz. 2025 yılındaki tahmin güncellemesinde, para politikasının görece etki alanı dışında kalan unsurlar belirleyici oldu. Bu revizyon para politikasının görece etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle, para politikası duruşuna ilişkin herhangi bir gevşeme sinyali taşımıyor. 2025 tahminimizdeki güncellemenin beklentiler üzerinden gelebilecek muhtemel ikincil etkilerinin, parasal duruştaki sıkılıkla telafi edileceği bir görünüm altında, 2026 tahminimizi değiştirmedik.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
03:58
-
00:49
-
00:42
-
00:10
-
00:41
En Çok Okunanlar
- Bursa'da alarm verildi: 2 günlük kritik...
- Ünlü markalar müşterisiydi! Bursa'da bir...
- Taşlar yerinden oynayacak! Benzinli ve...
- Bursa'da büyük denetim yakında başlıyor!...
- Bursalılar sabah araçlarını o halde buldu!
- Durum giderek kötüleşiyor! Türkiye risk...
- Bursa'nın yanı başında alevler dinmiyor!...
- Esmiyor esmeyecek: İkinci dalga Türkiye'ye...
- Orhangazi'de çıkan zeytinlik yangını ile...
- Yakalaması vardı: Asılı halde bulundu!
- Başkan Bozbey'den çarpıcı sözler: "Bu...
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
- Şehit AKUT gönüllüsü Bayram Eren ilgili...
- Yangın sırasında çığlıklar her yeri sardı!...
- Bursaspor Başkanı Enes Çelik'ten müjde:...